Vesti

Hodžaj: Srbija da prihvati situaciju

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj pozvao je srpske političare da prihvate oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju i to da OVK nije vršila ratne zločine.
 • 04.12.2012
 • 02:32 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1228
Hodžaj: Srbija da prihvati situaciju
Enver Hodžaj (Foto slobodnaevropa.org)

Takođe, pozvao je i građane Srbije da pitaju svoje vlasti u šta je utrošeno šest milijardi evra za sever Kosova.

Hodžaj je u susretu sa slovačkim novinarima, organizovanim tokom njegove nezvanične posete Bratislavi na poziv nevladine Slovačke atlantske komisije, kazao da njemu kao političaru ne priliči da interpretira odluke sudova.

Oslobađajuće presude u Hagu za Haradinaja i vođe OVK su po oceni šefa kosovske diplomatije potvrde da OVK nije vršila ratne zločine.

Kosovo je naveo kao svetli primer odlične saradnje sa međunarodnim pravosuđem, kao i samog Haradinaja koji je napustio vladu da bi se predao Hagu, dodajući da odluka Haškog tribunala doprinosi procesu pomirenja na zapadnom Balkanu.

Na pitanja o problemima kosovskih Srba i o situaciji na severu, Hodžaj je odgovorio da Srbi treba po svaku da ostanu deo Kosova, jer je nezavisno Kosovo od pocetka zamišljeno kao multietnička država.

"Srbija zloupotrebljava sever Kosova za prelivanje para. Građani Srbije treba da zapitaju vlasti u šta je Srbija investirala šest milijardi evra. Šta je sa tim novcem", rekao je Hodžaj i podsetio da su o tome pisali upravo sprski mediji.

"Mislim da je važno da se raspuste te ilegalne strukture (na severu Kosova) jer ne služe nikome", rekao je Hodžaj.

Kosovski ministar spoljnih poslova naglasio je da je Kosovo u prošlosti bilo multietnička država i da će takvo ostati i u budućnosti.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018