Vesti
Hronika

Beograd i Priština o ubistvu Olivera Ivanovića samo u šiframa

Kada je pre tri dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić spomenuo ubistvo Olivera Ivanovića, bilo je očekivano da će saopštiti šta bezbednosne službe Srbije znaju o tom ubistvu, jer je te informacije najavio “za dve nedelje” pre tačno dve nedelje.
Beograd i Priština o ubistvu Olivera Ivanovića samo u šiframa
Sa sahrane Olivera Ivanovića (Foto arhiva Kim)

Aleksandar Vučić je 17. marta ove godine rekao da će bezbednosne službe ove informacije objaviti, ukoliko ih ne objave nadležne institucije na Kosovu. Ove informacije su izostale, nisu ih otkrili ni Vučić ni nadležni u Prištini, dok u međuvremenu najviši predstavnici institucija u Beogradu i Prištini o istrazi ubistva Olivera Ivanovića govore u šiframa.

“Ne mislim da će se mnogi iznenaditi, iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred,” rekao je Vučić na konferenciji za novinare 17. marta u Predsedništvu Srbije.

Govoreći na okruglom stolu u okviru dijaloga o Kosovu koji je u nedelju održan sa predstavnicima nevladinog sektora u Palati Srbija, Vučić je rekao da neće da prihvati insinuacije i prebacivanja da su za ubistvo Ivanovića krivi Srbi i mafijaške strukture, uz ironičnu opasku “pošto, valjda od Peći do Prištine žive prepošteni ljudi”.

"Biće interesantno da vidimo okončanje tog slučaja zasnovano na dokazima. Naši organi vode istragu, biće interesantno da se podaci uporede i interesantno u kom smeru idu istrage,“ rekao je ponovo Vučić 31. marta bez otkrivanja ranije obećanih informacija.

U šiframa odgovara i kosovski premijer Haradinaj, u intervjuu za O2TV emitovanom 29. marta, na pitanje šta rade nadležne službe na Kosovu po pitanju otkrivanju nalogodavaca i izvršilaca ubistva i kada je moguće očekivati rezultate istrage:

“Ovde se dešava nešto čudno, da pre nego što sud kaže ko je kriv, već se sve presudi. Svuda na Balkanu. Moramo ostaviti profesionalce. Naravno da rade na tome”.

Iz izjave predsednika Vučića, ali i iz izjave kosovskog premijera može se zaključiti da obojica ukazuju da jedna od teza koja se provlači u javnosti – nije tačna. Ni jedan ni drugi nisu rekli na šta tačno misle i da li misle na isto.

Takođe se može zaključiti da znaju više nego što otkrivaju. Istovremeno, svako neodgovoreno pitanje, slučajno ili namerno, ostavlja prostor za nagađanja, a samim tim unosi dodatnu nesigurnost kod građana.

"Svidelo se Srpskoj listi ili ne..."

Jedini koji uporno tvrdi da će ubrzo uslediti hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića je analitičar Instituta za unapređenje međuetničkih odnosa iz Prištine Fatmir Šeholi.

On je najpre na konferenciji u Medija centru u Čaglavici 13. marta rekao da "informacije od relevantih institucija Kosova govore da su u pitanju nedelje ili dani kada će oni koji su pod sumnjom za ubistvo Olivera Ivanovića biti uhapšeni", da bi prošle nedelje ponovi ovu tvrdnju u emisiji "Dogovor!?" TV Kim.Ostale vesti

Priština: Operisan Srbin koji je učestvovao u sukobu
Direktor Klinike za ortopediju Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini Gani Jašanica izjavio je da je Srbin koji je povređen u sukobu sa Kosovskom policijom operisan i da je njegovo stanje stabilno.
  • 25.09.2023
Eljšani: Policija traga za uniformisanim napadačima
Policija Kosova intenzivno traga za uniformisanim i naoružanim licima sa kojima se juče sukobila u Banjskoj, potvrdio je za Radio Kim Veton Eljšani, vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region sever.
  • 25.09.2023
Beta: Povređeni kod Banjske prebačeni u bolnicu u Novom Pazaru

Najmanje dvojica nepoznatih muškarca zbrinuta su juče tokom popodneva u novopazarskoj Opštoj bolnici zbog prostrelnih rana, nezvanično saznaje Beta.

  • 25.09.2023
Ulaz u Banjsku i dalje blokiran
U selo Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova i dalje se ne može ući, niti iz njega izaći, nakon što je juče, posle pokušaja blokade puta, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik Kosovske policije.
  • 25.09.2023
Makedonski državljani u hotelu blizu manastira Banjska
Sedam makedonskih državljana, od kojih je jedno dete, nalaze se u hotelu u neposrednoj blizini manastira gde je izvršen oružani napad na kosovske policijske snage, saopštilo je večeras Ministarsrvo spoljnih poslova Severne Makedonije.
  • 24.09.2023
Kosovska policija: Uhapšen još jedan napadač, pronađeni arsenali oružja
Kosovska policija saopštila je da je uhapšen i drugi napadač koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan dugim puškama i municijom. 
  • 24.09.2023