Vesti
Hronika

Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića

Apelacioni sud odbacio je žalbe na odbacivanje optužnice protiv dokaza u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. U žalbenoj najavi se navodi da su žalbe advokata odbijene kao neosnovane.
Apelacioni sud odbacio žalbe u slučaju Ivanovića
Detalj sa pripremnog pretresa (Foto Kim)

"Apelacioni sud Kosova odbio je kao neosnovane žalbe branilaca, zbog odbacivanja optužnice i protivljenja dokaza u slučaju okrivljenih N.S., M.R., S.A., D.M. i R.B. Potvrđena je odluka Osnovnog suda u Prištini od 02.03.2021 i ovaj krivični postupak će se nastaviti po pravilima krivičnog postupka“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Navodi se da se optuženi se terete za krivična dela „teško ubistvo“, „Učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe“, „Zloupotreba službenog položaja“ i „Neovlašćeno posedovanje oružja“.

"Tročlano veće Posebnog odeljenja Apelacionog suda utvrdilo je da je prvostepeni sud korektno postupio odbivši zahteve branilaca okrivljenih za odbacivanje optužnice i osporavanje dokaza kao neosnovanih", navodi se u saopštenju.

Inače, prvobitno je Specijalno tužilaštvo Kosova 27. decembra 2019. godine podiglo optužnicu protiv Nedeljka Spasojevića, Marka Rosića, Silvane Arsović, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića i Radeta Basare zbog krivičnih dela „Učešće ili organizacija organizovanog zločinačka grupa", Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "Pomoć u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo", "Neovlašćeno posedovanje oružja", "Otkrivanje službene tajne", "Zloupotreba službene dužnosti“ i „ Manipulacija dokazima u saizvršilaštvu“.

Prvo ročište održano je 11. februara 2020. godine, dok je Osnovni sud u Prištini 6. aprila 2020. godine odbio zahteve za odbacivanje optužnica i prigovore na dokaze.

Nakon žalbi četvorice advokata, Apelacioni sud je odobrio žalbe branilaca i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Prema žalbi, vraćanjem na prvostepeni sud protivrečnosti trebalo bi eliminisati davanjem mogućnosti tužiocu da izjavi ili ispravi i dopuni optužnicu tako da optužnica bude u skladu sa članom 241 KPPRK.

10. novembra 2020. godine, Specijalno tužilaštvo je sastavilo optužnicu, u kojoj se navodi da su optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rosić, Rade Basara i Silvana Arsović, od 2014. do 2018. godine, odnosno 16. januara 2018. godine, u Mitrovici, u saradnji sa optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem, koji su u bekstvu, i sa još dvojicom optuženih koji su agencijama za sprovođenje zakona još uvek nepoznati, delujući kao organizovana i strukturirana grupa, sa definisanim ulogama, pod vođstvom optuženih Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, na način da svi okrivljeni kontinuirano i u međusobnoj interakciji, kako bi proširili kontrolu u Severnoj Mitrovici, postupali sa namerom i znanjem da izvrše krivično delo teško ubistvo, gde je svaki od okrivljenih kritičnog dana kada se dogodilo ubistvo sada Olivera Ivanovića izvršili su konkretne inkriminišuće radnje u svrhu dotične grupe, u kom slučaju je kao rezultat delovanja ove organizovane kriminalne grupe došlo do ubistva Ivanovića.

Optuženi Nedejlko Spasojević, navodno delujući kao član kriminalne grupe, pomagao je u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo, blisko je sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima za izvršenje ubistva Ivanovića, u kom slučaju je namerno i sa saznanjima pomagao nepoznati osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, stvaranje uslova i uklanjanje prepreka za izvršenje ovog krivičnog dela, tako da je u početku osumnjičenima omogućio kretanje službenim policijskim vozilom marke „Golf IV“, karavan, zatim ih poslao u automobil "Opel Astra", plave boje, bez registarskih tablica, iz kojeg je upucan Ivanović.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022