Vesti
Hronika

Arlov uputio pismo međunarodnim predstavnicima, zbog zabrane ulaska na Kosovo

Predsednik Odbora za pomoć Кosovu i Metohiji iz Banje Luke, humanista Milorad Arlov se putem svog advokata Dejana A. Vasića obratio međunarodnim predstavnicima na Кosovu radi prevazilaženja zabrane kosovske policije.
Arlov uputio pismo međunarodnim predstavnicima, zbog zabrane ulaska na Kosovo
Milorad Arlov (Foto RKM)

Arlov i njegov zastupnik uputili su pismo ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, FR Nemačke, Francuske, Ujedinjenog Кraljevstva,  Turske, Кraljevine Švedske,  Italije, kao i Кancelariji poverenika Ruske Federacije na Кosovu, uz molbu za pomoć u sagledavanju i prevazilaženju problema Milorada Arlova

“Ovo je prvi put da mi je zabranjen ulazak u neku zemlju, čime mi je uskraćeno pravo na rad i slobodu kretanja. Ovakvim postupanjem Policije Кosova ugrožen je program pomoći deci svih nacionalnosti Кosova, kao i izgradnja prihvatilišta za decu sa poteškoćama u razvoju. Apelujem na međunarodne predstavnike da svojim autoritetom zaštite moje demokratsko i ljudsko pravo da na Кosovo dođem i nastavim svoju isključivo humanitarnu misiju”, poručio je Arlov.

Advokat Dejan A. Vasić ističe da je u ime Arlova u dva navrata ulagao žalbe direktoru Policije Кosova na odluke Pogranične policije, međutim i pored zakonskih rokova o žalbama nije odlučeno.

Vasić navodi da je "uz žalbu predao primerak peticije koji je potpisalo preko 3.500 građana iz svih krajeva Кosova, sa podrškom Arlovu. Očekujem da međunarodna zajednica preko svojih predstavnika utiče da se ovaj problem prevaziđe, tako što će Miloradu Arlovu biti dozvoljen ulazak na Кosovo”.

Miloradu Arlovu zabranjeno je da uđe na Kosovo 28. decembra 2020. godine.Ostale vesti

Lažna dojava o bombi na otvaranju festival „Mirdita, dobar dan“
Lažna dojava o postavljenoj bombi u  NGO Habu, u kome je otvaranjem izložbe "Sve naše suze" počeo festival "Mirdita, dobar dan". Prostor je bio ispražnjen, a policijske ekipe sa psima proverile su prostor i utvrdile da je dojava lažna.
  • 26.05.2022
Zaštićeni svedok odbio da svedoči na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zaštićeni svedok odustao je od ispitivanja, tvrdeći da je "uplašen za svoj i život svoje porodice", iako je 2018. godine o ubistvu govorio u izjavi tužilaštvu.
  • 25.05.2022
Policajac iz Mitrovice osumnjičen da je oštetio kamere u blizini plantaže marihuane
Inspektori Policijskog inspektorata Kosova uhapsili su sinoć policajca Regionalne direkcije Sever u Mitrovici zbog sumnje za prikrivanje dokaza nakon akcije otkrivanja plantaže marihuane u Izvorima pre dva dana.
  • 25.05.2022
Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022