Benet: Mnogo dezinformacija o saslušanjima u Hagu

Specijalizovano tužilaštvo za ratne zločine ,ne želi ni da potvrdi, niti da demantuje najave advokata oficira OVK da će oni danas doputovati u Hag i da će početi njihova saslušanja pred ovim tužilaštvom.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto srbijadanas.rs)

Portparol Specijalizovanog tužilaštva Kristofer Benet u izjavi za Tanjug upozorava da u medijima ima puno dezinformacija i da izjave kosovskim medijima o pozivima za saslušanje ne potiču iz Tužilaštva.

"Tužilaštvo ne komentariše operativna pitanja i ne daje informacije o statusu istrage", naglasio je Benet.

Ukazao je da je Specijalizovano tužilaštvo ovlašćeno, između ostalog, da zahteva prisustvo i da ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, da prikuplja i analizira informacije i dokaze, kao i da donosi odluke o pokretanju, nastavljanju ili obustavljanju krivičnih postupaka.

Prema informacijama sa Kosova, prva grupa bivših pripadnika OVK danas, posebnim avionom iz Prištine, ide za Hag, gde će ih saslušati tužioci Specijalnog tužilaštva.

Kada je u pitanju obaveznost pojavljivanja pozvanih u Hag, portparol tužilaštva upućuje na Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koji kaže da je "svako lice koje se nalazi na Kosovu i koje bude pozvano u svojstvu svedoka – dužno da se odazove na poziv i svedoči, osim ako je drugačije predviđeno ovim Zakonom ili Pravilnikom o postupku i dokazima Specijalizovanih veća".

Taj zakon propisuje i da ako se svedok, koji je uredno pozvan, ne pojavi ili ne opravda svoj izostanak ili ako bez dozvole ili valjanog razloga napusti mesto gde bi trebalo da bude ispitan, može "biti primoran da se pojavi" i može biti novčano kažnjen do 250 evra za svako neodazivanje na poziv.

Ista novčana kazna predviđena je i ako svedok odbije da svedoči bez zakonitog opravdanja, a ako i nakon kažnjavanja odbija da svedoči, on bi mogao da bude uhapšen.

"Ovo lišavanje slobode traje onoliko dugo koliko svedok odbija da svedoči ili dok njegovo svedočenje ne postane nepotrebno, ili dok se ne okonča krivični postupak, ali ne duže od mesec dana", navodi se u Zakonu Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu.

Ostale vesti

 • Kosovskom tužilaštvu stigli odgovori iz Srbije

  Kosovskom tužilaštvu stigli odgovori iz Srbije

  Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je primilo nekoliko odgovora na pitanja koja su bila upućena nadležnim organima Srbije a u vezi istrage ubistva srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića.

 • Tokom 2018 godine u saobraćajnim nesrećama stradalo 128 ljudi

  Tokom 2018 godine u saobraćajnim nesrećama stradalo 128 ljudi

  Kosovska policija je u poslednjih godinu dana – od prvog januara do 31. decembra 2018. godine zabeležila više od 400.000 saobraćajnih prekršaja. Ipak, u odnosu na 2017. godinu, Kosovska policija u 2018. beleži manji broj saobraćajnih nesreća, kao i manji broj nesreća sa smrtnim ishodom.

 • U Peći prodavano pokvareno meso

  U Peći prodavano pokvareno meso

  Osnovno tužilaštvo u Peći, Odeljenje za teška krivična dela, podnelo je Osnovnom sudu u ovo gradu, zahtev za određivanje mere pritvora protiv optuženog S. Š. jer je osumnjičen da je počinio krivično delo "proizvodnja i stavljanje u promet štetnih namirnica “.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane