Vesti
Hronika

Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv Rikala

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivšeg ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR), Nenada Rikala, generalnog sekretara ovog ministarstva, Kaplana Haljimija i još šest zvaničnika – Šefkija Zećirija, Ekrema Gjoka, Škelzena Morinu, Ljeona Tačija, Ljindara Krasničija i Aljbana Zećirija.
Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv Rikala
Nenad Rikalo (Foto arhiva Kim)

Branioci optuženih Kaljana Haljimija, Šefki Zećirija, Ekrema Gojka, Škeljzena Mirine, Ljeona Tačija, Ljindara Krasnićija i Aljbana Zećirija, žalili su se na odluku prvostepenog suda kojom je potvrđena optužnica, prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Zakletva za pravdu“ navodi da je Apelacioni sud, nakon pregleda spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva utvrdio da su žalbe neosnovane.

„Na osnovu činjeničnog stanja optužnca dokazuje da postoji dovoljno dokaza koji održavaju dobro osnovanu sumnju da su optuženi umešani u izvršenje krivičnih dela za koje se terete, dok trenutno ne postoje uverljivi argumenti i ne sadrže nijedan pravni osnov na osnovu kog se optužnica može osporiti kako zahteva odredba“ navodi se u odluci.

Dalje se navodi da je, prema oceni ovog suda u presudi koja se osporava, prvostepeni sud naveo opširne razloge u vezi sa sumnjom na osnovu osporenih dokaza i pravilno je utvrdio da postoji dovoljno dokaza prihvatljivih u pravnom smislu.

Prema optužnici koju je 26. decembra 2019. godine pripremilo Specijalno tužilaštvo (STRP), optužneni Nenad Rikalo, Kalan Haljimi, Šefki Zećiri i Ekrem Gjoka u saradnji, tokom 2018. godine, a kako bi omogućili nezakonito ostvarenje koristi kompanijama kao što su: „Konzorcijum „Novus“, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja modernog tržišta poljoprivrednih proizvoda u Prištini“, konzorcijum „Dhemetra“ AD.P.K, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja fabrike za proizvodnju organskog đubriva“ (koja se uopšte ne nalazi na spisku projekata koji su pokriveni finansiranjem kroz bespovratna sredstva), konzorcijumu „DOO Zubin Potok“ za dobijanje granta – „Projekat za izgradnju investicija u objektu za skladištenje i čuvanje voća“, kao i konzorcijumu NTP „Areana Engineering“ u Peći za dobijanje bespovratnih sredstava – „Proizvodnja i prerada mesa u Peći“, namerno postupili protivno Zakonu 04/L-090 o izmenama i dopunama Zakon 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, član 5.1, član 8, član 13 stav 1.2, član 4, član 14.2, Zakonu 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, članovi 8 i 9, uredbi (KRK) br. 37/2013, član 7.1, stav 1.1, Vodiču i priručniku za izradu koncepta dokumenta u kancelariji premijera.Ostale vesti

Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021