Vesti
Hronika

Advokati: Svedoci nebitni za slučaj, gubljenje vremena

Branioci optuženih Radeta Basare i Nedeljka Spasojevića, advokati Tom Gaši i Faruk Korenica kazali su nakon današnjeg saslušanja svedoka u postupku za ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, da bi Osnovni sud u narednim saslušanjima trebalo da smanji broj svedoka kako suđenje ne bi trajalo u nedogled. Oni su zatražili mere kućnog pritvora za svoje klijente.
Advokati: Svedoci nebitni za slučaj, gubljenje vremena
Detalj sa današnjeg ročišta (Foto Kim)

Nakon četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića, u istoj poziciji smo, kazao je Tom Gaši (branilac Radeta Basare). Po njemu, današnji sveodoci nisu dokazali ništa konkretno, pa tužilaštvo mora da smanji broj preostalih svedoka kako suđenje ne bi trajalo u nedogled.

„Mislim da je tužilaštvo htelo da kaže da je struje bilo onog datuma kada je Oliver Ivanović ubijen, ali da je neko isključio kamere. Taj neko, mi ne znamo ko je bio. Na osnovu tužilaštva, kamere su isključene iz unutrašnjosti kancelarije Olivera Ivanovića i najmanje jedan od osumnjičenih je deo ovog suđenja baš zbog toga“, kazao je on.

I Faruk Korenica (advokat Nedeljka Spasojevića) je rekao da su današnji svedoci nepotrebno bili pozvani.

„Oni su govorili o nekoj intervenciji na nekom stubu. Naši klijenti se optužuju za pomaganje u izvršenju najtežeg krivičnog dela, teškog ubistva. Ljudi koji su došli izgubili su vreme, bespotrebno. Tačno je da je ove svedoke predložio tužilac. Međutim, po zakonu, o tome ko će biti saslušan kao svedok - odlučuje predsednik veća“, kazao je on.

Gaši je zatražio zamenu mere pritvora kućnim pritvorom za njegovog klijenta Basaru.

„Moj klijent je u pritvoru više od tri godine i ne postoji nikakav razlog da se ova mera ne promeni sa blažom, a to je kućni pritvor. Država Kosovo ne mora da troši oko 30 evra dnevno za njega. Mislim da će se Rade Basara, kao bivši kosovski policajac, redovno javljati sudu. Imamo još troje optuženih koji se takođe brane sa slobode i uvek se javljaju sudu. Nepotrebno je da se neko drži u pritvoru više od tri godine, za osam i po rečenica koje su u optužnici i kojima se ne dokazuje njegova uloga u tragičnom slučaju ubistva Olivera Ivanovića“, rekao je Gaši.

Meru kućnog pritvora za svog klijenta Spasojevića je zatražio i Korenica.

„Ukoliko se neko tereti za pomaganje izvršiocu krivičnog dela za teško ubistvo, vi morate imati ime tog čoveka. Ako nema imena, nema pomaganja. Ovo je apsurdno, da iz Beograda stižu vesti, vrlo smo blizu da utvrdimo ime čoveka, sve se to već tri godine prolongira, ni jedni, ni drugi ne rade ono što su dužni da urade. Smatram, skoro sam ubeđen da će se uvažiti konačno moj zahtev, jer je apsurd ako je šestoro optuženih za isto krivično delo zbog opasnosti da ne utiču na svedoke, što je još veći apsurd, jer su dokazi u rukama tužioca i suda. Nemam ja ništa protiv tih ljudi, ali mislim da treba da se brane sa slobode, ne samo oni, nego svi drugi“, rekao je on.

Korenica dodaje da je izvršena selekcija pogršna.

„Da u rešenjima ne kažete ni jednu jedinu rečenicu zašto jedni mogu da se brane sa slobode, a drugi moraju da budu u pritvoru... Morate da imate jak dokaz koji potkrepljuje sumnju da će oni unštiti tragove krivičnog dela, uticati na svedoke ili da će pobeći. Ovde nema ničega, ono što mi imamo u glavi, to ne vredi za pravni postupak. Sve se zasniva na snazi argumenata, a ne na argumentu snage. Ovde imamo ovo drugo, vlast sam i mogu da radim šta hoću“, zaključio je ovaj advokat.

Na današnjem saslušanju ispitivani su sveodoci Z.V. i Z.O. zaposleni u JP Elektrokosmet koji su pred sudom govorili o intervenciji koja je bila izvršena 5. januara 2018. na elekričnom stubu koji se nalazi u ulici Sutjeska u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je, jedanaest dana kasnije, ubijen Oliver Ivanović.

Naredna ročišta zakazana su za 22, 28. februar i 4. mart, a predviđeno je saslušanje svedoka R.R, A.J, N.R. i D.J.Ostale vesti

Sedamnaestogodišnji fudbaler Trepče preminuo na terenu
Sedamnaestogodišnji fudbaler juniorske ekipe Trepče ’89 E.K. preminuo je danas na fudbalskom terenu nakon što je doživeo srčani udar.
  • 03.12.2022
Svećlja: Osumnjičeni za ubistvo trudnice izvršio samoubistvo
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je da je osumnjičeni za ubistvo trudnice u dvorištu Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova izvršio samoubistvo.
  • 02.12.2022
Đokoviću produžen pritvor za još 60 dana
Miloradu Đokoviću (62) koji je 26. juna ove godine uhapšen u Vitomirici kod Peći zbog navodnog ratnog zločina, produžen je pritvor na još 60 dana.
  • 02.12.2022
U Istoku uhapšen Srbin osumnjičen za ratni zločin

U toku jučerašnjeg dana u opštini Istok uhapšen je Gavrilo Milosavljević (63) kada je išao da prijavi uzurpiranu imovinu, a priveden je pod sumnjom za navodno učešće u ratnom zločinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kosovska policija navodi da je uhapšen muškarac G.M. osumnjičen za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom u periodu 1998-1999. godine u Dubravi.

  • 02.12.2022
Ubistvo trudnice ispred KBC u Prištini, zvaničnici osudili ovaj zločin
Tridesetpetogodišnja trudnica ubijena je sinoć u Prištini ispred ginekološke klinike Univerzitetskog kliničkog centra. Vest je potvrdio i kosovski premijer Aljbin Kurti.
  • 01.12.2022
U Badovcu napadnute dve osobe, napadači privedeni
Kosovska policija saopštila je u svom dvadesetčetvoročasovnom izveštaju da su juče u Novom Badovcu kod Gračanice dvojica muškaraca kosovskih državljana privedena zbog napada na dva lica.
  • 29.11.2022