Vesti
Hronika

Advokati uhapšenih Srba podnose žalbe na pritvor

Advokati 11 Srba, uhapšenih na Kosovu najavili su da će podneti žalbe na odluku Osnovnog suda u Prištini kojom je uhapšenima određen pritvor.
Advokati uhapšenih Srba podnose žalbe na pritvor
Pripadnici PK (Foto Kontakt Plus)

Odluka se može očekivati tek naredne nedelje.

Branilac jednog od uhapšenih Srba, advokat Nebojša Vlajić rekao je Tanjugu da će žalbe biti podnete u ponedeljak, kada i ističe rok za žalbe.

Pošto je u celoj akciji uhapšeno ukupno 30 ljudi, pored 11 Srba, tu je i 16 Albanaca i tri Bošnjaka, sud će morati da sakupi sve žalbe advokata svih osumnjičenih, od kojih će neki žalbe poslati poštom.

Zbog toga se ne može prognozirati kada će biti doneta odluka o žalbama, kaže Vlajić koji odluku ne očekuje do kraja sedmice.

Pritvor je u petak Osnovni sud u Prištini odredio Srbima zbog opasnosti od bekstva i da će ometati istragu uticanjem na svedoke.

Odluku o žalbama doneće Apelacioni sud Kosova, napomenuo je Vlajić.

Pantović: Postoji mogućnost novih hapšenja

Jedan od advokata uhapšenih Srba Ljubomir Pantović kaže da je u akciji specijalnih jedinica kosovske policije uhapšeno 31 lice, ali i da postoji mogućnost novih hapšenja.

Kako je rekao, postoje saznanja da se još dvoje ljudi dobrovoljno prijavilo policijskom inspektoratu Kosova.

"Specijalno tužilaštvo tvrdi da su policajci izvršili najmanje 3 krivična dela, za šta tvrde da imaju i dokaze", kaže Pantović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je u pitanju prekomerna upotreba sile, napominjući da će ovo biti jedna duga i složena istraga.

"Moguće je da je bilo zloupotreba položaja od strane policajaca koji su sprovodili hapšenje", kaže advokat.

Podsećamo, šestorica Srba povređenih u napadu kosovske specijalne policije 28. maja i dalje su u KBC u Kosovskoj Mitrovici. U međuvremenu, kosovsko tužilaštvo odredilo je pritvor do 30 dana za 11 uhapšenih Srba.Ostale vesti

Policija uhapsila neke od demonstranata, pendrecima i na devojke

Policija je sinoć ispred Skupštine, kako je objavio KRIK, uhapsila neke od demonstranata koji su nakon što je protest završen, i dalje bili na stepenicama zgrade parlamenta.

  • 12.07.2020
“Vreme prolazi tragovi na duši ostaju večno”
Navršene su 22 godine od početka kidnapovanja Srba iz Retimlja kod Orahovca. Najpre je otet Jugoslav Kostić na imanju "Orvina" 10. jula 1998. godine. Tada je počela tragedija ove porodice. Sedam dana potom, 17. jula je iz Retimlja oteto još 14 Kostića, a stari Anđelкo je ubijen na кućnom pragu.
  • 11.07.2020
Policija razbija demonstracije u Beogradu
Policija je krenula ka demonstrantima nakon što je pristiglo pojačanje. Posle kamenovanja koje je trajalo više desetine minuta na pripadnike policije, oni su krenuli da razbijaju demonstracije u centru Beograda i ispred Skupštine Srbije.
  • 10.07.2020
Neredi u Beogradu, protesti i u drugim gradovima
Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a tu je i grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu, javlja reporter N1. Došlo je do incidenata, razbijeni su prozori na Skupštini, novinarima nije dozvoljeno da snimaju u blizini parlamenta.
  • 10.07.2020
Tači u ponedeljak u Hagu
Predsednik Кosova Hašim Tači će u ponedeljak otputovati u Hag. Poziv na razgovor usledio je nešto manje od 20 dana od obelodanjivanja još uvek nepotvrđene optužnice protiv njega i Кadrija Veseljija za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, progone, maltretiranja i ubistva skoro 100 ljudi.
  • 08.07.2020
Nakon protesta u Beogradu 20 povređenih, policija oko skupštine
Trinaest policajaca i sedam civila povređeno je tokom protesta posle najave ponovnog uvođenja policijskog sata u Beogradu u pokušaju da se zaustavi dalje širenje koronavirusa.
  • 08.07.2020