Vesti
Hronika

Advokati: Bez novih dokaza u trećoj optužnici u slučaju Ivanovića

Nakon održanog pripremnog prestresa u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, na kome su se optuženi izjasnili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, njihovi advokati su do ponedeljka najavili podnošenje prigovora u vezi sa optužnicom. Suđenje će biti zakazano nakon što sudija pregleda sve žalbe.
Advokati: Bez novih dokaza u trećoj optužnici u slučaju Ivanovića
Detalj sa pripremnog pretresa (Foto Kim)

Pred Posebnim odeljenjem Specijalnog suda u Prištini održan je pripremni pretres u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Optuženi: Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović izjasnili su se da nisu krivi za učestvovanje u krivičnom delu ubistva.

Advokatica Jovana Filipović, koja zastupa Silvanu Arsović, ističe da njena klijentkinja nije kriva ni po jednoj od tačaka iz optužnice. 

„Mi nemamo niti jedan novi dokaz u odnosu na dve prethodne optužnice. Ovo je treća optužnica. Prema dosadašnjem stanju spisa predmeta, ne postoji ni jedan dokaz koji bi ukazivao na krivicu, očekujem da će se optužnica koja se odnosi na Silavnu odbaciti“, kazala je Filipović.

Ona napominje da se u novoj optužnici promenilo to „da lica više nisu optužena da su učinila krivično delo pomaganje u izvršenju teškog ubistva, već samo teško ubistvo“. Iako je upitala sudiju da razjasni ovu pravnu odluku, odgovor nije dobila, ističe ona.

Branilac Dragiše Markovića, Dejan A. Vasić napominje da bi, nakon što podnesu žalbe i predloge u vezi optužnice, suđenje moglo da počne u optimalnom roku od mesec dana.

„Iz mnogobrojnih razloga tražićemo odbacivanje optužnice. Pre svega, kao neblagovrmene optužnice, ali i optužnice po kojoj nije postupano na osnovu odluke Apelacionog suda“, naveo je Vasić.

Advokat Tom Gaši, branilac Radeta Basare, ističe da se po novoj, trećoj optužnici ne navodi konkretno šta je Basara uradio.

„Tužilašto pretpostavlja da je Basara član kriminalne grupe koja je organizovala ubistvo Ivanovića. Mi tražimo da se optužnica odbaci, jer je u njoj svega osam rečenica zbog kojih je Basara više od 16 meseci u zatvoru. Tužilaštvo nije moglo da dokaže kojim radnjama se Basara bavio u toj kriminalnoj organizacji“, kazao je Gaši.

Advokat Mahmut Haljimi, branilac Marka Rošića, danas je zatražio da se njegov klijent brani sa slobode i da se odredi kaucija.

„Moj klijent je već dve godine u pritvoru, što je protivno svakom razumu. Smatra da je celokupni protes političkog karaktera. Tužilaštvo svojom istragom nije uspelo da obelodani šta se zapravo desilo, što znači da zakonska osnova za podizanje optužnice nije ni postojala. Zbog toga sam zatražio da se ukine pritvor mom branjeniku“, poručio je Haljimi.

Advokati optuženih će do ponedeljka podneti sudu svoje primedbe u vezi optužnice, nakon čega će sudija odlučiti kada će biti zakazano suđenje.Ostale vesti

Petković: Nikada nećemo zaboraviti malog Miloša
Direktor Kancelarije za Kosova i Metohije Petar Petković podsetio je da je na današnji dan pre 22 godine ubijen mali Miloš Petrović iz Cernice.
  • 28.05.2022
Ubijen muškarac u Uroševcu
Jedna osoba preminula je u ranim jutarnjim satima u Uroševcu od posledica povreda zadobijenih vatrenim oružjem.
  • 28.05.2022
Dvostruko ubistvo u Kosovskoj Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici rano jutros dogodilo se dvostruko ubistvo, potvrđeno je za Radio Mitrovica sever.
  • 27.05.2022
Određen pritvor za još četiri lica u slučaju ’’Brezovica’’
Četiri osobe, među kojima je i bivši sekretar Ministarstva za infrastrukturu Vlade Kosova, uhapšene su u najnovijoj akciji u slučaju "Brezovica". Oni su osumničeni za delo primanja mita, a tužilac im je odredio pritvor od 48 sati, saopšteno je iz Tužilaštva.
  • 26.05.2022
Lažna dojava o bombi na otvaranju festivala ’’Mirdita, dobar dan’’
Lažna dojava o postavljenoj bombi u  NGO Habu, u kome je otvaranjem izložbe "Sve naše suze" počeo festival "Mirdita, dobar dan". Prostor je bio ispražnjen, a policijske ekipe sa psima proverile su prostor i utvrdile da je dojava lažna.
  • 26.05.2022
Zaštićeni svedok odbio da svedoči na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića
U nastavku suđenja u slučaju ubistva Olivera Ivanovića zaštićeni svedok odustao je od ispitivanja, tvrdeći da je "uplašen za svoj i život svoje porodice", iako je 2018. godine o ubistvu govorio u izjavi tužilaštvu.
  • 25.05.2022