Vesti
Hronika

Arlov: KP odbila žalbu povodom zabrane ulaska bez obrazloženja

Predsedniku Odbora za pomoć KiM iz Republike Srpske, Miloradu Arlovu, dva puta je proše godine, a poslednji put krajem decembra, zabranjeno da uđe na Kosovo. Arlov se potom Kosovskoj policiji obratio žalbom, ali njegov advokat, Dejan Vasić za KoSSev tvrdi da odgovora nije bilo, te da je, šta više, koverta sa žalbom vraćena pošiljaocu uz pečat „odbijeno“.

Arlov: KP odbila žalbu povodom zabrane ulaska bez obrazloženja
Milorad Arlov (Foto Radio Kontakt Plus)

Arlovu koji je u prethodnim godinama nesmetano preko Jarinja ulazio na Kosovo i ispred Odbora za pomoć KiM sprovodio brojne humanitarne aktivnosti, ulazak je na upravo ovom prelazu, prvi put zabranjen 26. juna, a potom i 27. decembra 2020.

Prema dokumentu koji je KoSSev-u dostavio Arlov od 27. decembra, kao razlog za zabranu ulaska navodi se: „Smatra se da je ovo jedna pretnja za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.

Sa druge strane, u dokumentu o zabrani od juna meseca i uz crveni pečatni žig kosovske granične policije „odbijeno“, kao razlog zabrane ulaska navodi se da je reč o licu: „za koje se dalo do znanja s ciljem odbijanja boravka ulaska na nacionalni registar“.

U izjavi za KoSSev, branilac Milorada Arlova kaže da je ubrzo nakon zabrane ulaska Arlovu krajem decembra, u predviđenom roku uputio žalbu Komisiji za razmatranje žalbe i pritužbi Kosovske policije.

„Nakon izvesnog vremena, žalba koju sam uputio poštom je vraćena, koverat je bio otvoren, a na poleđini koverta bio je pečat na kojem piše ‘odbija se’“, potvrdio je za KoSSev Vasić, dodajući i da nikakvo obrazloženje o odbijanju žalbe nije dostavljeno.

Osim policiji, dopisi su upućeni ambasadama u Prištini – SAD, Nemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Turske i UNMIK-u, s ciljem „upoznavanja o kršenju osnovnih demokratskih prava slobodnog kretanja“.

Arlov je istovremeno od međunarodnih predstavnika zatražio da mu pomognu da prvo dobije obrazloženje za zabranu ulaska, a potom i da se ova zabrana za koju kaže da je nepravedna, ukloni.

Međutim, kako je Vasić potvrdio za KoSSev, odgovor nije stigao ni iz ambasada.

Sa druge strane, u naknadnom razgovoru, Milorad Arlov kaže za KoSSev da ga je jedino od međunarodnih institucija kojima su se obratili kontaktirao predstavnik UNMIK-a, koji ga je saslušao u telefonskom razgovoru.

KoSSev je neposredno pre objavljivanja vesti razgovarao sa portparolom Kosovske policije za region Prištine, Bakijem Keljanijem koji je zatražio od nas da mu se obratimo pisanim putem, što smo i učinili.

I dok čeka obrazloženje,- Arlov razlog za zabranu ulaska vidi u svom humanitarnom radu, akcijama koje već godinama organizuje odbor iz Banjaluke na čijem je čelu, a koje za cij imaju pružanje pomoći Srbima sa KiM, posebno onima kojima je pomoć najneophodnija – deca.

„Pravo da pomognu svoje imaju Albanci, Romi, Aškalije, Bošnjaci svi koji hoće i nikome nije zabranjen ulaz osim meni kao Srbinu, koji nikad nije dao ni jednu političku izjavu. Vrijeme će pokazati koja je svrha moje zabrane, odakle dolazi bez argumenata i jednog valjanog pravnog razloga zašto je narušena sloboda kretanja i ljudskih prava na čijim temeljima mora počivati svako normalno drušvo bez presedana“, poručio je Arlov.

 

 Ostale vesti

Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021