Vesti
Hronika

"Ambulante smetaju onima kojima smeta srpski narod"

Pomoćnik direktora kancelarje za KiM Petar Petković obišao je obijenu ambulantu u Starom Gracku, pored Lipljana, i tom prilikom poručio da „ambulante mogu da smetaju samo onima kojima smeta srpski narod“.
Staro Gracko (Foto Kim)

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković je u pratnji direktora KBC Prištna sa privremenim sedištem u Gračanici dr Bratislava Lazića i direktora Doma zdravlja Donja Gušterica dr Nebojše Mlovanovića obišao ambulantu u Starom Gracku. Iako je poseta bila najavljena, nije bilo meštana u dvorištu ambulante.

Pomoćnik direktora kancelarije za KiM Petar Petković je nedavne incidente povezao sa najavljenim izborima na Kosovu.

„Mi stalno poručujemo da srpski narod ne naseda na provkacije koje dolaze od strane Albanaca, jer oni tim provokacijama žele da izazovu jednu vrstu sveopšte histerije koja im je neophodna sada u predizbornoj kampanji, jer smatraju da kada napadaju sve što je srpsko, imaju šansu da dobiju koji glas više od strane Albanaca“.

On je kazao da je na ovaj način poslata poruka Srbima koji tu žive.

„Kome mogu da smetaju srpske ambulante u kojima se leče i Srbi i Albanci, pa naravno mogu da smetaju samo onima kojima smeta i srpski narod. Ništa nisu odneli, što jasno govori da nikakva pljačka nije cilj, već da se pošalje poruka, kao što su pre sedam dana poslali poruku time što su ostavili sekiru ovde u ambulanti“, kazao je Petković.

Petković je prethodno posetio i mladića koji je iste večeri napadnut i izboden nožem u Kosovskoj Mitrovici, a čije je stanje prema rečima direktora KBC-a u Kosovskoj Mitrovici Milana Ivanovića stabilno.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Prištna sa privremenim sedištem u Gračanici Bratislav Lazić smatra da je ovakvo ponašanje neprimereno bilo kom delu sveta i da „nikada u tradiciji naroda sa ovih prostora nije bilo da se zdravstveni radnici napadaju“.

„Kada se dogode ovakave stvari, u bilo kojoj sredini, a pogotovo na KiM, kada krenu napadi na zdravstvene ustanove, za ustanove za koje znamo da se bave najhumanijim radom, onda to pored mnogih drugih stvari otvara jednu novu temu za razmišljanje“, poručio je Lazić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović kaže da je ponovnim obijanjem ambulante poslat signal Starom Gracku i meštanima da nisu poželjni.

„Nažalost svara se jedna atmosfera u kojoj je sistem nemoćan da se bori sa sitnim provokatorima, sa ljudima koji napadaju institucije koje su tu da pomažu svima, kako onda da očekujemo da će se rešiti neki krupniji zločini. Mi u ovakvoj atmosferi ne želimo da živmo, ali to ne znači da nećemo da se suprotstavimo ovakvim događajima“, naveo je Popović.

Ambulanta u Starom Gracku je obijana je četiri puta. Iako je svako obijanje prijavljeno policiji, počinioci do sada nisu pronađeni.

U Starom Gracku nekada je živelo blizu 500 Srba, sada je taj broj nešto veći od 200.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020