Vesti
Hronika

Albanac napao Srbe u selu Grizime

Albanca iz sela Grizime, u opštini Kamenica, privela je danas policija zbog jučerašnjeg napada na porodicu Đokić iz tog sela.
Albanac napao Srbe u selu Grizime
Albanac napao Srbe u selu Grizime (Foto: RTV Puls)

Kako saznaje Puls iz lokalnih izvora, zbog povreda koje je pretrpeo četrdesetogodinjšnji Dejan Đokić, nanetih sa više udaraca lopatom po leđima, pacijentu je ukazana hitna lekarska pomoć u ambulanti u Kamenici.

Zbog pretrpljenih povreda Dejanu je naloženo da miruje.

“Napadnut sam na sred ulice, a Albanac me je tukao sve do kapije, gde sam i izgubio svest”, kaže Dejan.

Tom prilikom napadnut je i Dejanov otac Dobrosav Đokić (65), koji je prošao sa lakšim povredama usled više šamara.

Do konflikta je, navodno, došlo zbog spora između komšija oko bunara.

Pre oružanih sukoba 1999.godine, Grizime je bilo čisto srpsko selo u kojem je živelo tridesetak porodica. Danas je to multietničko selo sa 13 srpskih i tri albanske familije.

Kancelarija za KiM osudila napad

"Najoštrije osuđujemo jučerašnji napad na Dejana Đokića iz sela Grizime u opštini Кosovska Кamenica, kojeg je Albanac pretukao lopatom, zato što mu Đokić nije dozvolio da napaja stoku na izvoru koji se nalazi na njegovom privatnom posedu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dodaje da su ovakvi incidenti "posledica činjenice da se privatna imovina Srba u protekle dve decenije sistematski uzurpira ili koristi kao javno dobro, iako je pravo privatne svojine u čitavom civilizovanom svetu neprikosnoveno. Oni koji bez dozvole i naknade uzurpiraju srpske kuće i imanja i seku šume moraju konačno biti sprečeni u otimačini i krađi".

Iz Kancelarije za KiM kažu da međunarodna zajednica Srbima mora garantovantovati nepovredivost svojine kao što se to čini bilo gde u Evropi.

"Zahtevamo od nadležnih organa na terenu da kazne počinioca napada i da konačno počnu da se prema pravu Srba na nepovredivost privatnog poseda odnose na zakonit i civilizovan način", zaključeno je u saopštenju.

Jevtić: Razgovor kao osnovno sredstvo za rešavanje problema

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, osuđuje jučerašnji napad na Dejana Đokića iz sela Grizime u opštini Кamenica od strane komšije Albanca, jer nije dozvolio napajanje tuđe stoke na privatnom izvoru. Jevtić ocenjuje da ovakvi incidenti ne doprinose međusobnom pomirenju Srba i Albanaca, već u velikoj meri otežavaju prekopotrebnu normalizaciju odnosa dva naroda.

”Ovo nije način rešavanja komšijskih problema. Apelujem na sve da se ovakve i slične situacije ne dešavaju već da razgovor treba da bude osnovno sredstvo za rešavanje svih nesporazuma i da se na miran način prevazilaze sve nesuglasice. Institucije bi trebale da odrade svoj deo posla i krivce za ovaj incident kazne, kako se ovako nešto ne bi ponavljalo”, navodi se u saopštenju MZZP-a.

Zbog teških uslova života sa maloletnom decom, porodici Đokić je Ministarstvo za povratak i zajednice ranijih godina izgradilo kuću u selu Grizime, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020