Vesti
Hronika

Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv Rikala

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivšeg ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR), Nenada Rikala, generalnog sekretara ovog ministarstva, Kaplana Haljimija i još šest zvaničnika – Šefkija Zećirija, Ekrema Gjoka, Škelzena Morinu, Ljeona Tačija, Ljindara Krasničija i Aljbana Zećirija.
Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv Rikala
Nenad Rikalo (Foto arhiva Kim)

Branioci optuženih Kaljana Haljimija, Šefki Zećirija, Ekrema Gojka, Škeljzena Mirine, Ljeona Tačija, Ljindara Krasnićija i Aljbana Zećirija, žalili su se na odluku prvostepenog suda kojom je potvrđena optužnica, prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Zakletva za pravdu“ navodi da je Apelacioni sud, nakon pregleda spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva utvrdio da su žalbe neosnovane.

„Na osnovu činjeničnog stanja optužnca dokazuje da postoji dovoljno dokaza koji održavaju dobro osnovanu sumnju da su optuženi umešani u izvršenje krivičnih dela za koje se terete, dok trenutno ne postoje uverljivi argumenti i ne sadrže nijedan pravni osnov na osnovu kog se optužnica može osporiti kako zahteva odredba“ navodi se u odluci.

Dalje se navodi da je, prema oceni ovog suda u presudi koja se osporava, prvostepeni sud naveo opširne razloge u vezi sa sumnjom na osnovu osporenih dokaza i pravilno je utvrdio da postoji dovoljno dokaza prihvatljivih u pravnom smislu.

Prema optužnici koju je 26. decembra 2019. godine pripremilo Specijalno tužilaštvo (STRP), optužneni Nenad Rikalo, Kalan Haljimi, Šefki Zećiri i Ekrem Gjoka u saradnji, tokom 2018. godine, a kako bi omogućili nezakonito ostvarenje koristi kompanijama kao što su: „Konzorcijum „Novus“, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja modernog tržišta poljoprivrednih proizvoda u Prištini“, konzorcijum „Dhemetra“ AD.P.K, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja fabrike za proizvodnju organskog đubriva“ (koja se uopšte ne nalazi na spisku projekata koji su pokriveni finansiranjem kroz bespovratna sredstva), konzorcijumu „DOO Zubin Potok“ za dobijanje granta – „Projekat za izgradnju investicija u objektu za skladištenje i čuvanje voća“, kao i konzorcijumu NTP „Areana Engineering“ u Peći za dobijanje bespovratnih sredstava – „Proizvodnja i prerada mesa u Peći“, namerno postupili protivno Zakonu 04/L-090 o izmenama i dopunama Zakon 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, član 5.1, član 8, član 13 stav 1.2, član 4, član 14.2, Zakonu 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, članovi 8 i 9, uredbi (KRK) br. 37/2013, član 7.1, stav 1.1, Vodiču i priručniku za izradu koncepta dokumenta u kancelariji premijera.Ostale vesti

I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021