Vesti
Hronika

Batuse: Grafit UČK umesto imena sela

Na ulazu u selo Batuse nedaleko od Kosova Polja tabla sa imenom mesta je precrtana, a ispisan je grafit posvećen Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UÇK).
Batuse: Grafit UČK umesto imena sela
Tabla na ulazu u Batuse (Foto Kim)

Ionako podignute tenzije u odnosima Srba i Albanaca redovno se dodatno "opterećuju" sličnim grafitima.

Poslednji u nizu je tokom današnjeg dana ispisan u većinski srpskom selu Batusu nedaleko od Kosova Polja kada je na tablu na ulazu neko plavim sprejom napisao UČK i precrtao ime mesta.

"Ne znam kako se to desilo, to ne zna niko. Jedino rešenje je da vratimo kamere iz Lepine, da vidimo u to vreme ko je prolazio", rekao je za RTV Kim predsednik sela Marko Arsić.

"Ispisivači" parola povećenih Oslobodilačkoj vojsci Kosova, Albaniji i ruženju Srba i Srbije po pravilu ostanu nepronađeni i nekažnjeni, za razliku od autora grafita CZV posvećenog fudbalskom klubu Crvena zvezda u obližnjem Skulanevu.

Batuse je etnički mešovito selo sa oko 300 Srba koji se pretežno bave poljoprivredom. U njemu ima oko 80 srpskih i 20 albanskih kuća. Nalazi se nadomak Kosova Polja između Lepine i Vragolije u blizini ušća reke Gračanke u Sitnicu.

Kancelarija za KiM: Organizovano i plansko zastrašivanje

Povodom ispisivanja grafita u Batusu oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije koja je podsetila da je "samo tokom ove godine više od 10 puta je zabeleženo ispisivanje grafita ili postavanje zastava" OVK širom srpskih sredina.

"Zbog učestalosti ovih incidenata, oni se više ne mogu posmatrati kao izolovani slučajevi, već kao organizovano i plansko zastrašivanje preostalih Srba južno od Ibra sa ciljem da se proteraju iz svojih domova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

"Ovaj incident dolazi u danu kada svetski zvaničnici borave u Prištini, kojima albanski političari predstavljaju Кosovo i Metohiju kao oazu multietničnosti, dok ih stanje na terenu svakodnevno demantuje", dodaje se.

Saopštenje je zaključeno navodima da "Кancelarija za Кosovo i Metohiju uporno ukazuje na stepen ugroženosti srpskog naroda na КiM i svakodnevno apeluje na smirivanje tenzija i poboljšanje bezbednosne situacije, ali evidentno je da političari iz Prištine ne mare za Srbe jer nijedan incident nisu čak ni javno osudili".Ostale vesti

Milivojević: Podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora za istinu o „Pandi“
Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da je Skupštini Srbije podnet zahtev za formiranje Anketnog odbora radi utvrđivanja istine o zločinu u pećkom kafiću "Panda".
  • 20.03.2023
Dvojica napala muškarca na Malom Zvečanu

Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj nanošenja lakih telesnih povreda u opštini Zvečan.

  • 20.03.2023
Opljačkana kuća porodice Mitić u Lapljem Selu

Nepoznati počinioci opljačkali su sinoć kuću porodice Mitić u Lapljem Selu. Prema rečima vlasnika kuće Jugoslava pljačka se najverovatnje dogodila sinoć oko 18 časova, a iz kuće je odnet sav nakit i tri laptopa. Mitići su u vreme pljačke bili van kuće, a po povratku su zatekli isprevrtan nameštaj i stvari.

  • 19.03.2023
Priština: U hotelu jedna osoba ubijena, dve povređene
U hotelu u naselju Arberia u Prištini, danas je jedna osoba ubijena, a dve su povređene.
  • 18.03.2023
SafeJournalists: Zaustaviti zastrašivanje novinara na Kosovu
Regionalna novinarska mreža SafeJournalists je saopštila da je neko pokušao da zapali garažu urednika javnog servisa Radio-Televizije Kosovo Aljbana Selimija u Prištini i pozvala nadležne da istraže motive tog napada, što pre pronađu počinioce i adekvatno ih kazne.
  • 17.03.2023
Orahovac: Služen pomen žrtvama martovskog pogroma
U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu u podne je služen pomen žrtvama martovskog pogroma iz 2004. godine, kao i svim žrtvama postradalim na Kosovu i Metohiji od kosovskog boja do danas.
  • 17.03.2023