Browsing: Hronika

“Tužan, tužan taj datum. Ja 17. mart čak merim sa 1999. godinom i dolaskom Kfora na Kosovo. Tada su oni došli zbog albanske žrtve, misleći da su oni ugroženi a mi smo uz njihovo prisustvo stradali. 2004.godina me je na to podsetila”, kaže Momčilo Trajković jedan od svedoka martovskog pogroma i nasilja na ulasku u Čaglavicu 2004. godine.

Povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da trojica albanskih dečaka u martu 2004. godine nastradala jer su ih pratili Srbi i da je nejasno ko je demonstrante te godine usmerio ka Srbima, izazvala je oštru reakciju Srpskog nacionalnog veća .

„Pred 20. godišnjicu martovskog pogroma 2004, sa bolom se sećamo uništavanja naših svetinja. Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi i da svi ljudi na Кosovu i Metohiji žive u miru i poštovanju duhovnog i kulturnog nasleđa svih zajednica“, poručено је из Eparhija Raško-prizrenska.

Navršeno je 20 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu. Parastosom u manastiru Gračanica, polaganjem belih ruža kod instalacije Missing, otkrivanjem spomen obležja žrtvama i akademijom u Domu kulture biće obeležena godišnjica od ovog događaja.

Tokom martovskog pogroma 2004. godine je ubijeno najmanje 19 osoba, kako je izvestio UMNIK 2004. godine, iako kasniji izveštaji govore o 12 ili 13 Srba i 15 Albanaca. Povređene su 954 osobe, među kojima 61 iz redova KFOR-a i 65 UNMIK-ovih policajaca. Uništavanje imovine i skrnavljenje svetinja trajalo je više dana. Iako su, 20 godina kasnije, mišeljenja srpskih novinara sa Kosova o uzroku stravičnih događaja podeljena, oni se slažu da je najveći zločin činjenica da inspiratori i počinioci nisu kažnjeni za svoja nedela pred očima mnogobrojnih pripadnika međunarodne zajednice.

Milunu Milenkoviću Lunetu iz Kosovske Mitrovice, optuženom za napad na prostorije Opštinske izborne komisije u ovom gradu i učešće u sukobu sa Kforom u maju prošle godine u Zvečanu, produžen je pritvor za dva meseca.

Izložba fotografija „Nagrađeni zločin“ o pogromu 17. i 18. marta 2004. godine na Kosovu otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture „Gračanica“. Istovremeno je održana tribina na kojoj su istoričari podsetili na događaj od pred 20 godina, ali i neke pre njih koji su uticali na nasilje pokrenuto prema Srbima u tom periodu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je pozvalo građane da ni u kojem slučaju ne otvaraju linkove u SMS ili i-mejl poruci kojom se od njih traži „ažuriranje“ ličnih podataka zbog navodne isporuke ili isplate, i da ne stupaju u komunikaciju s pošiljaocima takvih poruka.