Vesti
Hronika

Advokati uhapšenih Srba podnose žalbe na pritvor

Advokati 11 Srba, uhapšenih na Kosovu najavili su da će podneti žalbe na odluku Osnovnog suda u Prištini kojom je uhapšenima određen pritvor.
Advokati uhapšenih Srba podnose žalbe na pritvor
Pripadnici PK (Foto Kontakt Plus)

Odluka se može očekivati tek naredne nedelje.

Branilac jednog od uhapšenih Srba, advokat Nebojša Vlajić rekao je Tanjugu da će žalbe biti podnete u ponedeljak, kada i ističe rok za žalbe.

Pošto je u celoj akciji uhapšeno ukupno 30 ljudi, pored 11 Srba, tu je i 16 Albanaca i tri Bošnjaka, sud će morati da sakupi sve žalbe advokata svih osumnjičenih, od kojih će neki žalbe poslati poštom.

Zbog toga se ne može prognozirati kada će biti doneta odluka o žalbama, kaže Vlajić koji odluku ne očekuje do kraja sedmice.

Pritvor je u petak Osnovni sud u Prištini odredio Srbima zbog opasnosti od bekstva i da će ometati istragu uticanjem na svedoke.

Odluku o žalbama doneće Apelacioni sud Kosova, napomenuo je Vlajić.

Pantović: Postoji mogućnost novih hapšenja

Jedan od advokata uhapšenih Srba Ljubomir Pantović kaže da je u akciji specijalnih jedinica kosovske policije uhapšeno 31 lice, ali i da postoji mogućnost novih hapšenja.

Kako je rekao, postoje saznanja da se još dvoje ljudi dobrovoljno prijavilo policijskom inspektoratu Kosova.

"Specijalno tužilaštvo tvrdi da su policajci izvršili najmanje 3 krivična dela, za šta tvrde da imaju i dokaze", kaže Pantović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je u pitanju prekomerna upotreba sile, napominjući da će ovo biti jedna duga i složena istraga.

"Moguće je da je bilo zloupotreba položaja od strane policajaca koji su sprovodili hapšenje", kaže advokat.

Podsećamo, šestorica Srba povređenih u napadu kosovske specijalne policije 28. maja i dalje su u KBC u Kosovskoj Mitrovici. U međuvremenu, kosovsko tužilaštvo odredilo je pritvor do 30 dana za 11 uhapšenih Srba.Ostale vesti

Pronađene tri eksplozivne naprave na severu Kosova
Tri sumnjive eksplozivne naprave pronađene su u opštinama na severu Kosova, koje je uklonio Specijalni tim za uništavanje eksplozivnih naprava (EOD).
  • 04.04.2020
Lepina: Pokušaj krađe ili noćna šetnja po dvorištima meštana?
Više meštana Lepine, u opštini Gračanica, tvrdi da su četiri lica noćas pokušala da opljačkaju nekoliko domaćinstava u tom selu. Kažu da su nadzorne kamere zabeležile pokušaj krađe i da je on dat policiji na uvid. Međutim, komandir Policijske stanice u Gračanici je za RTV Kim izjavio da „nije bilo krađe, a ni pokušaja, već da su samo viđena četiri lica“.
  • 03.04.2020
KM: Priveden muškarac zbog napada na novinara
Srbin M.Dž. (1988) iz Kosovske Mitrovice priveden je zbog napada na novinara Blic Media iz Prištine 23.marta, koji je tom prilikom zadobio lake telesne povrede, potvrdio je za Kontakt Plus portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović.
  • 03.04.2020
Podneta krivična prijava protiv Tačija
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja podneo je Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog njegove izjave date 23. marta ove godine u kojoj poziva na nepoštovanje odluka Vlade o zaštitnim merama protiv virusa Kovid-19.
  • 30.03.2020
KP: Hapšenje i zaplena narkotika
Kosovska policija saopštila je danas da su u Prištini uhapšena dva lica osumnjičena za umešanost u izvršenje krivičnih dela "neovlašćena kupovina, držanje, prodaja ili distribucija opojnih droga, supstanci, psihotropnih ili analognih i neovlašćeno posedovanje oružja i municije".
  • 30.03.2020
Ranjeni policajac iz Vrbovca van životne opasnosti
Povređeni policajac Zoran Jović iz sela Vrbovac u opštini Klokot, nalazi se u Kliničko-bolničkom centru u Prištini i njegovo zdravstveno stanje je stabilno, saopštila je Kosovska policija.
  • 29.03.2020