Vesti
Hronika

Advokati: Uhapšeni Srbi u nezakonitom statusu pritvorenika

Advokati trojice Srba uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici 23. novembra izjavili su da se njihovi branjenici nalaze u nezakonitom statusu pritvorenika, jer je u odluci Apelacionog suda u prvom stavu ukinuto rešenje o određivanju pritvora, dok se u drugom određuje da okrivljeni ostaju i dalje u pritvoru do donošenja nove odluke.
Advokati: Uhapšeni Srbi u nezakonitom statusu pritvorenika
Advokati (Foto Radio Kontakt Plus)

Advokati smatraju da se okrivljeni, nakon sprovedenog postupka, koji, kako navode, do sada nije dao rezultate, moraju pustiti na slobodu.

Advokat Negovan Šaranović, koji brani Nedeljka Spasojevića, rekao je da je čudna odluka kojom se ukida rešenje o određivanju pritvora, a da se istovremeno okrivljeni zadržavaju u pritvoru.

“Pravna mera na osnovu koje se nalaze u pritvoru jeste rešenje Apelacionog suda gde je jedna čudna situacija – u prvom stavu je ukinuto rešenje o određivanju pritvora, ali se u drugom stavu određuje da okrivljeni ostaju i dalje u pritvoru do donošenja nove odluke. Kada se analizira ovakva izreka rešenja, dolazi se do zaključka da se okrivljeni sada nalaze u nezakonitom statusu pritvorenika, što se i potvrđuje odlukom Apelacionog suda, jer njihova osnovana sumnja nije ničim dokazana”,  rekao je Šaranović.

On je rekao da policijski pritvor traje 48 sati, i u tom roku se određuje o daljoj sudbini okrivljenog lica, a u ovom slučaju, za svu trojicu je doneto rešenje o određivanju pritvora, što je stavilo van snage policijski pritvor.

“Ukidanjem rešenja o određivanju pritvora od strane Apelacionog suda, stavlja se van snage to rešenje kojim se oni upućuju u pritvor i vraćamo se na početak od 48 sati koji više ne postoji. Sama ta činjenica ukazuje da se oni nalaze u nelegalnom statusu”, rekao je Šaranović.

Advokati očekuju hitnu reakciju u cilju rešavanja ovog problema po zakonu.

“Očekujemo da se i od strane međunarodnih faktora, kojima će se obratiti i advokati odbrane i porodice okrivljenih, očekuje se blagovremena i hitna reakcija da se ovaj problem reši u skladu sa odredbama zakona”, istakao je Šaranović.

Advokat Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić, rekao je da je Apelacioni sud, po njegovom mišljenju, čudnom odlukom, vratio na ponovno odlučivanje po zahtevu Specijalnog tužilaštva predmet njihovih klijenata, što je, napominje, u njegovoj dosadašnjoj praksi, neuobičajeno rešenje, jer Apelacioni sud ukida ili produžava pritvor.

“Smatram da u situaciji kada i sam Apelacioni sud nalazi da ne postoji osnovana sumnja, da je morao da taj pritvor ukine. Ono što su oni rešili je vratilo stvar na početak, ali našim klijentima nije ukinuta mera. U tom smislu, hteo sam danas, zajedno sa kolegama, baš na Međunarodni dan ljudskih prava, da se obratim javnosti i na neki način uputim apel da se ovaj predmet što je moguće pre uzme u rad od strane prištinskog suda i da ukoliko je moguće, što pre, sud reši konačno o pritvoru”, rekao je Vasić.

Dodao je da iz prakse zna da se pritvorenici iz Pritvornog centra u Podujevu javljaju subotom, a ovog puta se desilo da se niko od trojice pritvorenih nije javio porodicama, što, kako kaže, nekako upućuje na to da im je taj poziv možda uskraćen, a ako jeste, onda je to ponovo grubo kršenje njihovih prava.

Miro Delević, jedan od advokata Marka Rošića naglasio je da su prava trojice uhapšenih Srba prekršena jer se nije hitno postupilo po rešenju Apelacionog suda.

“Usvojeni su svi elementi žalbe, i žalbe su u potpunosti usvojene – to je rezultiralo takvom odlukom da je ukinuto rešenje o pritvoru, a kako je moglo da se u stavu dva odredi da se pritvor nastavlja, nije mi jasno”, kazao je Delević.

On je dodao da su na sednici za određivanje pritvora, svi branioci apelovali da se mesna nadležnost Osnovnog suda iz Prištine isključi, jer je mesno nadležan Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, gde je ubijen Oliver Ivanović i gde su posledice nastupile.

“Zašto to nije urađeno, dobili smo odgovor samo da je taj sud delegiran, bez obrazloženja ko je i zašto delegirao taj sud”, kazao je Delević.

Advokat Šaranović je napomenuo da se branioci nisu obraćali sudiji podneskom odnosno urgencijom za zakazivanje sednice, jer je sednica bila zakazana za sutra. Međutim, danas su obavešteni da je ona odlozena za 17. decembar.

Prema njegovim rečima, načelni dogovor je da se sudiji obrate sutra, ali je ukazao da ne postoji rok za odgovor na podnesak advokata odbane, jer se radi o diskrecionom pravu sudije.

Šaranović je rekao i da u ovom slučaju postoji još jedna čudna situacija, da se okrivljeni nalaze u pritvoru, a da se terete za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pomaganju.

“Oni su pomagači nepoznatom izvršiocu, nalaze se u pritvoru kao pomagači, a da nije otkriven identitet izvršioca, što daje jednu floskulu i nebulozu čitavom ovom procesu”, kazao je Šaranović.

Marković, Spasojević i Rošić uhapšeni su 23.novembra u Kosovskoj Mitrovici, a Osnovni sud u Prištini odredio im je 24.novembra pritvor do 30 dana u vezi sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića.

Sva trojica nalaze se u Pritvorskom centru, zatvoru visokog rizika u Podujevu.

Četvrtom uhapšenom, Aleksandru Ćuriću, odlukom Osnovnog suda u Mitrovici, pritvor je određen zbog ometanja policije u obavljanju službene dužnosti, a odlukom Apelacionog suda u Prištini od 3.decembra, njemu je jednomesečni pritvor zamenjen merom kućnog pritvora do 23. decembra.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

KM: Dve detonacije, pretpostavlja se da su bačene šok bombe, nema povređenih

Bar dve detonacije zabeležene su večeras u multietničkim delovima severne Mitrovice. Nema štete niti povređenih, pretpostavlja se da su bačene šok bombe, potvrđeno je za Radio Kontakt Plus iz Kosovske policije za region Sever.

  • 07.12.2022
Velika Hoča: Policija i carina pretresle vinicu Petrović
Pripadnici Kosovske Policije i carine Kosova došli su u Veliku Hoču kako bi sproveli akciju kontrole proizvođača vina. Vinici Petrović preti oduzimanje 40.000 litara vina.
  • 07.12.2022
KP i EULEKS obezbeđuju Kancelariju OIK u Mitrovici
Sumnja se da su u prostorijama Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice danas bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, potvrđeno je za KoSSev portal iz dva službena izvora.
  • 06.12.2022
KP o situaciji na severu: Zabeleženo više incidenata, demolirane kancelarije OIK
Kosovska policija (KP) je saopštila da je u ranim popodnevnim časovima u pojedinim delovima Zubinog Potoka i Severne Mitrovice zabeleženo više incidenata (sumnja se na pucnjavu i eksplozije), ali da nije bilo povređenih. Prema navodima iz KP, demonstranti su demolirali kancelarije Opštinske izborne komisije.
  • 06.12.2022
Nakon kratkog incidenta u Severnoj Mitrovici građani se razišli
Gotovo isto kao i u Zubinom Potoku, najavljeni članovi OIK-a za četiri opštine na severu danas su, kako se pretpostavlja, sa istim ciljem u pratnji policije došli i u Severnu Mitrovicu, nakon čega se i u ovoj opštini okupila veća grupa građana. Ceo incident je pratio zvuk sirena, a kako kažu građani, začulo se i par detonacija. I dok su se građani u Mitrovici razišli, u Zvečanu su i dalje u manjem broju okupljeni u blizini opštine.
  • 06.12.2022
Otac Granita Džake pretio novinarki
Ragip Džaka, otac Granita Džake, švajcarskog fudbalskog reprezentativca albanskog porekla, pretio je novinarki u televizijskom programu.
  • 06.12.2022