Vesti
Hronika

AP: Brat ubijene braće Bitići optužuje Srbiju

Brat trojice braće Bitići koja su 1999. godine ubijena u Srbiji nakon borbi na Kosovu, optužuje Beograd da odbija da privede počinioce pravdi, bez obzira na stalna obećanja da će to učiniti.
AP: Brat ubijene braće Bitići optužuje Srbiju
Braća Bitići (Foto N1)

Jili, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani albanskog porekla napustili su posao u Njujorku da bi se borili na strani albanskih pobunjenika na Kosovu. Uhapšeni su na kraju borbi kada su zalutali u centralnu Srbiju, a njihova tela su otkrivena u masovnoj grobnici 2001. godine, podseća AP.

Njihov brat Fatos Bitići rekao je danas AP-u da je premijer Vučić više puta obećao američkim zvaničnicima da će Srbija rešiti ovaj slučaj.

Vučić je, kaže Bitići, pozvao na strpljenje. "Strpljenje posle 17 godina? Ovaj slučaj nije od juče", rekao je on, prenosi AP.

Fatos Bitići tvrdi da svi dokazi koje je njegov pravni tim sakupio ukazuju na to da je glavni osumnjičeni bivši general policije Goran Radosavljević Guri, koji je bio komandant baze, a sada je blizak partijski saradnik Vučića, navodi američka agencija.

Radosavljević je negirao umešanost, rekavši da je bio na lovačkom putovanju kada su braća Bitići ubijena.

Bitići kaže da je Radosavljević zastrašivao svedoke i njihove porodice.

"To je zbog Gurija, jer njega otvoreno štiti srpska vlada. On je član SNS-a", rekao je Bitići.

Kako dodaje, "oni imaju podatke o tome ko je počinio zločin, ko ga je naložio, imaju dokaze i imaju svedoka".

"Ne znam šta je interes sprske vlade da ne pokreće taj slučaj. Ne vidim razlog", zaključio je Bitići.

Američka agencija navodi da Vučić nije odmah reagovao, ali da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas priznao da taj slučaj čini napetim odnose sa SAD i da je slučaj Bitići problem, jer se Amerika zalaže za svoje građane.

Verovalo se da su braću Bitići po kratkom postupku ubile specijalne srpske snage u svojoj bazi na istoku Srbije 1999, posle čega su njihova tela bačena u jamu u kojoj su se već nalazile desetine tela ubijenih civila - kosovskih Albanaca - u pokušaju vlasti bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića da zabašure masovna ubijanja tokom rata na Kosovu, navodi američka agencija.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je, juče, govoreći o nerešenim slučajevima koji opterećuju odnose dve zemlje - slučaju Bitići i paljenju američke ambasade, rekao da SAD neće biti zadovoljne dok ne bude rezultata i dok neko ne preuzme odgovornost.

N1 navodi da je ambasador SAD nedavno izjavio da lično misli da "istragu usporava to što je u događaj ubistva braće Bitići bio uključen jedan visoki policijski funkcioner koji je sada član izvršnog odbora vodeće stranke u Srbiji". On je za N1 pojasnio ovu svoju izjavu.

"Tri Amerikanca albanskog porekla su ušla ilegalno u Srbiju i bili uhapšeni... Otpušteni su iz zatvora jedne policijske jedinice i dati drugoj policijskoj jedinici i nakon toga su pronađeni mrtvi, ruke su im bile povezane na leđima i oni su bili streljani... I to je bilo u dvorištu druge policijske jedinice i niko ne može da kaže da nije video ništa i da ne zna ništa... A ja mislim da odgovornost za to ide do glave jedinice", rekao je Skat.Ostale vesti

Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020
Jevtić: Pucano na kuću povratnika u Vidanju
Danas oko 13 sati, nepoznata lica pucala su iz vozila na kuću povratnika u selu Vidanje kod Kline, objavio je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.
  • 04.08.2020
Novi incident u severnom delu Mitrovice, korišćeno vatreno oružje
U Kosovskoj Mitrovici treći dan zaredom, ponovo je došlo do incidenta. Korišćeno je vatreno oružje, a u tuči koja se dogodila, najmanje jedno lice je zadobilo povrede, potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti.
  • 04.08.2020
Merdare: Zaplenjeno preko 10.000 falsifikovanih evra
Na kontrolnom punktu Merdare noćas je zaplenjeno 10.500 falsifikovanih evra, saopštila je Uprava carine.
  • 01.08.2020
Na zidu ograde Pešića u Klini ispisana poruka
Preteća poruka na engleskom jeziku “killer” (ubica) ispisana je sinoć oko 19 sati na zidu ograde oko porodičnog doma srpskih povratnika Aleksandra i Vesne Pešić u Klini, potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković.
  • 27.07.2020