Vesti
Hronika

Aktivisti Samoopredeljenja osuđeni na zatvor

Osnovni sud u Prištini osudio je na višegodišnje kazne zatvora četvoro aktivista Pokreta Samoopredeljenje.
Aktivisti Samoopredeljenja osuđeni na zatvor
Samoopredeljenje (Foto Novosti)

Oni su, po optužnici, raketom iz ručnog bacača "zolje", gađali zgradu Skupštine Kosova 4. avgusta 2016. godine.

Za krivično delo terorizma poslanik Samoopredeljenja Frašer Krasnići je osuđen na osam godina zatvora, Atde Gaši na šest, Agzon Haljiti na pet i po i Adea Batuša na dve godine zatvora.

Tokom izricanja presude optuženi i njihovi rođaci su glasno negodovali, te je policija neke izbacila iz sudnice i privela jednog aktivistu Samoopredeljenja.

Jedan od advokata optuženih Tom Gaši je presudu nazvao "masakrom nad pravdom" i najavio žalbu Apelacionom sudu.

"Ovaj sud je zbog političkih razloga odlučio da proglasi krivima. To se dogodilo iz dva razloga. Prvo da bi se prikrilo ubistvo Astrita Deharija i drugo zbog lokalnih izbora koji treba da se održe za dva dana", kazao je Gaši okupljenim novinarima.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021