Vesti
Hronika

Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića

Apelacioni sud odbacio je žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. U žalbenoj najavi se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.
Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića
Detalj sa pripremnog pretresa (Foto Kim)

"Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca, zbog odbacivanja optužnice i protivljenja dokaza u slučaju okrivljenih N.S., M.R., S.A., D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02.03.2021 i ovaj krivični postupak će se nastaviti po pravilima krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Navodi se da se optuženi se terete za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Neovlašćeno posedovanje oružja“.

"Tročlano veće Posebnog odeljenja Apelacionog suda utvrdilo je da je prvostepeni sud korektno postupio odbivši zahteve branilaca okrivljenih za odbacivanje optužnice i osporavanje dokaza kao neosnovanih", navodi se u saopštenju.

Inače, prvobitno je Specijalno tužilaštvo Kosova 27. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rosića, Silvane Arsović, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića i Radeta Basare zbog krivičnih dela „Učešće ili organizacija organizovanog zločinačka grupa", Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "Pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo", "Neovlašćeno posedovanje oružja", "Otkrivanje službene tajne", "Zloupotreba službene dužnosti“ i „ Manipulacija dokazima u saizvršilaštvu“.

Prvo ročište održano je 11. februara 2020. godine, dok je Osnovni sud u Prištini 6. aprila 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnica i prigovore na dokaze.

Nakon žalbi četvorice advokata, Apelacioni sud je odobrio žalbe branilaca i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Prema žalbi, vraćanjem na prvostepeni sud protivrečnosti trebalo bi eliminisati davanjem mogućnosti tužiocu da izjavi ili ispravi i dopuni optužnicu tako da optužnica bude u skladu sa članom 241 KPPRK.

10. novembra 2020. godine, Specijalno tužilaštvo je sastavilo optužnicu, u kojoj se navodi da su optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rosić, Rade Basara i Silvana Arsović, od 2014. do 2018. godine, odnosno 16. januara 2018. godine, u Mitrovici, u saradnji sa optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji su u bekstvu, i sa još dvojicom optuženih koji su agencijama za sprovođenje zakona još uvek nepoznati, delujući kao organizovana i strukturirana grupa, sa definisanim ulogama, pod vođstvom optuženih Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, na način da svi okrivljeni kontinuirano i u međusobnoj interakciji, kako bi proširili kontrolu u Severnoj Mitrovici, postupali sa namerom i znanjem da izvrše krivično delo teško ubistvo, gde je svaki od okrivljenih kritičnog dana kada se dogodilo ubistvo sada Olivera Ivanovića izvršili su konkretne inkriminišuće radnje u svrhu dotične grupe, u kom slučaju je kao rezultat delovanja ove organizovane kriminalne grupe došlo do ubistva Ivanovića.

Optuženi Nedejlko Spasojević, navodno delujući kao član kriminalne grupe, pomagao je u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima za izvršenje ubistva Ivanovića, u kom slučaju je namerno i sa saznanjima pomagao nepoznati osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, stvaranje uslova i uklanjanje prepreka za izvršenje ovog krivičnog dela, tako da je u početku osumnjičenima omogućio kretanje službenim policijskim vozilom marke „Golf IV“, karavan, zatim ih poslao u automobil "Opel Astra", plave boje, bez registarskih tablica, iz kojeg je upucan Ivanović.Ostale vesti

Autobus sa 50 vernika iz Srbije vraćen iz Kosovske Mitrovice
"Autobus sa 50 vernika iz centralne Srbije koji su krenuli da obeleže Zadušnice i posete hramove Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, vraćen je jutros iz Кosovske Mitrovice za Beograd", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 
  • 19.06.2021
Policija demantuje vest o postavljanju srpske zastave na Košarama

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je prištinskim medijima da su policijski timovi izašli na lice mesta, ali da na karauli Košare nije bilo srpske zastave.

  • 14.06.2021
Jedna osoba povređena u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici
Jedna osoba je ranjena iz vatrenog oružja u pucnjavi u Kosovskoj Mitrovici i smeštena je u bolnicu, prenosi portal Reporteri.
  • 13.06.2021
Osmani, Kurti i Konjufca odali počast palim vojnicima NATO-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik parlamenta Gljauk Konjifca odali su počast polaganjem venaca na Spomen-ploču palim NATO vojnicima, povodom 22. godišnjice "Dana mira", prenosi Koha.

  • 12.06.2021
Zabranjen ulazak vernicima iz Beograda na Kosovo
Dva autobusa sa vernicima iz Beograda koji su krenuli u posetu manastirima na Kosovu vraćeni su danas sa prelaza Jarinje, saznaje RTV Kim. Nezadovoljni hodočasnici su neko vreme držali prelaz u blokadi, protestujući zbog zabrane ulaska na Kosovo.
  • 12.06.2021
Priština: Održan protest studenata. Novi grafit i poruke na vratima hrama
Ispred hrama Hrista Spasa u Prištini održan je protest nezadovoljnih albanskih studenata zbog jučerašnje liturgije. Na vratima hrama aktivnisti Socijaldemokratske partije ispisali su novi grafit sa porukom "simbol šovinizma postaje svetinja sa blagoslovom Aljbina Kurtija”.
  • 11.06.2021