Vesti
Hronika

Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića

Apelacioni sud odbacio je žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. U žalbenoj najavi se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.
Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića
Detalj sa pripremnog pretresa (Foto Kim)

"Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca, zbog odbacivanja optužnice i protivljenja dokaza u slučaju okrivljenih N.S., M.R., S.A., D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02.03.2021 i ovaj krivični postupak će se nastaviti po pravilima krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Navodi se da se optuženi se terete za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Neovlašćeno posedovanje oružja“.

"Tročlano veće Posebnog odeljenja Apelacionog suda utvrdilo je da je prvostepeni sud korektno postupio odbivši zahteve branilaca okrivljenih za odbacivanje optužnice i osporavanje dokaza kao neosnovanih", navodi se u saopštenju.

Inače, prvobitno je Specijalno tužilaštvo Kosova 27. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rosića, Silvane Arsović, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića i Radeta Basare zbog krivičnih dela „Učešće ili organizacija organizovanog zločinačka grupa", Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "Pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo", "Neovlašćeno posedovanje oružja", "Otkrivanje službene tajne", "Zloupotreba službene dužnosti“ i „ Manipulacija dokazima u saizvršilaštvu“.

Prvo ročište održano je 11. februara 2020. godine, dok je Osnovni sud u Prištini 6. aprila 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnica i prigovore na dokaze.

Nakon žalbi četvorice advokata, Apelacioni sud je odobrio žalbe branilaca i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Prema žalbi, vraćanjem na prvostepeni sud protivrečnosti trebalo bi eliminisati davanjem mogućnosti tužiocu da izjavi ili ispravi i dopuni optužnicu tako da optužnica bude u skladu sa članom 241 KPPRK.

10. novembra 2020. godine, Specijalno tužilaštvo je sastavilo optužnicu, u kojoj se navodi da su optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rosić, Rade Basara i Silvana Arsović, od 2014. do 2018. godine, odnosno 16. januara 2018. godine, u Mitrovici, u saradnji sa optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji su u bekstvu, i sa još dvojicom optuženih koji su agencijama za sprovođenje zakona još uvek nepoznati, delujući kao organizovana i strukturirana grupa, sa definisanim ulogama, pod vođstvom optuženih Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, na način da svi okrivljeni kontinuirano i u međusobnoj interakciji, kako bi proširili kontrolu u Severnoj Mitrovici, postupali sa namerom i znanjem da izvrše krivično delo teško ubistvo, gde je svaki od okrivljenih kritičnog dana kada se dogodilo ubistvo sada Olivera Ivanovića izvršili su konkretne inkriminišuće radnje u svrhu dotične grupe, u kom slučaju je kao rezultat delovanja ove organizovane kriminalne grupe došlo do ubistva Ivanovića.

Optuženi Nedejlko Spasojević, navodno delujući kao član kriminalne grupe, pomagao je u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima za izvršenje ubistva Ivanovića, u kom slučaju je namerno i sa saznanjima pomagao nepoznati osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, stvaranje uslova i uklanjanje prepreka za izvršenje ovog krivičnog dela, tako da je u početku osumnjičenima omogućio kretanje službenim policijskim vozilom marke „Golf IV“, karavan, zatim ih poslao u automobil "Opel Astra", plave boje, bez registarskih tablica, iz kojeg je upucan Ivanović.Ostale vesti

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

  • 04.12.2021
Zatvoreno osam lokala na Kosovu zbog sumnje da se bave trgovinom ljudima
Uprava za istragu trgovine ljudima kosovske policije je, u saradnji sa drugim nadležnim organima, prethodnih dana izvršila je kontrolu 43 lokala na Kosovu, a osam je zatvorila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije i sumnje da ima naznaka da se radi o trgovini ljudima.
  • 04.12.2021
UNS: Srušena ploča na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Kod Velike Hoče na mestu gde su oteti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, ponovo je srušena ploča koju je postavilo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu, navodi se u saopštenju UNS-a koje je dostavljeno medijima.
  • 03.12.2021
KP: Identifikovani svi učesnici tuče u “Amneziji”
Sva lica koja su učestvovala u tuči do koje je došlo ovog ponedeljka u Vardarskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, a u kojoj je bilo upotrebljeno vatreno oružje, identifikovana su i protiv njih će biti preduzete predviđene zakonske mere, saopšteno je iz Kosovske policije.
  • 02.12.2021
Apelacioni sud potvrdio presude za ratne zločine Krstiću i Šabaniju
Apelacioni sud Kosova potvrdio je presudu Osnovnog suda u Prištini od 23. marta ove godine, kojom su Zlatan Кrstić i Destan Šabani osuđeni za ratne zločine na Кosovu protiv civilnog stanovništva.
  • 02.12.2021
Ranjene dve osobe nedaleko od Prištine
U mestu Devet Jugovića kraj Prištine su u poslepodnevnim časovima ranjene dve osobe.
  • 01.12.2021