Vesti
Hronika

Balkan insajt: Medicinska sestra klinike "Medikus" povukla svedočenje

Na suđenju trojici muškaraca sa Kosova koji su optuženi za trgovinu organa, medicinska sestra koja je radila na "Medikus" klinici u blizini Prištine, povukla je izjavu koju je potpisala pre 10 godina o uklanjanju bubrega jednom pacijentu, prenosi portal "Balkan insajt".
Balkan insajt: Medicinska sestra klinike
Klinika ''Medikus'' (Foto arhiva Kim)

Mendehi Hajdari, koja je radila kao medicinska sestra na "Medikus" klinici do 2008. godine kada su je istražitelji zatvorili zbog navoda o trgovini organima, pojavila se u sredu na prištinskom Osnovnom sudu, ali je povukla svoju prethodnu izjavu koju je dala policiji, prenosi portal Balkan insajt.

Hajdari je dala iskaz policiji 2008. godine, ali je u sredu na sudu opovrgla sve navedeno u izjavi.

Tužiteljka Valerija Bolici pitala je da li se seća koju su još operaciju izveli pored operacije srca na prvom spratu, gde su vlasnik klinike Derviši i anesteziolog Hajdini radili, ali je Hajdari rekla da se ne seća.

Nakon toga tužiteljka ju je pitala da li se seća da je transplantacija bubrega izvršena na prvom spratu na šta je svedokinja odgovorila da sve što zna jeste da, kada su doktori uhapšeni, istražitelji ispitali osoblje, i tek tada je shvatila da se nešto dešava.

Tužiteljka ju je upitala za izjavu koju je dala 2008, u kojoj je rekla da je učestvovala u transplantaciji organa.

"Da li vam je pamćenje bilo svežije tada ili sada posle 10 godina?", upitala je tužiteljka ali je svedokinja insistirala da nikad nije dala takav iskaz. Pitali su je i za činjenicu da je 2008. izjavila da su donori i pacijenti bili iz različitih država, ali je istakla da nikad nije rekla tako nešto.

Hajdari je priznala da je potpis na iskazu njen, ali da se ne seća da ga je potpisala.

Bivšem vlasniku "Medikus" klinike Luftiju Dervišiju, njegovom sinu Arbanu Dervišiju i glavnom anesteziologu Sokolu Hajdaniju biće ponovo suđeno zbog optužbi za učešće u kriminalnoj organizaciji u vezi sa trgovinom organima, nakon što je kosovski Viši sud odbacio njihove prvobitne presude.

Žalba sudu je inicijalno podržala presudu branjenika u martu 2016, kojom su Lufti Derviši i njegov sin osuđeni na osam godina zatvora, a Hajdini na pet.

Po tadašnjoj presudi "više nelegalnih transplantacija bubrega" dogodilo se na klinici 2008. godine. Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana navodno su dovođeni na kliniku, nakon uveravanja da će dobiti do 15.000 evra za bubrege.

Pravosudni tužilac Evropske unije na ovom slučaju rekao je da su primaoci transplantacije, uglavnom Izraelci, plaćali više od 70.000 evra za bubrege, prenosi Blic.

Ali, nakon žalbene presude, Viši sud na Kosovu naložio je ponovno suđenje na osnovu neregularnosti postupka. Policija je napravila raciju na "Medikus" klinici 2008. godine, nakon što je jedan Turčin, čiji bubreg je odstranjen, pronađen na prištinskom aerodromu ozbiljno narušenog zdravlja.

Navedena klinika pominje se i u izveštaju Evropske komisije, koji navodi da su neki pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima zatvorenih Srba tokom bomardovanja 1999. godine.

Istražitelji su zatvorili kliniku 2008, a od tada je promenila vlasnika.Ostale vesti

Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020
Staro Gracko: Bol ne prestaje, vreme je da neko odgovara
Parastosom u Starom Gracku, kod Lipljana, obeležena je 21 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca. Porodice stradalih i dalje čekaju pravdu i nadaju se da će počinioci biti pronađeni.
  • 23.07.2020