Vesti
Hronika

Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju

Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
rethodno ročište Krstiću i Šabaniju (Foto arhiva Kim)

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora.

Posebno odeljenje Apelacionog suda Kosova je, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva, odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Kosova i žalbe branilaca optuženih.

„Potvrđuje se presuda Osnovnog suda u Prištini – Posebno odeljenje, PS br. 76/19 od 23.03.2021. godine, dok je žalba punomoćnika oštećenog odbijena“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

„Navedenom presudom Osnovnog Suda u Prištini, optuženi Z.K. proglašen je krivim zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142, u vezi sa čl. 22 Krivičnog Zakonika SFRJ, kažnijvim i po čl. 3 Ženevske konvencije i njenim drugim Protokolom, i protiv istog je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina i 6 meseci. Dok je okrivljeni D.Š. proglašen krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakonika SFRJ uz tešku povredu člana 3. Ženevskih konvencija i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina (sedam) godina“, saopštio je Apelacioni sud.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodime, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri taoca, koji nisu aktivno učestvovali u sukobu. Kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Destan Šabani optužen je da je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema poginulima O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R – koje su ubile srpske snage, naredio da se njihova tela sahrane bez dostojanstva i kršeći pravila ratovanja utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.

 Ostale vesti

Osumnjičeni za skrnavljenje Đokovićevog murala privedeni, pa pušteni
Kosovska policija privela je, pa pustila osumnjičene za skrnavljenje murala sa likom Novaka Đokovića u Orahovcu.
  • 08.02.2023
Preminuo Ćiro Blažević
Fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini posle duge borbe sa rakom.
  • 08.02.2023
KP: Krađa kod Sočanice
Na lokaciji u blizini Sočanice u opštini Leposavić je prijavljen slučaj "teške krađe" koja se dogodila na privatnom imanju (vikendica), gde su nepoznati počinioci ukrali "vazdušnu pušku i druge stvari", saopšteno je iz Kosovske Policije (KP).
  • 07.02.2023
U Orahovcu uništen mural najboljem svetskom teniseru
Mural sa likom Novaka Đokovića najboljeg svetskog tenisera koji je oslikan u Orahovcu uništen je noćas od strane nepoznatih počinilaca.
  • 07.02.2023
Prijave protiv Đuzića i napadača albanske nacionalnosti

U policijskoj stanici u Klokotu podneli su krivične prijave protiv devetnaestogodišnjeg Bobana Đuzića iz Mogile i maloletnog Albanca Lj. E. iz istog mesta, a koji je Đuzića prošle nedelje napao nožem nanevši mu dve ubodne rane, potvrdio je RTS-u Đuzićev branilac advokat Vasilije Arsić.

  • 06.02.2023
Dojava o bombi na aerodromu u Prištini
Osoblje i putnici međunarodnog aerodroma "Adem Jašari" u Prištini evakuisani su nakon informacije o podmetanju bombe.
  • 06.02.2023