Vesti
Hronika

Arlov: KP odbila žalbu povodom zabrane ulaska bez obrazloženja

Predsedniku Odbora za pomoć KiM iz Republike Srpske, Miloradu Arlovu, dva puta je proše godine, a poslednji put krajem decembra, zabranjeno da uđe na Kosovo. Arlov se potom Kosovskoj policiji obratio žalbom, ali njegov advokat, Dejan Vasić za KoSSev tvrdi da odgovora nije bilo, te da je, šta više, koverta sa žalbom vraćena pošiljaocu uz pečat „odbijeno“.

Arlov: KP odbila žalbu povodom zabrane ulaska bez obrazloženja
Milorad Arlov (Foto Radio Kontakt Plus)

Arlovu koji je u prethodnim godinama nesmetano preko Jarinja ulazio na Kosovo i ispred Odbora za pomoć KiM sprovodio brojne humanitarne aktivnosti, ulazak je na upravo ovom prelazu, prvi put zabranjen 26. juna, a potom i 27. decembra 2020.

Prema dokumentu koji je KoSSev-u dostavio Arlov od 27. decembra, kao razlog za zabranu ulaska navodi se: „Smatra se da je ovo jedna pretnja za javnu politiku unutrašnje bezbednosti, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.

Sa druge strane, u dokumentu o zabrani od juna meseca i uz crveni pečatni žig kosovske granične policije „odbijeno“, kao razlog zabrane ulaska navodi se da je reč o licu: „za koje se dalo do znanja s ciljem odbijanja boravka ulaska na nacionalni registar“.

U izjavi za KoSSev, branilac Milorada Arlova kaže da je ubrzo nakon zabrane ulaska Arlovu krajem decembra, u predviđenom roku uputio žalbu Komisiji za razmatranje žalbe i pritužbi Kosovske policije.

„Nakon izvesnog vremena, žalba koju sam uputio poštom je vraćena, koverat je bio otvoren, a na poleđini koverta bio je pečat na kojem piše ‘odbija se’“, potvrdio je za KoSSev Vasić, dodajući i da nikakvo obrazloženje o odbijanju žalbe nije dostavljeno.

Osim policiji, dopisi su upućeni ambasadama u Prištini – SAD, Nemačke, Italije, Francuske, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Turske i UNMIK-u, s ciljem „upoznavanja o kršenju osnovnih demokratskih prava slobodnog kretanja“.

Arlov je istovremeno od međunarodnih predstavnika zatražio da mu pomognu da prvo dobije obrazloženje za zabranu ulaska, a potom i da se ova zabrana za koju kaže da je nepravedna, ukloni.

Međutim, kako je Vasić potvrdio za KoSSev, odgovor nije stigao ni iz ambasada.

Sa druge strane, u naknadnom razgovoru, Milorad Arlov kaže za KoSSev da ga je jedino od međunarodnih institucija kojima su se obratili kontaktirao predstavnik UNMIK-a, koji ga je saslušao u telefonskom razgovoru.

KoSSev je neposredno pre objavljivanja vesti razgovarao sa portparolom Kosovske policije za region Prištine, Bakijem Keljanijem koji je zatražio od nas da mu se obratimo pisanim putem, što smo i učinili.

I dok čeka obrazloženje,- Arlov razlog za zabranu ulaska vidi u svom humanitarnom radu, akcijama koje već godinama organizuje odbor iz Banjaluke na čijem je čelu, a koje za cij imaju pružanje pomoći Srbima sa KiM, posebno onima kojima je pomoć najneophodnija – deca.

„Pravo da pomognu svoje imaju Albanci, Romi, Aškalije, Bošnjaci svi koji hoće i nikome nije zabranjen ulaz osim meni kao Srbinu, koji nikad nije dao ni jednu političku izjavu. Vrijeme će pokazati koja je svrha moje zabrane, odakle dolazi bez argumenata i jednog valjanog pravnog razloga zašto je narušena sloboda kretanja i ljudskih prava na čijim temeljima mora počivati svako normalno drušvo bez presedana“, poručio je Arlov.

 

 Ostale vesti

Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022