Vesti
Hronika

Aleksandar Ivanović: Istraga o ubistvu Olivera tapka u mestu, rat saopštenjima

Bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, Aleksandar Ivanović, kaže da istraga ubistva lidera Građanske inicijative SDP "tapka u mestu" i da izjave u medijima o tome predstavljaju samo "medijski rat u saopštenjima između Beograda i Prištine". Naglašava da porodica Ivanović neće nikada odustati od toga da se sazna istina o ubistvu.
Aleksandar Ivanović: Istraga o ubistvu Olivera tapka u mestu, rat saopštenjima
Aleksandar Ivanović (Foto N1)

Početkom prošlog meseca predsednik Republike je izašao u javnost sa najnovijim saznanjima zvaničnog Beograda u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića. Dva meseca kasnije i 20 meseci od ubistva Ivanovića, ne čini se da ima pomaka u istragama koju paralelno vode i Beograd i Priština.

Izjave Aleksandra Vučića i izlaženje u javnost s delimičnim podacima i sumnjama o ubici i nalogodavcima ubistva Ivanovića ne ide u prilog profesionalnom vođenju istrage, kaže Aleksandar Ivanović u Danu uživo.

"Po ko zna koji put se spektakularno najavljuje da će Srbija vrlo brzo objaviti rezultate istrage i da će reci ko je ubio Olivera Ivanovića. Međutim, rezultat svega je samo medijski rat u saopštenjima između Beograda i Prištine. Onog trenutka kada je u Prištini objavljeno da je podignuta međunarodna poternica za Milanom Radoičićem, tog trenutka smo ovde u Srbiji dobili najavu da će Srbija reći ko je ubio Olivera. Moje pitanje je - zašto ćutimo ako znamo, zašto čekamo pogodan medijski trenutak", kaže Ivanović, koji je član Socijaldemokratske stranke.

Naglašava i da pisanje tabloida o tom slučaju ne ide u prilog istrazi.

"Pa imamo u naslovu informaciju da Srbija zna ko je ubio Olivera...a u tekstu se pita, proziva se izvesni Florin Ejupi, pita se ko je on i traži se neki snimak sa aerodroma u Tirani...A u istom saopštenju se kaže da Srbija ne raspolaže materijalnim dokazima. To nije profesionalno vođenje istrage, već se ima za cilj da se utiče na građane Srbije, da im se stvori utisak da neko ipak vodi istragu, iako ja mislim da sve vreme to tapka u mestu", kazao je Ivanović.

On je dodao da treba naglasiti da je Briselskim sporazumom Beograd odlučio da svoje institucije "izvuče sa severa Kosova i Metohije", i da je "prirodno da nema operativne mogućnosti da radi na terenu".

"Međutim, vidite, kroz sva saopštenja i najave, pominje se neki snimak kamere na Oliverovoj kancelariji. Postavlja se pitanje zašto specijalno tužilaštvo u Prištini neće da ustupi taj snimak Beogradu", kaže gost N1.

Ivanović kaže i da bi država "trebalo da kontaktira jedan tabloid, koji je na naslovnoj strani objavio frejm s te kamere".

Čudno je, kaže, da Srbija nema snimak, a da ga tabloid objavljuje na naslovnim stranicama.

"Kroz ulice na severu Kosovske Mitrovice, a to je par ulica, postavljeno je na stotine kamera...Neko je danima pratio Olivera, čekao je da on izađe iz zgrade, dao signal onome ko je trebalo da izvrši krivično delo. Dakle, neko je pružao logistiku. Te kamere kontrolišu Srbi i postavlja se pitanje - zašto nismo videli nijedan snimak. Jer, ako pogledamo snimak, možda ćemo videti tog Florima Ejupija...a možda ne njega, nego nekog drugog", kazao je Aleksandar Ivanović.

Ivanović je ranije izjavio da Vučić, svojim izjavama "ugrožava istragu".

"Ovde je reč o predistražnim radnjama. Ja verujem i sada procenjujem - zamislite da je za svako krivično delo izašao u javnost. To je u najmanju ruku upozprenje izvršiocu krivičnom dela da se kreću ka njemu i da uništi sve dokaze. To ne sme tako da se radi...I pitanje svih tih kamera pod kontrolom Srba - ima tu i privatnih kamera, a i kamera na nekada institucijama države Srbije...sve te kamere i dalje postoje. U tih par ulica na severu Mitrovice je nemoguće da se bilo šta desi, a da ne bude pokriveno kamerama", kazao je Ivanović.

Na pitanje da li Beograd zna motive ubistva Olivera, kao što tvrdi, Ivanović kaže da očekuje "da sve te motive i sve dokaze ustupi Specijalnom tužilaštvu u Prištini koje je jedino koje vodi istragu".

"Ni ti motivi ni saznanja u medijskim saopštenjima nemaju nikakvu svrhu. Naprotiv, kontraproduktivni su", naglašava Ivanović.

On ponavlja da Beograd ne vodi zvaničnu istragu, da sve što preduzima jesu predistražne radnje. "Jedino specijalno tužilaštvo u Prištini vodi istragu", kaže.

Bratanac Olivera Ivanovića napominje da je lider Građanske inicijative SDP pre ubistva objasnio "svu pšroblematiku u kojoj živi".

"Oliver je tvrdio i ovde kod vas u emisiji, gde je on u desetak minuta objasnio svu problematiku u kojoj živi. On je sva svoja saznanja prijavio i Prištini, i međunarodnoj zajednici, i Beogradu. On je rekao da mora da ih sve obavesti, jer ako se nešto desi, da ne kažu da ne znaju...Kada je rekao sve, mislim na to da mu je zapaljen automobil kao poruka da se ne kandiduje na izborima. Kada je napravio dogovor da bude gradonačelnik u Zvečanu, tom gospodinu je zapaljen auto. Četiri godine ranije, kada se kandidovao za gradonačelnika Kosovske Mitrovuice, neki čovek je zvonio na njegova vrata, kada je video da Oliver nije tu, ušao je u stan, razbio ogledalo pred malim detetom i rekao - prenesite mu, on zna šta ovo znači", ispričao je Aleksandar Ivanović.

Prema njegovim rečima, čovek koje je ušao u stan tom prilikom je bio Srbin.

"Niko nikada nije utvrdio na tim snimcima i kamerama ko je čovek i ko je nalogodavac tih pretnji. Nikada o tome nije bilo reči, na žalost", kaže Ivanović.

Gost N1 kaže da sve u njihovoj porodici "muči to što se Oliver našao u ping pong utakmici između dve strane". Na terenu je, kaže, politika koja ima za cilj da se, sa srpske strane stvori utisak da ga je ubio Albanac, i obrnuto, sa albanske strane - da ga je ubio Srbin.

"Mi u porodici samo želimo da saznamo istinu, da li je ubica Srbin, Albanac, Kinez, ko god", naglasio je Ivanović.

O članstvu Kosova u Interpolu
Na pitanje da li se slučaj Olivera Ivanovića koristi kao neka težnja Kosova za članstvo u Interpolu, njegov bratanac kaže: "Ja lično imam problem s tim, kao član porodice, kada se u bilo koje političke svrhe upotrebljava ubistvo Olivera. Pitanje Interpola će morati da sew reši između Prištine i Beograda...Srbija se tim istim Briselskim sporazumom obavezala da neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim institucijama".

O tome da li Priština koristi poternicu za Radoičićem kao pritisak na Vučića i Beograd, Ivanović kaže da "svi koriste taj slučaj u političe svrhe".

"Verujem da i ta strana ima svoje motive. Međutim, podizanje međunarodne potrenice, nije to nešto što možete da uradite jednim saopštenjem. Reč je o ozbiljnom institutu, morate da ponudite dokaze da postoje sumnje da je neko izvršio neko krivično delo. Mi kao porodica ne znamo da li je pokrenuta bila kakva poternica, informacije o tome dobili smo se medija", kazao je Ivanović.

Jedinstvo ne nametati strahom
O vanrednim izborima na Kosovu i formiranje koalicije koja bi bila alternativa Srpskoj listi, gost N1 kaže da je uvek bio protiv da se jedinstvo Srba nameće strahom.

"Ako je to posledica procena tih ljudi koji žive na KiM, koji moraju da svoj stav ujednačavaju s beogradom, ako nisu u pitanju lokalni interesi, nemam ništa protiv. Ono protiv čega sam se uvek borio je da se takva odluka nameće strahom i žestokom kampanjom. To nije bilo kakva kampanja, nju su vodile televizije odavde. Vodila je i TV iz Kosovke Mitrovice, u kojoj je Oliver satanizovan, pojavljivao se u spotovima koji su snimani s krvlju koja se razliva, sa snajperskim nišanom...A paralelno s tim su ga zvaničnici iz Srbije targetirali kao izdajnika nacionalnih interesa. Par meseci kasnije je Oliver Ivanović ubijen. Ja mislim da je to kršenje svih mogućih normi, ustava, svega, nečega što nikako ne sme da se desi u normalnom društvu", ocenio je Ivanović.

Prema njegovim rečima, ako neko silom pokušava da nametne jedinstvo, onda to nije dobro.

Gost N1 kaže i da porodica Ivanović "nikada neće prestati da se bori za saznanje istine o tome ko je naručio ubistvo".

"Želim i da se zahvalim svim medijima koji od tog 16. januara drže tu temu živom. Ubistvo Olivera nije samo tragedija naše porodice. Dokle god kao društvo ne budemo sposobni da se izborimo s ljudima koji snagu svog argumenta drže u molotovljevom koktelu i metku, ovo neće biri normala prostor za život, već društvo iz kog će svako normalan poželeti da pobegne", zaključio je Aleksandar Ivanović.Ostale vesti

Donja Gušterica: Napadnuta dvojica Srba
Branislava i Žiku Vučića iz Donje Gušterice napala je grupa mladića i nanela im telesne povrede u predelu glave.
  • 31.05.2020
Vozač sa Kosova krijumčario 113 migranata
U Severnoj Makedoniji je uhapšen vozač sa Kosova dok je u kamionu hladnjači krijumčario 113 migranata.
  • 31.05.2020
Sahrana profesora Lazića u ponedeljak u Beogradu
Profesor Živorad Lazić Điđa, koji je preminuo juče posle kraće bolesti, biće sahranjen u ponedeljak 1. juna u Beogradu.
  • 29.05.2020
Orahovac: Nakratko skinuta tabla ulice “Slovena Radića”
U Orahovcu je juče ulica "Slovena Radića" nakratko ostala bez table koja nekoliko decenija pokazuje da je u toj ulici rođen i živeo mladić koji je tragično nastradao na jednoj od radnih akcija ,,Bratstva i jedinstva“ 1984.godine u Slavonskoj Požegi.
  • 29.05.2020
Prerana smrt dobrog i pravednog čoveka
Veliki broj prijatelja i nekadašnjih učenika oprašta se od profesora Živorada Lazića putem društvenih mreža. Aleksandar Đikić je u izjavi za RTV Kim kazao da je danas preminuo jedan od najboljih. Budimir Ničić ističe da su preranom smrću Lazića izgubili njegovi učenici i škola, ali i meštani centralnog Kosova.
  • 28.05.2020
Dve decenije od  zločina u Cernici
Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na selo Cernica kod Gnjilana kada je ubijen četvorogodišnji Miloš Petrović sa još dvojicom starijih meštana, a napadači i ubice nikada nisu pronađeni.
  • 28.05.2020