Vesti
Hronika

Advokati odbrane o otkazanom ročištu obavešteni preko medija

Pred posebnim Odeljenjem Specijalnog suda u Prištini danas je trebao da bude održan pripremni pretres u predmetu optuženima za ubistvo Olivera Ivanovića, ali je odložen na neodređeno vreme. Branioci Jovana Filipović i Dejan A. Vasić su za RTV Kim potvrdili da su informacije o odlaganju ročišta saznali iz medija.
Advokati odbrane o otkazanom ročištu obavešteni preko medija
Sa prethodnog suđenja (Foto Kim)

Nakon hapšenja Radeta Basare i Nedeljka Sapsojevića i spajanja njihove optužnice u jednu, zastupao ih je advokat Faruk Korenica, međutim u istom slučaju jedan advokat ne može da zastupa dvojicu osmnjičenih za isto delo. Zbog sukoba interesa u slučaju branioca Faruka Korenice današnje ročište je odloženo na neodređeno, kazala je advokatica Silvane Arsović Jovana Filipović.

„Korenica je na početku postupka zastupao Radeta Basaru, ali su kasnije postupci spojeni u jedan, i od tog trenutka je on advokat i Nedeljka Spasojevića. Problem je nastao u trenutku kada je na prošlom ročištu prigovor istakao Tom Gaši advokat Radeta Basare, da jedan advokat (Korenica) u istom slučaju ne može da zastupa dvojicu osmuljičenih za isto delo“, objašnjava Filipović i dodaje:

„Za današnje ročište sud je izvršio uvid u spise predemeta, i prema oceni suda, određen sukob je postojao. Sud će doneti rešenje, na koje će Faruk Korenica imati pravo žalbe Apelacionom sudu, i tek nakon pravosnažnosti tog rešenja, ili ako se Nedeljko Spasojević bude odlučio za drugog branioca, ovaj postupak će se nastvaiti“.

Da je pripremni postupak odložen potvrdio je i advokat Dejan A. Vasić optuženog Dragiše Markovića.

„Ono što je sigurno je to da je današnje ročište odloženo. Iako mi nisu dostavili detalje šta je tačno uzrok odlaganja, mislim da znam, ali kada će tačno ročište biti nastvaljeno to ćemo videti“, kazao je Vasić, koji je kako navodi, o odlaganju ročišta obavešten tek oko 12:00 časova.

Informacije o odolaganju ročišta Filipovićeva je dobila tek nakon što je razgovaral sa sudijom Valjonom Кurtajem, njegovo obrazloženje je bilo da je imao kratak rok da obavesti sve advokate.

„Ovo je poražavajuća činjenica za sve branioce da mi o odlaganmju ovakovog ročišta, postupku koji traje od 2018. godine, saznajemo nezvaničnim putem, putem medija. I da mi branioci odlazimo kod sudije da saznamo šta se dešava sa procesom, izgleda da mediji imaju više informacija“, rekla je je Filipović.

Ekipa RTV Kim pokušala je da stupi u kontakt i sa advokatom Farukom Korenicom koji je informaciju o odlaganju ročišta imao još juče, međutim, do objavljivanja ove vesti to nismo uspeli.

Podsećamo, odlukom Apelacionog suda u Prištini, septembra meseca je predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, te je, tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

U februaru ove godine optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića – Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, nakon što im je pročitana optužnica, izjasnili su se da nisu krivi.Ostale vesti

Da li je
Ostaje trajna sramota, na celoj Srbiji, a pre svega na vlasti, zato što to gnusno ubistvo, sa očiglednom političkom pozadinom, nikada nije rasvetljeno do kraja, kaže za RTV Kim Borko Stefanović povodom tri godine od egzekucije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Sve što je bilo do Srbije, uradila je, smatra Veljko Odalović.
  • 16.01.2021
Skupovi za Olivera ispred SDP-a
Ispred prostorija SDP-a u Kosovskoj Mitrovici, na mestu gde je pre tri godine ubijen Oliver Ivanović, nekadašnji saradnici ubijenog lidera kosovskih Srba pale sveće.
  • 16.01.2021
Prijatelji, poznanici i nekadašnji saradnici pokojnog Olivera Ivanovića smatraju da je njegovo ubistvo političko i da sudski proces na Kosovu ne teče kako treba. Ksenija Božović kaže da bi Oliver, "da je prihvatio neke savete, možda danas bio među nama", a meštani Gračanice sumnjaju da će se odgovorni za njegovu smrt ikada pronaći.
  • 16.01.2021
Pronađeno telo muškarca kod Gračaničkog jezera
Bivši policijski službenik na Kosovu Fadilj Suljević pronađen je mrtav u blizini Gračaničkog jezera, javljaju prištinski mediji i dodaju da se radi o osobi koja je kao svedok bila pozvana u Specijalni sud za zločine pripadnika nekadašnje OVK.
  • 15.01.2021
Kosovski političari na godišnjici u Račku
Kosovski političari odali su danas počast stradalima ispred Memorijalnog kompleksa u Račku.
  • 15.01.2021
Miroslav Ivanović: Oliverovo ime nekome para uši
"Nažalost, sve moje reči se obistinjuju. Prolazi i treća godina i pravog rezultata istrage za izvršiteljem i nalogodavcem nema. Nema pomaka", rekao je za RTV Kim Miroslav Ivanović, brat ubijenog Olivera.
  • 15.01.2021