Vesti
Hronika

Advokati: Bez novih dokaza u trećoj optužnici u slučaju Ivanovića

Nakon održanog pripremnog prestresa u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, na kome su se optuženi izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, njihovi advokati su do ponedeljka najavili podnošenje prigovora u vezi sa optužnicom. Suđenje će biti zakazano nakon što sudija pregleda sve žalbe.
Advokati: Bez novih dokaza u trećoj optužnici u slučaju Ivanovića
Detalj sa pripremnog pretresa (Foto Kim)

Pred Posebnim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Advokatica Jovana Filipović, koja zastupa Silvanu Arsović, ističe da njena klijentkinja nije kriva ni po jednoj od tačaka iz optužnice. 

„Mi nemamo niti jedan novi dokaz u odnosu na dve prethodne optužnice. Ovo je treća optužnica. Prema dosadašnjem stanju spisa predmeta, ne postoji ni jedan dokaz koji bi ukazivao na krivicu, očekujem da će se optužnica koja se odnosi na Silavnu odbaciti“, kazala je Filipović.

Ona napominje da se u novoj optužnici promenilo to „da lica više nisu optužena da su učinila krivično delo pomaganje u izvršenju teškog ubistva, već samo teško ubistvo“. Iako je upitala sudiju da razjasni ovu pravnu odluku, odgovor nije dobila, ističe ona.

Branilac Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić napominje da bi, nakon što podnesu žalbe i predloge u vezi optužnice, suđenje moglo da počne u optimalnom roku od mesec dana.

„Iz mnogobrojnih razloga tražićemo odbacivanje optužnice. Pre svega, kao neblagovrmene optužnice, ali i optužnice po kojoj nije postupano na osnovu odluke Apelacionog suda“, naveo je Vasić.

Advokat Tom Gaši, branilac Radeta Basare, ističe da se po novoj, trećoj optužnici ne navodi konkretno šta je Basara uradio.

„Tužilašto pretpostavlja da je Basara član kriminalne grupe koja je organizovala ubistvo Ivanovića. Mi tražimo da se optužnica odbaci, jer je u njoj svega osam rečenica zbog kojih je Basara više od 16 meseci u zatvoru. Tužilaštvo nije moglo da dokaže kojim radnjama se Basara bavio u toj kriminalnoj organizacji“, kazao je Gaši.

Advokat Mahmut Haljimi, branilac Marka Rošića, danas je zatražio da se njegov klijent brani sa slobode i da se odredi kaucija.

„Moj klijent je već dve godine u pritvoru, što je protivno svakom razumu. Smatra da je celokupni protes političkog karaktera. Tužilaštvo svojom istragom nije uspelo da obelodani šta se zapravo desilo, što znači da zakonska osnova za podizanje optužnice nije ni postojala. Zbog toga sam zatražio da se ukine pritvor mom branjeniku“, poručio je Haljimi.

Advokati optuženih će do ponedeljka podneti sudu svoje primedbe u vezi optužnice, nakon čega će sudija odlučiti kada će biti zakazano suđenje.Ostale vesti

I večeras protestovali vršnjaci privedenih mladića
Veliki broj omladinaca okupio se i večeras ispred policijske stanice u centru Gračanice u znak protesta zbog pritvaranja sedmorice omladinaca koji su učestvovali u tuči u Lapljem Selu.
  • 27.02.2021
Gračanica: Manji skup ispred policijske stanice
I večeras se manji broj građana, uglavnom mlađih, samoinicijativno okupio ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružio podršku sedmorici privedenih dečaka zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
KP: 701 novčana kazna zbog nepoštovanja mera
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 26.02.2021
Gračanica: Protest uprkos zabrani policije

Iako skup nije dozvoljen, jer je prema rečima Policije Kosova potrebno da se prijavi 48 sati unapred, više od sto građana okupilo se večeras ispred policijske stanice u Gračanici kako bi pružili podršku sedmorici pritvorenih momaka. Skup je završen oko 19:00 časova.

  • 25.02.2021
Policija će uručivati prijave organizatorima protesta u Gračanici
Nadležni u Policijskoj stanici u Gračanici najavili su prijave protiv organizatora protesta u centru Gračanice juče i danas. Oni su apelovali na profesore i roditelje učenika da ukažu učenicima na moguće posledice na nepoštovanje epidemioloških mera.
  • 25.02.2021
Zbog nepoštovanja antikovid mera 814 novčanih kazni
Policija Kosova nastavlja da izriče kazne građanima koji ne poštuju propisane mere tokom pandemije kovidom-19.
  • 25.02.2021