Vesti
Hronika

Advokati uhapšenih Srba podnose žalbe na pritvor

Advokati 11 Srba, uhapšenih na Kosovu najavili su da će podneti žalbe na odluku Osnovnog suda u Prištini kojom je uhapšenima određen pritvor.
Advokati uhapšenih Srba podnose žalbe na pritvor
Pripadnici PK (Foto Kontakt Plus)

Odluka se može očekivati tek naredne nedelje.

Branilac jednog od uhapšenih Srba, advokat Nebojša Vlajić rekao je Tanjugu da će žalbe biti podnete u ponedeljak, kada i ističe rok za žalbe.

Pošto je u celoj akciji uhapšeno ukupno 30 ljudi, pored 11 Srba, tu je i 16 Albanaca i tri Bošnjaka, sud će morati da sakupi sve žalbe advokata svih osumnjičenih, od kojih će neki žalbe poslati poštom.

Zbog toga se ne može prognozirati kada će biti doneta odluka o žalbama, kaže Vlajić koji odluku ne očekuje do kraja sedmice.

Pritvor je u petak Osnovni sud u Prištini odredio Srbima zbog opasnosti od bekstva i da će ometati istragu uticanjem na svedoke.

Odluku o žalbama doneće Apelacioni sud Kosova, napomenuo je Vlajić.

Pantović: Postoji mogućnost novih hapšenja

Jedan od advokata uhapšenih Srba Ljubomir Pantović kaže da je u akciji specijalnih jedinica kosovske policije uhapšeno 31 lice, ali i da postoji mogućnost novih hapšenja.

Kako je rekao, postoje saznanja da se još dvoje ljudi dobrovoljno prijavilo policijskom inspektoratu Kosova.

"Specijalno tužilaštvo tvrdi da su policajci izvršili najmanje 3 krivična dela, za šta tvrde da imaju i dokaze", kaže Pantović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je u pitanju prekomerna upotreba sile, napominjući da će ovo biti jedna duga i složena istraga.

"Moguće je da je bilo zloupotreba položaja od strane policajaca koji su sprovodili hapšenje", kaže advokat.

Podsećamo, šestorica Srba povređenih u napadu kosovske specijalne policije 28. maja i dalje su u KBC u Kosovskoj Mitrovici. U međuvremenu, kosovsko tužilaštvo odredilo je pritvor do 30 dana za 11 uhapšenih Srba.Ostale vesti

Čaglavica: Nelegalno posedovanje oružja
Na kružnom toku u Čaglavici, u subotu, oko 20:00 časova privedene su dve osobe zbog nelegalnog posedovanja oružja, saopštila je kosovska policija. Nakon saslušanja lica su oslobođena.
  • 25.10.2020
Odluka o optužnici protiv Tačija i Veseljija ne mora biti sutra saopštena
U subotu, 24. oktobra, navršava se šest meseci otkako je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Očekuje se odluka o tome da li će optužnica biti potvrđena ili će je sud odbaciti. Poznavaoci pravnih prilika na Kosovu tvrde da ne mora da znači da će ona sutra biti saopštena i da ju je "nezahvalno prognozirati".
  • 23.10.2020
KP: Uhapšen osumnjičeni zbog napada na M.Đ.
Ispred policijske stanice u Gračanici tokom jučerašnjeg dana izboden je muškarac M.Đ. (49). Iz policije navode da je osumnjičeni za napad uhapšen i da se nalazi u pritvoru.
  • 23.10.2020
RTV Gračanica: Ispred Policijske stanice ranjena jedna osoba
Ispred policijske stanice u Gračanici u kasnim popodnevnim časovima izboden je muškarac M.Đ. star 49 godina.
  • 22.10.2020
Napeto na otvaranju festivala
Otvaranje festivala "Mirdtia, dobar dan" protiče u napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, javlja N1.
  • 22.10.2020
Ministarka finansija u Vladi Kosova Hikmete Bajrami rekla je parlamentarnom komisijom za nadzor javnih finansija, da je transfer od preko dva miliona evra iz kosovskog trezora na račun privatne kompanije realizovan zahvaljujući sajber kriminalu.
  • 22.10.2020