Vesti
Hronika

Advokatica jednog od mladića: Treba utvrditi šta se desilo, snimci zastrašujući

Advokatica Jovana Filipović zastupnica je Andrije Micića, jednog od dvojice mladića koji su sinoć privedeni a prethodno, kako nam je potvrđeno iz više izvora, pretučeni od strane policajaca.
Advokatica jednog od mladića: Treba utvrditi šta se desilo, snimci  zastrašujući
Jovana Filipović (Foto Kim)

Andrija i njegov brat Mihailo su optuženi da su napali policajce tokom obavljanja službene dužnosti.

Jovana Filipović kaže da najpre treba utvrditi šta se zapravo desilo.

"Cilj mora da nam bude utvrđivanje materijalne istine u svemu ovome. Dakle, moramo da utvrdimo sve činjenice koje se tiču konkretnog događaja, pa tek onda možemo da kažemo koje ćemo dalje korake moći da preduzmemo. U ovoj fazi više ne možemo da pričamo ništa više, jer one slike i snimke koje smo videli su zastrašujući. Vidi se da njih prebijaju, ali moramo da čujemo i drugi stranu priče", kaže Filipovićeva.

Ona je naglasila da slučajem mora da se pozabavi Policijski inspektorat Kosova, a potom Tužilaštvo i Sud.

Porodica dvojice mladića obavestila je prethodno Policijski inspektorat o primeni sile kosovskih policajaca iz stanice u Gračanici nad njihovim sinovima. Pripadnici PIK-a bili su sinoć u ovoj stanici, a nakon incidenta je ispitano više očevidaca.

Podsetimo, Andrija i Mihailo Micić su zaustavljeni tokom rutinske kontrole saobraćaja i nakon ispisivanja kazne na albanskom zbog nevezanog pojasa i rasprave oko upotrebe jezika, policajci su, kako su potvrdili očevici, prebili dvojicu mladića, a potom ih i priveli.

U međuvremenu je objavljena i informacija da su povređena dvojica policajaca na dužnosti, zbog čega je Micićima određen pritvor od 48 sati. Međutim, obojica su još uvek na bolničkom lečenju.

Nedavno su pripadnici Kosovske policije u Gračanici primenili prekomernu silu i prema romskom mladiću Burhanu Ibrahimoviću zbog čega je održan protest ispred policijske stanice.

Organizatori ovog protesta iz NVO Opre Roma upozorili su da neće dozvoliti niti tolerisati brutalnost policajaca.

 Ostale vesti

KP: Četrnaestogodišnjak samo pokazivao noževe
Večeras nešto pre 18 časova na igralištu u Mikro naselju došlo je do incidenta među decom kada je jedan četrnaestogodišnjak pretio noževima drugoj deci. Srpski izvori navode da se radilo o licu albanske nacionalnosti koji je napao srpsku decu, dok Kosovska policija, ne precizirajući nacionalnost, negira da je u ovom slučaju maloletnik nasrnuo na drugu decu, već da je pokazao noževe, nakon čega su se deca uplašila i otrčala u svoje kuće.
  • 23.09.2023
Nikola Elezović: Otac je lošeg zdravstvenog stanja

Nikola Elezović, sin Ilije Elezovića koji se sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i koji se nalazi u pritvoru u Podujevu, kazao je da je njegov otac jako lošeg zdravstvenog stanja, nakon dve teške operacije karcinoma i da metastaza napreduju.

  • 23.09.2023
Kosovska policija na Bistrici zaplenila preko 3,5 tone paprike iz Srbije

Kosovska policija sprečila je noćas na Severu šverc preko tri i po tone paprike, pohvalila se sama svojim rezultatima.

  • 23.09.2023
Policija o bombama u Kosovskom Pomoravlju: Otvoren slučaj izazivanja opšte opasnosti
U vezi sa bacanjem ručnih bombi u Kosovskom Pomoravlju, otvoren je slučaj izazivanja opšte opasnosti. Iz Kosovske policije je potvrđeno da su dve bombe eksplodirale, jedna ne, i saopšteno je da je istraga u toku.
  • 23.09.2023
Lučić: Najteži deo smo rešili
Najteži deo smo rešili, a to je da uopšte naša firma postoji, kaže za RTS generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić nakon što je Priština usvojila žalbu na rešenje o zabrani rada ćerke firme "MTS doo" na Kosovu.
  • 23.09.2023
Barbano osudio upotrebu eksplozivnih naprava
Šef EULEKS-a Đovani Pjetro Barbano osudio je bacanje eksplozivnih naprava na Kosovu i istakao  da "ovakvi incidenti pokazuju neophodnost hitne deeskalacije".
  • 22.09.2023