Vesti
Hronika

Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv Rikala

Apelacioni sud potvrdio je optužnicu za korupciju protiv bivšeg ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MPŠRR), Nenada Rikala, generalnog sekretara ovog ministarstva, Kaplana Haljimija i još šest zvaničnika – Šefkija Zećirija, Ekrema Gjoka, Škelzena Morinu, Ljeona Tačija, Ljindara Krasničija i Aljbana Zećirija.
Apelacioni sud potvrdio optužnicu protiv Rikala
Nenad Rikalo (Foto arhiva Kim)

Branioci optuženih Kaljana Haljimija, Šefki Zećirija, Ekrema Gojka, Škeljzena Mirine, Ljeona Tačija, Ljindara Krasnićija i Aljbana Zećirija, žalili su se na odluku prvostepenog suda kojom je potvrđena optužnica, prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Zakletva za pravdu“ navodi da je Apelacioni sud, nakon pregleda spisa predmeta i ocene žalbenih zahteva utvrdio da su žalbe neosnovane.

„Na osnovu činjeničnog stanja optužnca dokazuje da postoji dovoljno dokaza koji održavaju dobro osnovanu sumnju da su optuženi umešani u izvršenje krivičnih dela za koje se terete, dok trenutno ne postoje uverljivi argumenti i ne sadrže nijedan pravni osnov na osnovu kog se optužnica može osporiti kako zahteva odredba“ navodi se u odluci.

Dalje se navodi da je, prema oceni ovog suda u presudi koja se osporava, prvostepeni sud naveo opširne razloge u vezi sa sumnjom na osnovu osporenih dokaza i pravilno je utvrdio da postoji dovoljno dokaza prihvatljivih u pravnom smislu.

Prema optužnici koju je 26. decembra 2019. godine pripremilo Specijalno tužilaštvo (STRP), optužneni Nenad Rikalo, Kalan Haljimi, Šefki Zećiri i Ekrem Gjoka u saradnji, tokom 2018. godine, a kako bi omogućili nezakonito ostvarenje koristi kompanijama kao što su: „Konzorcijum „Novus“, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja modernog tržišta poljoprivrednih proizvoda u Prištini“, konzorcijum „Dhemetra“ AD.P.K, za dobijanje bespovratnih sredstava – „Izgradnja fabrike za proizvodnju organskog đubriva“ (koja se uopšte ne nalazi na spisku projekata koji su pokriveni finansiranjem kroz bespovratna sredstva), konzorcijumu „DOO Zubin Potok“ za dobijanje granta – „Projekat za izgradnju investicija u objektu za skladištenje i čuvanje voća“, kao i konzorcijumu NTP „Areana Engineering“ u Peći za dobijanje bespovratnih sredstava – „Proizvodnja i prerada mesa u Peći“, namerno postupili protivno Zakonu 04/L-090 o izmenama i dopunama Zakon 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, član 5.1, član 8, član 13 stav 1.2, član 4, član 14.2, Zakonu 03/L-098 o poljoprivredi i ruralnom razvoju, članovi 8 i 9, uredbi (KRK) br. 37/2013, član 7.1, stav 1.1, Vodiču i priručniku za izradu koncepta dokumenta u kancelariji premijera.Ostale vesti

Otkrivena laboratorija za proizvodnju narkotika nedaleko od Banjske
Laboratorija za proizvodnju narkotika otkrivena je u selu Izvore iznad Banjske, saopštila je Kosovska policija. Tokom izvođenja akcije bilo je i pucnjave. Srpska lista pozdravlja angažovanje policajaca.
  • 23.05.2022
Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022