Vesti
Hronika

Bamije: Euleks pokušava da me ućutka

Suspendovana tužiteljka Euleksa iz Velike Britanije Marija Bamije optužila je misiju EU na Kosovu da joj preti tužbom kako bi je ućutkala.
Bamije: Euleks pokušava da me ućutka
Marija Bamije (Foto srbijadanas.net)

Bamije je rekla da na taj način Euleks pokušava da je spreči da iznese dokaze o raširenoj korupciji u tom telu, objavio je britanski list "Gardijan".
 
Euleks je, međutim, zvanično upozorio Bamije i njenog advokata da im prete krivično gonjenje i zatvor ukoliko na sudu iznesu bilo kakav detalj njenog slučaja "stranama koje nisu zainteresovane u ovom slučaju".
 
U to spadaju i svedočenja potencijalnih svedoka.
 
Mogućnost krivičnog postupka protiv Bamije na Kosovu je posebno ozbiljna, budući da bi taj slučaj vodili upravo tužioci i sudije Euleksa, ističe "Gardijan", dodajući da je misija EU na Kosovu ovlašćena da traži izručenje osumnjičenih iz Velike Britanije, kao i da podnese zahtev za izdavanje naloga za hapšenje na području EU.
 
Euleks je koštao Evropsku uniju više od milijarde evra otkad je 2008. osnovan kako bi, između ostalog, stao na kraj "velikim ribama" među kosovskim političarima koji su uključeni u organizovani kriminal, navodi britanski list.
 
Tvrdnje Bamijeove su, pored objavljivanja kompromitujućih dokumenata od strane kosovskih medija, doprinele jačanju utiska na Kosovu da je Euleks postao deo problema koji pokušava da reši.
 
Bamije u saopštenju za štampu tvrdi da pretnja Euleksa da će je krivično goniti predstavlja kulminaciju trogodišnje kampanje za njeno ućutkivanje, kako ne bi otkrila ono što ona naziva "kulturom korupcije", kao i tretman kome je bila izložena.
 
"Taj najnoviji razvoj događaja samo pokazuje koliko su daleko relevantni organi spremni da idu da bi sprečili otvorenu diskusiju o mojim tvrdnjama. Uprkos tome, ja neću dopustiti da me zastraše", istakla je Bamije.
 
Njen advokat Piter Dejli je izjavio da postupci Euleksa imaju za cilj da spreče njega i Bamijeovu da stupe u kontakt sa svedocima.
 
"Pretnje upućene meni i mojoj klijentkinji, pored izuzetno neuobičajenih zahteva za opštu tajnost procesa i želje da se njihovi postupci ne podvrgavaju nikakvoj kontroli, nisu u skladu sa ulogom Euleksa kao zaštitnika vladavine prava", rekao je Dejli.
 
Kako navodi "Gardijan", Euleks se obratio sudu za radno pravo, na kojem je Bamijeova pokrenula proces protiv njih, sa zahtevom za opštu tajnost i anonimnost koje bi se primenjivale na sve naredne faze procesa.
 
Time bi mediji bili sprečeni da izveštavaju o bilo kakvim detaljima suđenja, uprkos tome što su dosad pokazali veliku zainteresovanost za taj slučaj i o njemu su naširoko izveštavali, dodaje britanski list.
 
Bamije je postala tužiteljka Euleksa 2008. godine, a tvrdi da je prošle godine bila primorana da napusti tu instituciju nakon što je pokušala da razotkrije korupciju i podmićivanje u najvišim redovima Euleksa.
 
Ona tvrdi da je do dokaza o korupciji došla na osnovu prisluškivanja jednog višeg državnog službenika, za kojeg se sumnjalo da vrši krivična dela. Snimci njegovih razgovora su ukazali na to da viši zvaničnici Euleksa primaju mito u iznosima od više stotina hiljada evra.
 
Nakon što se požalila vlastima i zatražila punu istragu, Bamije tvrdi da je verbalno napadana, blaćena u medijima i naterana da napusti Euleks.
 
Pre nego što je suspendovana, Bamije tvrdi da je dve godine bila izložena nepravičnom tretmanu, pa su vršene čitave istrage povodom manjih prekršaja koje je ona navodno počinila, uključujući nepropisno parkiranje.
 
Euleks, međutim, tvrdi da je ona suspendovana zbog objavljivanja podataka iz poverljivih dokumenata, što Bamije negira, tvrdeći da se medijima obratila tek nakon što je suspendovana.Ostale vesti

Arsenijević postavio novu zastavu na ogradu: Samo protestujemo, bez nasilja

Lider GI "Srpski opstanak" Aleksandar Arsenijević izveo je mali performans prošetavši Zvečanom sa zastavom na kojoj piše "Samo protestujemo. Bez nasilja", a potom je okačio na metalnu ogradu koja je postavljena kao barikada ispred Opštine Zvečan.

  • 01.06.2023
Manje okupljenih u Zvečanu, večeras moleban za mir

U Zvečanu je situacija mirna, na ulicama oko opštine je i dalje prisutan manji broj građana. Snage Kfora obezbeđuju opštinsku zgradu i nekoliko raskrsnica u gradu.

  • 01.06.2023
Bivši ministar poljoprivrede Nenad Rikalo osuđen na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prištini izrekao je presudu protiv bivšeg ministra poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPZHR) Nenada Rikala, osuđujući ga na tri godine zatvora zbog optužbi za korupciju. Osuđen je i bivši sekretar ovog ministarstva Kaplan Haljimi na dve godine i šest meseci.
  • 01.06.2023
KP: Građani da ignorišu poziv na protest u Južnoj Mitrovici
Policija Kosova upoznata je da putem različitih društvenih mreža, ljudi i profila kruže objave kojima se pozivaju građani da učestvuju na navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova u Južnoj Mitrovici i namerom da "marširaju ka severu zemlje", saopštila je kosovska policija.
  • 01.06.2023
Mirno u Zvečanu

Situacija u Zvečanu je mirna, trenutno nema mnogo okupljenih. Iza ograde sa bodljikavom žicom vidljiv je manji broj vojnika KFOR-a, javlja novinar Kim radija sa lica mesta. 

  • 01.06.2023
Jevtić: Oskrnavljen spomenik žrtvama fašizma
Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić napisao je na Tviteru da je sinoć oskrnavljen spomenik na putu Štrpce - Brezovica.
  • 31.05.2023