Vesti
Hronika

AP: Brat ubijene braće Bitići optužuje Srbiju

Brat trojice braće Bitići koja su 1999. godine ubijena u Srbiji nakon borbi na Kosovu, optužuje Beograd da odbija da privede počinioce pravdi, bez obzira na stalna obećanja da će to učiniti.
AP: Brat ubijene braće Bitići optužuje Srbiju
Braća Bitići (Foto N1)

Jili, Mehmet i Agron Bitići, američki državljani albanskog porekla napustili su posao u Njujorku da bi se borili na strani albanskih pobunjenika na Kosovu. Uhapšeni su na kraju borbi kada su zalutali u centralnu Srbiju, a njihova tela su otkrivena u masovnoj grobnici 2001. godine, podseća AP.

Njihov brat Fatos Bitići rekao je danas AP-u da je premijer Vučić više puta obećao američkim zvaničnicima da će Srbija rešiti ovaj slučaj.

Vučić je, kaže Bitići, pozvao na strpljenje. "Strpljenje posle 17 godina? Ovaj slučaj nije od juče", rekao je on, prenosi AP.

Fatos Bitići tvrdi da svi dokazi koje je njegov pravni tim sakupio ukazuju na to da je glavni osumnjičeni bivši general policije Goran Radosavljević Guri, koji je bio komandant baze, a sada je blizak partijski saradnik Vučića, navodi američka agencija.

Radosavljević je negirao umešanost, rekavši da je bio na lovačkom putovanju kada su braća Bitići ubijena.

Bitići kaže da je Radosavljević zastrašivao svedoke i njihove porodice.

"To je zbog Gurija, jer njega otvoreno štiti srpska vlada. On je član SNS-a", rekao je Bitići.

Kako dodaje, "oni imaju podatke o tome ko je počinio zločin, ko ga je naložio, imaju dokaze i imaju svedoka".

"Ne znam šta je interes sprske vlade da ne pokreće taj slučaj. Ne vidim razlog", zaključio je Bitići.

Američka agencija navodi da Vučić nije odmah reagovao, ali da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas priznao da taj slučaj čini napetim odnose sa SAD i da je slučaj Bitići problem, jer se Amerika zalaže za svoje građane.

Verovalo se da su braću Bitići po kratkom postupku ubile specijalne srpske snage u svojoj bazi na istoku Srbije 1999, posle čega su njihova tela bačena u jamu u kojoj su se već nalazile desetine tela ubijenih civila - kosovskih Albanaca - u pokušaju vlasti bivšeg srpskog lidera Slobodana Miloševića da zabašure masovna ubijanja tokom rata na Kosovu, navodi američka agencija.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je, juče, govoreći o nerešenim slučajevima koji opterećuju odnose dve zemlje - slučaju Bitići i paljenju američke ambasade, rekao da SAD neće biti zadovoljne dok ne bude rezultata i dok neko ne preuzme odgovornost.

N1 navodi da je ambasador SAD nedavno izjavio da lično misli da "istragu usporava to što je u događaj ubistva braće Bitići bio uključen jedan visoki policijski funkcioner koji je sada član izvršnog odbora vodeće stranke u Srbiji". On je za N1 pojasnio ovu svoju izjavu.

"Tri Amerikanca albanskog porekla su ušla ilegalno u Srbiju i bili uhapšeni... Otpušteni su iz zatvora jedne policijske jedinice i dati drugoj policijskoj jedinici i nakon toga su pronađeni mrtvi, ruke su im bile povezane na leđima i oni su bili streljani... I to je bilo u dvorištu druge policijske jedinice i niko ne može da kaže da nije video ništa i da ne zna ništa... A ja mislim da odgovornost za to ide do glave jedinice", rekao je Skat.Ostale vesti

Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020
Preminuo profesor Điđa
Posle kraće bolesti, u bolnici u Beogradu, danas je preminuo profesor prava i potpredsednik Srpskog naciolanog foruma (SNF) Živorad Lazić Điđa (59).
  • 28.05.2020
Napadnut povratnik u Drenovcu
Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline zadobio je povrede nakon napada nekoliko albanskih čobana na njegovom imanju.
  • 27.05.2020