Vesti
Hronika

Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju

Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
rethodno ročište Krstiću i Šabaniju (Foto arhiva Kim)

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora.

Posebno odeljenje Apelacionog suda Kosova je, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva, odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Kosova i žalbe branilaca optuženih.

„Potvrđuje se presuda Osnovnog suda u Prištini – Posebno odeljenje, PS br. 76/19 od 23.03.2021. godine, dok je žalba punomoćnika oštećenog odbijena“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

„Navedenom presudom Osnovnog Suda u Prištini, optuženi Z.K. proglašen je krivim zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142, u vezi sa čl. 22 Krivičnog Zakonika SFRJ, kažnijvim i po čl. 3 Ženevske konvencije i njenim drugim Protokolom, i protiv istog je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina i 6 meseci. Dok je okrivljeni D.Š. proglašen krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakonika SFRJ uz tešku povredu člana 3. Ženevskih konvencija i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina (sedam) godina“, saopštio je Apelacioni sud.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodime, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri taoca, koji nisu aktivno učestvovali u sukobu. Kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Destan Šabani optužen je da je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema poginulima O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R – koje su ubile srpske snage, naredio da se njihova tela sahrane bez dostojanstva i kršeći pravila ratovanja utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.

 Ostale vesti

Haradinajev veštak: Objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK zabrinjavajuće
U nastavku haškog procesa Nasimu Haradinaju, veštak odbrane Robert Rid je izjavio da je objavljivanje podataka o svedocima protiv OVK na Kosovu, za koje je Haradinaj optužen, "vrlo, vrlo zabrinjavajuće".
  • 28.01.2022
’’Sigurna sam da bi Oliver danas gostovao na Pinku i bio na Srpskoj listi’’
Milena Popović, poslanica SNS u Skupštini Srbije i nevenčana supruga ubijenog lidera Srba sa Kosova Olivera Ivanovića, u jednoj emisiji na Jutjubu, na pitanje, kako je moguće da gostuje na televiziji Pink, na kojoj je prikazivan spot koji je targetirao pokojnog Ivanovića, kaže da se vodila time "da bi u ovom trenutku on sigurno gostovao na televiziji Pink".
  • 28.01.2022
Preminuo Aki Rahimovski
Pevač grupe Parni Valjak Aki Rahimovski preminuo je danas u 67. godini.
  • 22.01.2022
Štrpce: Arsenijević i Vasiljević privedeni. Hteli da saznaju više o Ski centru?
Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice i Danijel Vasiljević iz GI „Sloboda Štrpce“, privedeni su od strane Policije Kosova nakon što su, kako navode za RTV Kim, "mirnim putem došli u Opštinu Štrpce da gradonačelniku te lokalne samouprave, Daliboru Jevtiću postave par pitanja u vezi sa privatizacijom Ski centra Brezovica". Iz ove opštine kažu da su u zgradu ušli bez dozvole i su neovlašćeno snimali ispred kabineta predsednika.
  • 21.01.2022
Šesnaest godina od smrti Rugove. Osmani: Čovek koji je stvorio nezavisno Kosovo
Navršava se 16 godina od smrti Ibrahima Rugove, osnivača i predsednika Demokratskog saveza a potom i predsednika Kosova.
  • 21.01.2022
Požar uništio kuću povratnika
U porodičnoj kući povratnika Radovana Džolića u Tučepu kod Osojana tokom noći izbio je požar koji je napravio veliku materijalnu štetu. Uzrok požara prema rečima Džolića su bojler i instalacija u kupatilu. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je saniranje pričinjene štete.
  • 20.01.2022