Vesti
Hronika

"Ambulante smetaju onima kojima smeta srpski narod"

Pomoćnik direktora kancelarje za KiM Petar Petković obišao je obijenu ambulantu u Starom Gracku, pored Lipljana, i tom prilikom poručio da „ambulante mogu da smetaju samo onima kojima smeta srpski narod“.
Staro Gracko (Foto Kim)

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković je u pratnji direktora KBC Prištna sa privremenim sedištem u Gračanici dr Bratislava Lazića i direktora Doma zdravlja Donja Gušterica dr Nebojše Mlovanovića obišao ambulantu u Starom Gracku. Iako je poseta bila najavljena, nije bilo meštana u dvorištu ambulante.

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković je nedavne incidente povezao sa najavljenim izborima na Kosovu.

„Mi stalno poručujemo da srpski narod ne naseda na provkacije koje dolaze od strane Albanaca, jer oni tim provokacijama žele da izazovu jednu vrstu sveopšte histerije koja im je neophodna sada u predizbornoj kampanji, jer smatraju da kada napadaju sve što je srpsko, imaju šansu da dobiju koji glas više od strane Albanaca“.

On je kazao da je na ovaj način poslata poruka Srbima koji tu žive.

„Kome mogu da smetaju srpske ambulante u kojima se leče i Srbi i Albanci, pa naravno mogu da smetaju samo onima kojima smeta i srpski narod. Ništa nisu odneli, što jasno govori da nikakva pljačka nije cilj, već da se pošalje poruka, kao što su pre sedam dana poslali poruku time što su ostavili sekiru ovde u ambulanti“, kazao je Petković.

Petković je prethodno posetio i mladića koji je iste večeri napadnut i izboden nožem u Kosovskoj Mitrovici, a čije je stanje prema rečima direktora KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milana Ivanovića stabilno.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Prištna sa privremenim sedištem u Gračanici Bratislav Lazić smatra da je ovakvo ponašanje neprimereno bilo kom delu sveta i da „nikada u tradiciji naroda sa ovih prostora nije bilo da se zdravstveni radnici napadaju“.

„Kada se dogode ovakave stvari, u bilo kojoj sredini, a pogotovo na KiM, kada krenu napadi na zdravstvene ustanove, za ustanove za koje znamo da se bave najhumanijim radom, onda to pored mnogih drugih stvari otvara jednu novu temu za razmišljanje“, poručio je Lazić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je ponovnim obijanjem ambulante poslat signal Starom Gracku i meštanima da nisu poželjni.

„Nažalost svara se jedna atmosfera u kojoj je sistem nemoćan da se bori sa sitnim provokatorima, sa ljudima koji napadaju institucije koje su tu da pomažu svima, kako onda da očekujemo da će se rešiti neki krupniji zločini. Mi u ovakvoj atmosferi ne želimo da živmo, ali to ne znači da nećemo da se suprotstavimo ovakvim događajima“, naveo je Popović.

Ambulanta u Starom Gracku je obijana je četiri puta. Iako je svako obijanje prijavljeno policiji, počinioci do sada nisu pronađeni.

U Starom Gracku nekada je živelo blizu 500 Srba, sada je taj broj nešto veći od 200.Ostale vesti

Godišnjica zločina u Goraždevcu
Parastosom u crkvi Presvete Bogorodice i obilaskom grobova ubijenih dečaka obeležena je još jedna godišnjica zločina nad srpskom decom u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Milisav Dakić: Zločin van zločina
"Voleo bih da podsetim sve koji znaju za ovo da je bilo 97-8 dece, a da je ispaljeno 87 metaka u decu. To je zločin van zločina, to može samo bolesni um da uradi", rekao je u Goraždevcu Milisav Dakić, otac ubijenog Panta.
  • 13.08.2020
Navršava se 17 godina od ubistva srpske dece na Bistrici
Danas će u Goraždevcu biti obeležena 17. godišnjica od ubistva Ivana Jovovića i Panta Dakića i ranjavanja još četvoro dece na reci Bistrici u Goraždevcu.
  • 13.08.2020
Sutra se navršava 17 godina od ubistva dece na Bistrici
U Goraždevcu će sutra biti obežena sedamnaesta godišnjica napada u kome su na obali reke Bistrice na kupanju ubijena dva srpska dečaka, a ranjeno još četvoro dece.
  • 12.08.2020
Namerna dramatizacija rutinske akcije?
Žustra reakcija kosovskih političara povodom ulaska srpskih vojnika na kosovsku teritoriju ima negativan odjek na nastavak dijaloga, smatra Beljuj Bećaj. Sa druge strane, Dušan Janjić navodi da je Priština bila obaveštena o saradnji KFOR-a i vojske Srbije.
  • 10.08.2020
Izdat nalog za hapšenje poslanika Etema Arifija

Osnovni sud u Prištini izdao je nalog za hapšenje poslanika, Etema Arifija.

  • 04.08.2020