Vesti
Hronika

Arlov: KP odbila žalbu povodom zabrane ulaska bez obrazloženja

Predsedniku Odbora za pomoć KiM iz Republike Srpske, Miloradu Arlovu, dva puta je proše godine, a poslednji put krajem decembra, zabranjeno da uđe na Kosovo. Arlov se potom Kosovskoj policiji obratio žalbom, ali njegov advokat, Dejan Vasić za KoSSev tvrdi da odgovora nije bilo, te da je, šta više, koverta sa žalbom vraćena pošiljaocu uz pečat „odbijeno“.

Arlov: KP odbila žalbu povodom zabrane ulaska bez obrazloženja
Milorad Arlov (Foto Radio Kontakt Plus)

Arlovu koji je u prethodnim godinama nesmetano preko Jarinja ulazio na Kosovo i ispred Odbora za pomoć KiM sprovodio brojne humanitarne aktivnosti, ulazak je na upravo ovom prelazu, prvi put zabranjen 26. juna, a potom i 27. decembra 2020.

Prema dokumentu koji je KoSSev-u dostavio Arlov od 27. decembra, kao razlog za zabranu ulaska navodi se: „Smatra se da je ovo jedna pretnja za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.

Sa druge strane, u dokumentu o zabrani od juna meseca i uz crveni pečatni žig kosovske granične policije „odbijeno“, kao razlog zabrane ulaska navodi se da je reč o licu: „za koje se dalo do znanja s ciljem odbijanja boravka ulaska na nacionalni registar“.

U izjavi za KoSSev, branilac Milorada Arlova kaže da je ubrzo nakon zabrane ulaska Arlovu krajem decembra, u predviđenom roku uputio žalbu Komisiji za razmatranje žalbe i pritužbi Kosovske policije.

„Nakon izvesnog vremena, žalba koju sam uputio poštom je vraćena, koverat je bio otvoren, a na poleđini koverta bio je pečat na kojem piše ‘odbija se’“, potvrdio je za KoSSev Vasić, dodajući i da nikakvo obrazloženje o odbijanju žalbe nije dostavljeno.

Osim policiji, dopisi su upućeni ambasadama u Prištini – SAD, Nemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Turske i UNMIK-u, s ciljem „upoznavanja o kršenju osnovnih demokratskih prava slobodnog kretanja“.

Arlov je istovremeno od međunarodnih predstavnika zatražio da mu pomognu da prvo dobije obrazloženje za zabranu ulaska, a potom i da se ova zabrana za koju kaže da je nepravedna, ukloni.

Međutim, kako je Vasić potvrdio za KoSSev, odgovor nije stigao ni iz ambasada.

Sa druge strane, u naknadnom razgovoru, Milorad Arlov kaže za KoSSev da ga je jedino od međunarodnih institucija kojima su se obratili kontaktirao predstavnik UNMIK-a, koji ga je saslušao u telefonskom razgovoru.

KoSSev je neposredno pre objavljivanja vesti razgovarao sa portparolom Kosovske policije za region Prištine, Bakijem Keljanijem koji je zatražio od nas da mu se obratimo pisanim putem, što smo i učinili.

I dok čeka obrazloženje,- Arlov razlog za zabranu ulaska vidi u svom humanitarnom radu, akcijama koje već godinama organizuje odbor iz Banjaluke na čijem je čelu, a koje za cij imaju pružanje pomoći Srbima sa KiM, posebno onima kojima je pomoć najneophodnija – deca.

„Pravo da pomognu svoje imaju Albanci, Romi, Aškalije, Bošnjaci svi koji hoće i nikome nije zabranjen ulaz osim meni kao Srbinu, koji nikad nije dao ni jednu političku izjavu. Vrijeme će pokazati koja je svrha moje zabrane, odakle dolazi bez argumenata i jednog valjanog pravnog razloga zašto je narušena sloboda kretanja i ljudskih prava na čijim temeljima mora počivati svako normalno drušvo bez presedana“, poručio je Arlov.

 

 Ostale vesti

I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021