Vesti

Hodžaj: Bez realizacije postignutih dogovora nema nastavka

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj izjavio je da nije moguć nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pre nego što zažive već postignuti sporazumi i poručio da Srbija ne može da ima bilo kakvu ulogu na severu Kosova.
 • 24.09.2012
 • 17:18 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 913
Hodžaj: Bez realizacije postignutih dogovora nema nastavka
Enver Hodžaj (Foto Radio Slobodna Evropa)

U intervjuu listu Danas, Hodžaj je poručio da o temama kao što je nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički sistem Kosova neće biti vođeni razgovori ni sa kim, pa ni sa Srbijom.

"Granice Kosova je potvrdio Savet bezbednosti UN, a nezavisno Kosovo je priznato od strane skoro polovine članica UN u sadašnjim granicama. Dakle, Beograd ne može da ima bilo kakvu ulogu kada se radi o severu.

Ali, mi smo spremni da razgovaramo sa Srbijom o normalizaciji naših bilateralnih odnosa i o našem zajedničkom putu ka evropskoj buduchnosti", kazao je Hodžaj.

On je smatrao da će kredibilitet celog dosadašnjeg tehničkog dijaloga biti doveden u sumnju ukoliko Beograd ne ispuni ono što je već dogovoreno.

Na pitanje kakav je odgovor Vlade Kosova na inicijativu Beograda da se briselski dijalog podigne na viši, politički nivo Hodžaj nije odgovorio konkretno, ali je ponovio da je preduslov za početak dijaloga sprovođenje svih sporazuma koji su postignuti u Briselu u okviru tehnikog dijaloga između Beograda i Prištine.

"To naročito važi za sporazum o integrisanom upravljanju granicom koji Srbija prvo treba da potpiše, a da ga zatim i primeni. Drugo, krajnje je vreme da Srbija prestane sa finansiranjem i podržavanjem nelegalnih struktura i paramilitarnih grupa u četiri opštine Kosova" kazao je Hodžaj.

On je naveo i da "policijske, bezbednosne i paramilitarne grupe" moraju konačno da se povuku sa severa Kosova.

"Već 12 godina Srbija održava te strukture na severu, što je potpuno protivno Rezoluciji 1244, a u poslednje četiri godine protivno i Ustavu Republike Kosovo. Politika jedne noge na Kosovu, a druge u Briselu mora da prestane", kazao je kosovski ministar spoljnih poslova.

On je rekao i da je Kosovo spremno da stupi u dijalog o normalizaciji odnosa s Srbijom, ali da to nije moguće ako Srbija ne prizna Kosovo kao državu, suseda i partnera.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018