Vesti
Hronika

Advokati: Bez novih dokaza u trećoj optužnici u slučaju Ivanovića

Nakon održanog pripremnog prestresa u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, na kome su se optuženi izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, njihovi advokati su do ponedeljka najavili podnošenje prigovora u vezi sa optužnicom. Suđenje će biti zakazano nakon što sudija pregleda sve žalbe.
Advokati: Bez novih dokaza u trećoj optužnici u slučaju Ivanovića
Detalj sa pripremnog pretresa (Foto Kim)

Pred Posebnim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Advokatica Jovana Filipović, koja zastupa Silvanu Arsović, ističe da njena klijentkinja nije kriva ni po jednoj od tačaka iz optužnice. 

„Mi nemamo niti jedan novi dokaz u odnosu na dve prethodne optužnice. Ovo je treća optužnica. Prema dosadašnjem stanju spisa predmeta, ne postoji ni jedan dokaz koji bi ukazivao na krivicu, očekujem da će se optužnica koja se odnosi na Silavnu odbaciti“, kazala je Filipović.

Ona napominje da se u novoj optužnici promenilo to „da lica više nisu optužena da su učinila krivično delo pomaganje u izvršenju teškog ubistva, već samo teško ubistvo“. Iako je upitala sudiju da razjasni ovu pravnu odluku, odgovor nije dobila, ističe ona.

Branilac Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić napominje da bi, nakon što podnesu žalbe i predloge u vezi optužnice, suđenje moglo da počne u optimalnom roku od mesec dana.

„Iz mnogobrojnih razloga tražićemo odbacivanje optužnice. Pre svega, kao neblagovrmene optužnice, ali i optužnice po kojoj nije postupano na osnovu odluke Apelacionog suda“, naveo je Vasić.

Advokat Tom Gaši, branilac Radeta Basare, ističe da se po novoj, trećoj optužnici ne navodi konkretno šta je Basara uradio.

„Tužilašto pretpostavlja da je Basara član kriminalne grupe koja je organizovala ubistvo Ivanovića. Mi tražimo da se optužnica odbaci, jer je u njoj svega osam rečenica zbog kojih je Basara više od 16 meseci u zatvoru. Tužilaštvo nije moglo da dokaže kojim radnjama se Basara bavio u toj kriminalnoj organizacji“, kazao je Gaši.

Advokat Mahmut Haljimi, branilac Marka Rošića, danas je zatražio da se njegov klijent brani sa slobode i da se odredi kaucija.

„Moj klijent je već dve godine u pritvoru, što je protivno svakom razumu. Smatra da je celokupni protes političkog karaktera. Tužilaštvo svojom istragom nije uspelo da obelodani šta se zapravo desilo, što znači da zakonska osnova za podizanje optužnice nije ni postojala. Zbog toga sam zatražio da se ukine pritvor mom branjeniku“, poručio je Haljimi.

Advokati optuženih će do ponedeljka podneti sudu svoje primedbe u vezi optužnice, nakon čega će sudija odlučiti kada će biti zakazano suđenje.Ostale vesti

Sedmi dan protesta na severu Kosova

Protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u sedmi dan. Situacija je i dalje mirna, ali napeta.

  • 26.09.2021
Opština Z.Potok: Mogući uzrok požara zastarele instalacije
Postoji mogućnost da su požar u zgradi opštine Zubin Potok izazvale zastarele instalacije, oglasila se u popodnevnim satima u subotu ova opština, koja je ujedno pozvala prištinske zvaničnike da ne iznose optužbe protiv bilo koga bez ikakvih dokaza.
  • 25.09.2021
Preminuo novinar Miloš Vasić
Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je danas u Beogradu.
  • 25.09.2021
Zvečan: Pronađene dve eksplozivne naprave u zgradi Centra za registraciju vozila
U zgradi u kojoj se nalazi centar za registraciju vozila u Zvečanu, jutros su pronađene dve eksplozivne naprave koje su potom i uništene, saošteno je iz Kosovske policije regiona Sever, nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio da je izvršen napad „eksplozivnim sredstvima“ u ovom centru.
  • 25.09.2021
Požar u zgradi opštine Zubin Potok

U zgradi Opštine Zubin Potok sinoć je oko 01.00 sat posle ponoći izbio je požar, usled čega su pripadnici vatrogasne jedinice izašli na teren.

  • 25.09.2021
Šesti dan protesta na severu Kosova
U šesti dan ulazi protest Srba sa Kosova nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, i odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u šatorima i oko vatre.
  • 25.09.2021