Vesti
Hronika

Babin Most: Ranjeni otac i sin, napadači Albanci uhapšeni

Saši i Nemanji Mitrović iz Babinog Mosta nanete su teške telesne povrede kada ih je kasno sinoć nožem napao Albanac iz istog sela. Ova dvojica Srba primljena su na bolničko lečenje ali nisu životno ugroženi.
Babin Most: Ranjeni otac i sin, napadači Albanci uhapšeni
Otac i sin nakon ranjavanja (Foto Kim)

Kako je ispričao Saša Mitrović, napad se dogodio sinoć nedaleko od njihove kuće. Tu se, kako kaže, okupilo nekoliko mlađih Albanaca iz sela koji su čekali njegovog njegovog sina Nemanju da izađe. Pošto je izašao najpre su ga gađali pikavcem od cigarete a zatim i napali. Kako je objasnio, tokom jučerašnjeg dana su već dobili pretnje od istog Albanca.

„Pozvao sam mu oca i rekao da njegov sin preti mom detetu. Otac je došao kod nas i preneo nam da ne brinemo i da neće ništa da se dogodi. Počeo je mrak i eto njih ponovo. I nije to prvi put“, istakao je Saša Mitrović.

Tokom napada Nemanja (18) je nožem uboden u vrat, a isti Albanac povredio je i njegovog oca Sašu koji je pokušavao da odbrani sina i udalji napadača.

Prema nezvaničnim informacijama, dvojica Albanaca, među kojima je i napadač, su uhapšena i određen im je pritvor od 48 sati. Tokom noći RTV Kim je pokušala više informacija da dobije u policijskoj stanici u Obiliću ali su nam rekli da ne znaju ništa o ovom slučaju.

Ranjeni otac i sin su najpre prebačeni u prištinsku bolnicu gde im je ukazana lekarska pomoć a potom u Klinički centar u Mitrovici gde se još uvek nalaze.

Dežurni hirurg u KBC Kosovska Mitrovica dr Ljubiša Milošević kaže da se radi o teškim telesnim povredama, te da je Nemanji probijena pleura.

"Što se tiče povreda Nemanje Mitrovića, u pitanju su teže povrede, ubodna rana u predelu leve klarikule, probijena je pleura. On je u Prištini, odakle su i dovedeni zbrinut, drenirana je leva strana grudnog koša, tako da je pleumotoraks saniran. On je stabilnog stanja i zadržan je na odeljenju hirurgije", naveo je Milošević.

Inače, ovo nije prvi napad na Nemanju Mitrovića. Na Uskrs ove godine napadnut je od strane istog Albanca. Nije prijavio zbog, kako objašnjavaju, obećanja roditelja napadača da više neće da se ponovi.

„Ranije nije bilo nekih težih posledica i prelazili smo preko toga. Ovoga puta je ishod mogao da bude fatalan. Nemanja ima težu ranu i smatram da je ovo stvarno kraj“, kazala je Milena Mitrović, Nemanjina majka.

Ova grupa albanskih mladića je, kako saznajemo od meštana, već pravila probleme u selu.

"U poslednje četiri ili pet godina ova grupa mladića konstantno pravi probleme u Babinom Mostu i to ne samo porodici Mitrović nego i ostalim srpskim porodicama u selu. Nažalosti, parave reakcije nije bilo ni od strane Policije, a ni i pravosuđa i to je dovelo do ovog napada sinoć. Ovo je najozbiljniji incident posle ubistva koje se desilo 2000. godine u našem selu i svakako je uznemirio meštane, kazao je za RTV Kim predsednik Privremenog organa Obilića Goran Dančetović.

Kancelarija za KiM: Napad na Mitroviće posledica antisrpske politike

"Nema sumnje da je napad na Mitroviće posledica antisrpske politike i neodgovornih, zapaljivih izjava koje svakodnevno stižu iz Prištine i Aljbina Kurtija koji Srbima na taj način crta metu na čelu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ovaj duboko zabrinjavajući incident uplašio je i onespokojio Srbe u ovoj srpskoj sredini koji se ne osećaju bezbedno ni na svom kućnom pragu.

"Avdulah Šabani je poznat po maltretiranju Srba i razbojništvu u ovom mestu, ali prolazi bez sankcija godinama. Očigledno je da za napadače na Srbe nema adekvatne sankcije i Kancelarija za KiM zahteva najstrožu kaznu za počinioca", navodi se dalje u saopštenju.

Iako je Kancelarija za KiM i prilikom prvog napada apelovala i zahtevala od međunarodnih misija da ovom slučaju pristupe najodgovornije, incident je kulminirao u otvoreno ranjavanje starijeg sina Nemanje.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će porodici Mitrović, ali zahteva od međunarodnih misija na KiM da stanu na kraj bahatim albanskim porodicama koje terorišu srpski narod u pokrajini i da bez odlaganja primene adekvatne mere iz svog mandata i nadležnosti i konkretno – pruže punu zaštitu porodici Mitrović!

 Ostale vesti

Petorici osumnjičenih za silovanje 11-godišnjakinje produžen pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini usvojio je zahtev Osnovnog tužilaštva za nastavak primene pritvora petorici osumnjičenih E. R, Š (Sh) J, G. R, Dž (Xh) S i G. J, pod sumnjom da su silovali 11-godišnju devojčicu u Prištini.

  • 29.09.2022
Sahranjen novinar Časlav Milisavljević
Novinar, nekadašnji rukovodilac Radija Kosovska Mitrovica u penziji i umetnik Časlav Milisavljević sahranjen je danas na groblju u selu Srbovac, na području opštine Zvečan.
  • 27.09.2022
Nova spomen-ploča i skulptura u čast braći Milić
Nova spomen-ploča posvećena braći Milić, otkrivena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Trg braće Milić ujedno krasi i skulptura "Kosovski božur".
  • 27.09.2022
Uložena žalba na presudu Nikoli Nedeljkoviću
Branilac Nikole Nedeljlkovića advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu Apelacionom sudu u Prištini na prvostepenu presudu Osnovnog suda od osam meseci zatvora, zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
  • 27.09.2022
Komemoracija Časlavu Milisavljeviću: Prepoznatljiv glas radijskih talasa
Komemorativni skup povodom smrti Časlava Milisavljevića održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.
  • 26.09.2022
Preminuo Časlav Milisavljević
Časlav Milisavljević, novinar Radio Kosovske Mitrovice u penziji, preminuo je posle kraće i teške bolesti 26. septembra u Kosovskoj Mitrovici, u 76. godini.
  • 26.09.2022