Vesti
Hronika

Bamije: Rekli su mi da ignorišem dokaze o korupciji

Bivša tužiteljka Euleksa Marija Bamije, koja je pre dve godine otpuštena jer je ukazala na to da su zvaničnici ove misije uzimali mito od kosovskih političara, u sudskom je sporu sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije jer nije želelo da ispita njene tvrdnje o tome da su zvaničnici Euleksa i osumnjičeni za kriminal na Kosovu u dosluhu.

Bamije: Rekli su mi da ignorišem dokaze o korupciji
Marija Bamije (Foto pressonline)

Marija Bamije navodi da su zvaničnici Kancelarije za inostrane poslove odbili da na bilo koji način potkrepe njenu tvrdnju o tajnim dogovorima zvaničnika Euleksa i osumnjičenih kriminalaca na KiM.

Umesto toga, kako kaže, zvaničnici iz Velike Britanije su joj rekli da ignoriše dokaze o ilegalnim plaćanjima i uzimanju mita.

Marija Bamije iz Londona tvrdi da je oterana sa pozicije tužioca Euleksa nakon što je pronašla dokaze da je viši zvaničnik Euleksa primao mito i bio u dosluhu sa ubicama.

Dokumenta koja je predao njen pravni tim pokazuju da je Bamijeova, koja je bila zaposlena u Kancelariji za inostrane poslove, najpre izrazila svoju zabrinutost vladi Ujedinjenog Kraljevstva u junu 2012.

Prema njenim rečima, zakazala je sastanak sa tadašnjim šefom UK kontingenta na Kosovu u Prištini i tom diplomati, čije je ime poznato sudu, predala kopije relevantnih dokumenata, uključujući i transkripte tajnih snimaka, koji pokazuju da su subjekti njene istrage i sami bili nezakonito obavešteni o toj istrazi.

Navodi da diplomata nije ni pogledao dokaze već joj je samo rekao da na sve to zažmuri.
Tokom naredne dve godine svi zvaničnici FCO su uporno odbijali njene tvrdnje o postojanju dosluha, piše Gardijan.

Marija Bamije je 2014. svoje strepnje podelila i sa Janom Klifom, ambasadorom Velike Britanije na KiM, tvrde u dokumentaciji.

U avgustu 2014, Bamijeova je organizovala sastanak sa Klifom i predstavila mu svoje strepnje i dokumenta.

Kako navodi, Bamijeova je odgurnuta na margine, baš zato što je obelodanila detalje korupcije.
Kako piše Gardijan, pravni tim Marije Bamije se žalio na odluku koja je doneta prošle godine da slučajevi protiv Euleksa ne mogu da se vode na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Advokat Bamijeove Piter Dali kaže da njen slučaj postavlja veoma uznemirujuća pitanja za institucije EU i za samu britansku vladu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je rekao da izričito poriču krivicu za sve optužbe.Ostale vesti

Protest u Gračanici šesto veče zaredom

Više desetina mladih, kao i roditelji privedenih mladića, okupili su se šestu noć zaredom ispred policijske stanice u Gračanici, kako bi pružili podršku pritvorenim dečacima.

  • 01.03.2021
Policija izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 504 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.
  • 01.03.2021
Specijalno tužilaštvo u Prištini povuklo nalog za hapšenje Milana Radoičića
Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića koji je osumnjičen za krivično delo "učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe", prenosi RTS.
  • 28.02.2021
Gračanica: I večeras skup podrške za privedene mladiće
I večeras se oko 50 građana samoinicijativno okupilo ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružilo podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 28.02.2021
Izgorela kuća u selu Kaljin, kod Leposavića
U selu Kaljin, u opštini Leposavić, danas je izgorela kuća usled loših električnih instalacija. Pričinjena je velika materijalna šteta. Žrtava, međutim, nije bilo, zahvaljujući komšijama koji su, nepokretnu stariju osobu izvukli kroz prozor kuće zahvaćene plamenom.
  • 28.02.2021
Priveden osumnjičeni koji je povredio mladića u Severnoj Mitrovici

Muškarac A. S. (1997) albanske nacionalnosti, sa prebivalištem na Kosovu, koji je sinoć oko 22 časa u severnom delu Mitrovice povredio mladića M. M. (1995), priveden je zbog krivičnog dela “ubistvo u pokušaju”, potvrdio je za Radio Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 28.02.2021