Vesti
Hronika

Apelacioni sud u Nišu oslobodio Veselinovića i potvrdio oslobađajuću presudu Radoičiću

Presudu Višeg suda u Pirotu, po kojoj je Zvonko Veselinović sa još dvojicom saradnika osuđen na 2 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, opovrgnuo je Apelacioni sud u Nišu koji ih je pravosnažno oslobodio krivice. Istovremeno, sud je potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću.
Apelacioni sud u Nišu oslobodio Veselinovića i potvrdio oslobađajuću presudu Radoičiću
Veselinović i Radoičić (Foto Espreso)

Sudsko veće Višeg suda u Pirotu, na čelu sa sudijom Bojanom Antićem, polovinom januara je osudilo trojicu optuženih, među kojima je i Zvonko Veselinović, koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, na 2 godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka u blizini Pirota.

Tada je krivice oslobođen zamenik predsednika Srpske liste Milan Radoičić, koga kosovska policija traži zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića.

Međutim Apelacioni sud u Nišu, na čelu sa sudijom Draganom Živadinović, oslobodilo ih je sve krivice.

U postupku pred našim Sudom, po održanom pretresu 21. maja, Sud je doneo odluku da se u osuđujućem delu, presude preinačuju i osuđeni se oslobađaju optužbe. Nema dokaza da su učinili krivično delo - saopštavaju iz Apelacionog suda.

Žalba Višeg javnog tužilaca u Pirotu na oslobađajuću presudu Radoičiću nije uložila plodom, te je Sudsko veće, u čijem sastavu su bili i sudije Saša Bošković i Mirjana Đorđević, potvrdilo oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću.

Podsetmo, na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu Zvonko Veselinović osuđen je na 2 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Milan Radoičić oslobođen krivične odgovornosti.

U prvom postupku pred istim sudom, koji se protiv njih vodio zbog nelegalnog iskopavanja šljunka za Koridor 10, februara 2017. godine sva četvorica optuženih oslobođeni su, ali je nakon toga Apelacioni sud u Nišu naložio ponavljanje postupka.

Kako je teklo suđenje

Sredinom decembra prošle godine, nakon što je 6 prethodnih ročišta bilo odloženo, 4 zbog veštačenja i 2 zbog nedolaska optuženih, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci, pojavili su se na iznošenju završnih reči u krivičnom postupku koji se protiv njih i još dvojice saradnika vodio pred Višim sudom u Pirotu, za zloupotrebu položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

Posle zastoja od 9 meseci, oktobra prošle godine nastavljen je ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih, među kojima su i Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima, tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Zatim je 2 puta došlo do odlaganja, jer se optuženi nisu pojavili pred sudom.

Kako su ranije pisali novinari BIRN-a Zvonko Veselinović široj javnosti poznat je još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga je do javnosti stizalo sve više informacija o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću, sa kojim prema sopstvenom priznanju zajedno posluje, javnost, međutim, nije ništa znala do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić "bog i batina na severu Kosova".

Pet meseci od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti (nakon Ivanovićevog ubistva), Radoičićeva neformalna uloga na severu Kosova ozvaničena je potpredsedničkim mestom u Srpskoj listi (partiji kosovskih Srba koju podržava SNS).

Prištinska Gazeta prenela je vest novembra prošle godine da kosovska policija traga za Milanom Radoičićem, jednim od lidera kosovskih Srba i zamenikom predsednika Srpske liste, a po nalogu specijalnog tužioca Kosova, zbog sumnje na umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su na sever Kosova i, kako je saopšteno, uhapsili tri osobe u vezi sa ubistvom Ivanovića, kao i još jednu zbog suprotstavljanja policiji.Ostale vesti

Godišnjica ubistva Dimitrija Popovića
Danas se navršava šesnaest godina od ubistva srednjoškolca Dimitrija Popovića iz Gračanice. Porodica i prijatelji organizovali su parastos ubijenom mladiću.
  • 05.06.2020
Ukradeni automobil Mališe Tijanića pronađen uništen
Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je na Tviter nalogu saopštio da je automobil koji je krajem aprila ukraden Mališi Tijaniću iz Crkoleza, pronađen danas i da je potpuno uništen.
  • 04.06.2020
Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020