Vesti
Hronika

19 godina od Račka, Voker prisustvovao obeležavanju

Polaganjem venaca na spomen ploču, kako tvrde, "žrtvama masakra" i memorijalnom akademijom, zvaničnici Kosova su obeležili 19. godišnjicu slučaja "Račak".
19 godina od Račka, Voker prisustvovao obeležavanju
Na obeležavanju u Račku (Foto arhiva Kim)

"Masakr u Račku probudio Zapad", "nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio", "Račak je sramota za međunarodnu zajednicu" - poruke su sa Kosova, navodi portal KoSSev.

Obeležavanju je, kao i prethodnih godina, prisustvovao nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker (83), čije se ime snažno vezuje za ovaj slučaj. Upravo je on dešavanja u Račku - 15. januara 1999. okarakterisao kao "masakr nad nedužnim civilima", što je bio neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Prošle godine je u ovom mestu postavljena statua Viliama Vokera.Ostale vesti

Stefan Radojković: Ako je sve genocid, onda ništa nije genocid

Stručni saradnik Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković kaže da se reč „genocid“, upotrebljava od najtežih zločina, do političkih zloupotreba.

  • 19.04.2021
Škola u Obiliću radi uprkos obijanju

Uprkos obijanju škole i polomljenim prozorima na zgradi, nastava u OŠ "Branko Radičević" danas se održava, potvrdio je direktor Aleksandar Popović.

  • 19.04.2021
Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću
Nepoznati počinioci polomili su juče stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću.
  • 19.04.2021
Tamara Grujić demantuje da je bila privedena. KP: Bila je samo provera identiteta
Policija u Vučitrnu naišla je na nekoliko ljudi koji su fotografisali tvrđavu, sprovela ih u policijsku stanicu, a zatim pustila, navodi se u saopštenju kosovske policije. Tamara Grujić za RTS kaže da je reč o nesporazumu i da ona i njena ekipa nisu privedeni.
  • 18.04.2021
Nastavlja se protest u Gračanici zbog napada na srpskog mladića
Četvrti dan za redom u Gračanici su mirno protestovali roditelji, prijatelji i meštani zbog prebijanja mladića Luke Dimitrijevića, zahtevajući da se obavi ponovna istraga i da se napad Albanaca okarakteriše i tretira drugačije od nesporazuma.
  • 17.04.2021
Privedeni mladići koji su mahali albanskom zastavom u Mitrovici

Kosovska policija privela je u Kosovskoj Mitrovici dvojicu mlađih Albanaca i napisala im prekršajne prijave zbog kretanja u vreme policijskog časa. Pri tom, tokom kretanja delom Mitrovice u kojem žive većinom Srbi, privedeni su mahali zastavom Albanije, prenosi RTS.

  • 15.04.2021