Vesti
Hronika

1269 slučajeva nasilja nad ženama, pet sa smrtnim ishodom

Svaka treća žena trpi nasilje u porodici, kaže Fljora Maculja, direktorka UN Woman na Kosovu. Iz Policije navode da je u poslednjih godinu dana prijavljeno 1269 slučajeva porodičnog nasilja, pet je završeno tragično.
1269 slučajeva nasilja nad ženama, pet sa smrtnim ishodom
Sa konferencije o nasilju nad ženama (Foto Kim)

Pet ubistava, rezultat je ovogodišnje statistike porodičnog nasilja na Kosovu. U prvoj polovini godine prijavljeno je 628 slučajeva nasilja u kojem su žrtve žene. Od toga 78 slučajeva u srpskim sredinama.

Predstavnica Policije Kosova Tahire Hadžoli kazala je na konferenciji u Medija centru u Čagalvici da se Srpkinje koje trpe nasilje poslednjih godina češće obraćaju nadležnima, ali da je generalno glavni problem niprijavljivanje nasilnika.

„Razlozi za to su što ne veruju institucijama, neke se stide, a postoje i one koje veruju da će se problemi rešiti. U većini slučajeva su to ekonomski zavisne žene, ali to ne rade i zbog dece“, kaže Hadžoli.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ smatra da je u slučajevima nasilja nad ženama zakazalo pravosuđe.

„U pravosudnom sistemu je blokada i tu nasilnici prolaze sa malim kaznama ili nađu neku vezu pa se to završi bez kažnjavnja. To stvara nepoverenje kod žrtve i kada žena nije ekonomski zbrinuta vraća se nasilniku“, kaže Đorićeva.

Fljora Maculja, direktorka UN Woman podseća da Kosovo ima dobar pravni okvir o pravima žena, te da Ustav garantuje rodnu ravnopravnost. Međutim, u praksi je slika drugačija, jer, kako kaže, svaka treća žena trpi neki oblik nasilja.

„Nasilje je široko rasprostranjeno ne samo na Kosovu, već u čitavom regionu“, dodala je ona.

Na Kosovu postoji šest skloništa za žrtve nasilja. Sve su smeštene u albanskim sredinama. U opštini Novo Brdo nedavno je završen projekat izgradnje Sigurne kuće, ali ovo sklonište još uvek nije počelo sa radom. Inicijativa za izgradnju sigurne kuće postoji i na severu Kosova, kaže Fljora Maculja.

Interesovanje od strane ženskih nevladnih organizacija za izgradnju objekta u kojem bi se nakon nasilja sklonile žene sa teritorije opštine Gračanica postoji dugo godina, ali do sada lokalne institucije nisu ispunile njihove zahteve, podsetila je Gordana Đorić.

Predstavnica Policije Tahire Hadžoli je pozvala žrtve da prijave nasiljnike jer, kako je rekla, svaka žrtva ima pravo da traži i dobije zaštitu policije.

O porodičnom nasilju danas su u Čaglavici govorile i zamenica institucije Ombudspersona na Kosovu Marija Radulović i žrtva Svetlana Danić.Ostale vesti

Tačijevo obezbeđenje pod istragom PIK-a i Tužilaštva
Policijski inspektorat Kosova i Državno tužilaštvo objavili su u zajedničkoj izjavi da se bave jučerašnjim incidentom u kome su telohranitelji predsednika Kosova Hašima Tačija pretukli aktivistu Pokreta Samoopredeljenja (PS) koji je Tačija nazivao "lopovom".
  • 04.06.2020
Dečani: Preminuo poslednji Srbin u varošici
U Dečanima je juče pronađeno telo Boška Ćirića (58), jedinog Srbina koji je živeo u toj metohijskoj varoši. Ćirić je pronađen mrtav u svom stanu i veruje se da je smrt nastupila nenasilno.
  • 03.06.2020
U Osojanu opljačkane dve kuće
U Osojanu, opština Istok, opljačkane su dve povratničke kuće. U pitanju su porodice Repanović.
  • 02.06.2020
Nesreća u rudniku u Novom Brdu
U rudniku Novo Brdo danas se dogodila nesreća, potvrđeno je za RTV Kim u Policiji. Predstavnici sindikata navode da su dve osobe bile u jami kada se dogodila nesreća.
  • 02.06.2020
Kamenovana srpska kuća u Ljuboždi
Nepoznate osobe kamenovale su noćas kuću Jovana Ristića u selu Ljubožda kod Istoka, načinivši materijalnu štetu.
  • 01.06.2020
Branioci optuženih očekaju skori nastavak suđenja za ubistvo Ivanovića
Advokati odbrane u slučaju ubistva Olivera Ivanovića očekuju da će uskoro biti zakazano drugo pripremno ročište koje je sredinom marta odloženo zbog pandemije Kovid 19.
  • 01.06.2020