Vesti
Hronika

Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju

Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
rethodno ročište Krstiću i Šabaniju (Foto arhiva Kim)

Krstić je osuđen na 14 godina i šest meseci zatvora, dok je Šabani osuđen na sedam godina zatvora.

Posebno odeljenje Apelacionog suda Kosova je, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva, odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Kosova i žalbe branilaca optuženih.

„Potvrđuje se presuda Osnovnog suda u Prištini – Posebno odeljenje, PS br. 76/19 od 23.03.2021. godine, dok je žalba punomoćnika oštećenog odbijena“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

„Navedenom presudom Osnovnog Suda u Prištini, optuženi Z.K. proglašen je krivim zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl. 142, u vezi sa čl. 22 Krivičnog Zakonika SFRJ, kažnijvim i po čl. 3 Ženevske konvencije i njenim drugim Protokolom, i protiv istog je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina i 6 meseci. Dok je okrivljeni D.Š. proglašen krivim za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakonika SFRJ uz tešku povredu člana 3. Ženevskih konvencija i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina (sedam) godina“, saopštio je Apelacioni sud.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodime, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri taoca, koji nisu aktivno učestvovali u sukobu. Kako je navelo tužilaštvo, učestvovao je u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, čak je i bacao tela žrtava pored puta kako bi prikrio zločin.

Destan Šabani optužen je da je tokom rata na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, da bi ponizio i degradirao postupanje prema poginulima O.N, B.N, A.N, B.N. i I.R – koje su ubile srpske snage, naredio da se njihova tela sahrane bez dostojanstva i kršeći pravila ratovanja utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.

 Ostale vesti

Nikoli Nedeljkoviću određen pritvor od 30 dana

Dvadesetogodišnjem Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda koji je pre dva dana uhapšen na Gazimestanu određen je pritvor od mesec dana, kazala je njegova advokatica Jovana Filipović.

  • 30.06.2022
Dva puta privođen zbog pevanja ‚‚Kosovo je srce Srbije‚‚
Branko Antić, predsednik organizacije "Srpska solidarnost" privođen je juče u dva navrata zbog, kako su mu rekli u Policiji, ugrožavnja pravnog poretka i širenja mržnje.
  • 30.06.2022
ZP:Priveden muškarac zbog ulaska na Kosovo alternativnim putevima

Kosovska policija je u opštini Zubin Potok privela muškarca, srpskog državljanina, osumnjičenog da je alternativnim putevima stigao iz centralne Srbije na Kosovo.

  • 30.06.2022
Napadnuta ekipa Hitne pomoći u Lapljem Selu. U društvu napadača bio i komandir policije u Gračanici
Rano jutros prilikom pružanja pomoći povređenom licu u udesu koji se rano jutros dogodio između Lapljeg Sela i Gračanice napadnuta je ekipa hitne pomoći iz Lapljeg Sela.  
  • 29.06.2022
Miloradu Đokoviću određen pritvor do 30 dana
Sudija Osnovnog suda u Prištini odredio je pritvor do 30 dana Miloradu Đokoviću iz Vitomirice kod Peći, koji je u ponedeljak uhapšen zbog sumnje da je 1999. godine učestvovao u navodnom ratnom zločinu.
  • 29.06.2022
Filipović: Nikoli se stavljaju na teret reči za koje tvrdi da nije izgovorio
Nikola Nedeljković koji je juče uhapšen na Gazimestanu tereti se da je počinio krivično "raspirivanja razdora i netrpeljivosti". Trenutno se nalazi u Policijskoj stanici u Prištini gde je i saslušan. Još uvek se ne zna da li postoji osnov za odrđivanje pritvora.
  • 29.06.2022