Vesti
Hronika

Advokati optuženih: Razlike u iskazu svedoka M.I.

Mahmut Haljimi i Faruk Korenica, advokati optuženih za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, su kazali da se raniji iskaz brata ubijenog političara Tužilaštvu i svedočenje pred sudom juče i danas ne poklapaju u potpunosti. Korenica kaže da je očekivao mnogo više od ovog svedočenja i da veruje da je M.I. bio veoma oprezan.
Advokati optuženih: Razlike u iskazu svedoka M.I.
Sa današnjeg ročišta za ubistvo Olivera Ivanovića (Foto Kim)

Po svedočenju pred Osnovim sudom u Prištini branilac Marka Rošića, advokat Mahmut Haljimi je novinarima kazao da nakon izjave M.I. pada svaka sumnja u okrivljene u ovoj optužnici.

"Dao sam primedbu na deo njegovog iskaza vezanog za mog klijenta Marka Rošića u vezi tog vozila ("Santa Fe"). Ja ga potpuno razumem, on je izgubio brata. Međutim, meni ni danas nije jasno zašto tolike razlike u iskazu u odnosu na ono što je rečeno u Tužilaštvu kada je dao iskaz i ovog iskaza koji je dao juče i danas u odnosu na ove okolnosti zbog kojih je moj klijent optužen i sedi u pritvoru. Zbog njegove izjave", kazao je on.

Haljimi je dodao da izjave svedoka o opisu vozila nisu tačne. Naime, M.I. je kazao da je vozilo imalo potpuno zatamljena stakla, dok je on pokazao fotografije na kojima se vidi da pomenuti džip nema sva zatamljena stakla.

"Ja sam obezbedio fotografije gde se vidi da dva prednja stakla i šoferšajbna nisu zatamljena uopšte, nego zadnja i to fabrički, i to piše u saobraćajnoj dozvoli", kazao je Haljimi.

On je takođe naveo da se iskaz o praćenju od strane pomenutog vozila marke Hjundai "Santa Fe" ne poklapa sa prethodnim iskazom, kao ni podaci koje je dao o vozilu koje je bilo parkirano ispred restorana "Grej". Smatra da ovo svedočenje ne može da utiče negativno na njegovog klijenta.

"Da li je taj svedok dao jedan jedini dokaz da je moj klijent pratio sada pokojnog Ivanovića, da je bio u vezi sa ostalim izvršiocima? Da li je video? Nije video. Ovde su jako bitne te okolnosti", kazao je on.

Branilac Nedeljka Spasojevića, advokat Faruk Korenica, kaže da je očekivao da će brat ubijenog Olivera Ivanovića dati mnogo veći doprinos oko "ključnih stvari za rešavanje ove krivično-pravne stvari".

"Celi kontekst njegovog kazivanja se odnosi na to da je njegov pokojni brat bio politički oponent vladajućoj stranci i da je upravo sa njima imao velike probleme", kazao je Korenica.

Na pitanje zašto misli da je M.I. menjao iskaz, Korenica kaže:

"Možda je malo i oprez, s obzirom da živi u Beogradu, a malo i na Kosovu. Našao je neki srednji put".

Korenica se nada da će se mnogo više saznati od svedočenja Milene Popović, nevenčane supruge Olivera Ivanovića.

"Ona bi, ako želi da svedoči kako valja, a nadam se da hoće, imala mnogo šta da kaže o atmosferi koja je vladala pre ubistva Olivera Ivanovića i tako bi pomogla sudu. Mi smo do sada saslušali više od polovine svedoka, nijedan svedok ne govori ništa o našim branjenicima. Niko, iako se oni terete za krivično delo pomaganje u teškom ubistvu", kazao je on.

Za razliku od Korenice i Haljimija, advokatica Jovana Filipović je zadovoljna onim što je čula od svedoka, a odnosi se na njenu klijentkinju Silvanu Arsović.

"Svedok je dao iscrpan odgovor i u svemu je ostao pri navodima koje je dao ranije prilikom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu. U konkretnom slučaju onoga što se odnosi na Arsović Silvanu koja je okrivljena u ovom postupku, izjavio je da nema saznanja da ona ima bilo kakve veze sa krivičnim delom koje joj se stavlja na teret, zatim da je ona bila prijatelj pokojnog Olivera i da je bila lojalan saradnik. To je 14. svedok koji je potvrdio iste navode i očigledno da ovakva optužnica u odnosu na Silvanu ne može da opstane", kazala je ona.

Advokat Dejan A. Vasić smatra da je vreme da se ovaj postupak okonča i da se okrivljeni oslobode.

"Mene u dosadašnjem postupku jedino raduje to što se pretres nekako bliži kraju. Nije ostalo još mnogo svedoka koji treba da se saslušaju. Konkretno, današnje svedočenje ponovo se ni najmanje nije ticalo mog branjenika. Raduje me da se bližimo kraju ovog maratonskog procesa i nadam se da će jednom sve ovo da se okonča i da se pokaže da ovi ljudi nisu krivi nizašta i da se ta optužnica, kako smo je tumačili kolege i ja, od početka bazira na "rekla-kazala iskazima"", rekao je on.

U nastavku današnjeg ročišta svedočio je i policajac Ž.K., koji je govorio o svom odnosu sa pokojnim Oliverom, nazivajući ga prijateljem. Međutim, njegovo svedočenje se više vezivalo za neke druge događaje u Mitrovici nego za samo ubistvo Olivera Ivanovića.Ostale vesti

Dojave o bombama u 134 škole u Srbiji
Dojave o podmetnutoj eksplozivnoj napravi stigle su na elektronske adrese 134 osnovne škole na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.
  • 20.05.2022
Odalović: Srbija traži masovne grobnice, Priština ne odgovara na zahteve

Pre osam dana počela je pretraga terena na lokalitetu rudnika Štavalj u opštini Sjenica po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica. Veljko Odalović, predsednik Kosmisije za nestala lica Srbije, kaže da je ovo poslednji zahtev Prištine i da srpska stana želi da se pretraga obavi transparentno, ali apeluje na Prištinu da se odgovornije odnosi prema zahtevima Beograda za pretragom masovnih grobnica.

  • 18.05.2022
Još jedna dojava o bombi u Prištini
Policija Kosova je 18. maja saopštila da je ponovo dobila dojavu o podmetnutoj bombi, ovoga puta u jednoj srednjoj školi u Prištini.
  • 18.05.2022
Pretnja bombom u Rektoratu Univerziteta u Prištini

U popodnevnim časovima Rektorat prištinskog Univerziteta "Hasan Priština" dobio je pretnju bombom, a potom su službenici ove institucije pozvali policiju.

  • 17.05.2022
Reagovala porodica Ljubomira Lainovića povodom navoda Bogdanovića o Ivanoviću
Porodica nestalog Ljubomira Lainovića, koga je Boban Bogdanović u intervjuu za KRIK optužio za ubistvo kosovskog političara Olivera Ivanovića, oglasila se za portal Nova.rs i list "Nova" povodom pomenutih navoda, tvrdeći da oni nisu istiniti.
  • 17.05.2022
Ministarstvo prosvete: Dojave o bombama u više od 100 škola u Beogradu
Čak 97 osnovnih škola u Beogradu kao i pojedine srednje škole jutros su dobile dojave o bombama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako ističu, nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola utvrđeno je da su dojave bile lažne.
  • 16.05.2022