Vesti

Halbauer u Dečanima: Sprečićemo napade na manastir

Komandant KFOR-a nemački general Folker Halbauer rekao je prilikom posete manastiru Visoki Dečani da će ova vojna misija ostati na nivou svog zadatka i sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani.
 • 09.02.2013
 • 23:48 h > 03:23 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1346
Halbauer u Dečanima: Sprečićemo napade na manastir
Visoki Dečani (Foto KIM)

Halbauer je danas nekoliko viših oficira posetio manastir Visoki Dečani gde je sa arhimandritom Savom Janjićem razgovarao o najnovijim zbivanjima.

Kako se navodi u saopštenju eparhije arhimandrit Sava je izrazio zabrinutost zbog jučerašnje izjave organizatora protesta da će uskoro uzurpirati manastirsku zemlju iako je ona odlukom Vrhovnog suda Kosova potvrđena kao vlasništvo Crkve.

"To će biti veliki izazov za sve i iskreno se nadamo da će se sprečiti zauzimanje bilo kojeg dela manastirskog imanja jer manastir nije samo crkva već i svaki delić zemlje koju manastir poseduje i godinama koristi", rekao je otac Sava.

On je dodao da ga “zaprepašćuje nepoštovanje zakona i prava vlasništva” i upozorio da u takvoj situaciji “uz svakodnevnu propagandu albanskih medija postoji veliki potencijal za nasilje".

General Halbauer je preneo uveravanja da će KFOR ostati na nivou svog zadatka i da će sprečiti svaki nasilni pokušaj usmeren prema manastiru Dečani, saopšteno je iz eparhije.

ERP: U Dečanima neizvesno zbog najave novih protesta

Situacija u Dečanima danas je mirna, ali neizvesna zbog najave novih protesta sa radikalnijim merama, saopšteno je iz eparhije raško-prizrenske. Vladika Teodosije se sastao sa komandantom KFOR-a Folkerom Halbauerom.

Kako se navodi u saopštenju Eparhije, vladika Teodosije se jutros sastao sa nemačkim generalom Halbauerom kome je preneo zabrinutost zbog zbivanja oko Dečana. Vladika je istakao da čitav slučaj proizilazi iz “nespremnosti opštine da poštuje zakone Kosova i odluke Vrhovnog suda”.

“Pravda se ne može deliti na ulici već jedino u okviru pravnih procedura. Manastir nikome nije uzeo zemlju jer je reč o manastirskim imanjima koja su u vreme komunizma bila nacionalizovana, a potom su zakonski vraćena 1997. godine. Sada je i Vrhovni sud Kosova to konačno potvrdio jer je razmotrio svu postojeću dokumentaciju. Odluke Vrhovnog suda ne mogu se osporavati protestima i pretnjama jer to vodi u potpuno bezvlašće u kome pravda počiva u sili, a ne u zakonima”,  zaključio je vladika Teodosije.

U saopštenju koje je dostavljeno KIM radiju, eparhija podseća da je na jučerašnjem protestu ispred manastira prisutan bio i “vođa ’ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova’ Abdil Muškoljaj, koji je, više puta ranije pretio manastiru, a 2004. godine bio i priveden od policije zbog nasilja”.

Eparhija ističe i da iza jučerašnjeg protesta stoji opština Dečani, iako, kako se navodi, predsednik opštine izbegava javno pojavljivanje sa demonstrantima.

Pozivajući se na albanske medije, eparhija upozorava da je sa protesta poručeno da će biti preduzete radikalnije mere.

“U buduće ne isključujemo mogućnost pojačanja mera drugačijih aktivnosti, ne želimo da se sukobljavamo sa našom policijom jer su to naša braća u uniformama zato ćemo pokazati sledeći put da nismo mi ti koji narušavamo javni red”, prenosi eparhija izjave nekih od protestanata.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić je povodom ovih pretnji kazao da će “svaki napad ili pokušaj uzurpacije i najmanjeg dela manastirske imovine biti otvoreni napad na manastir Visoki Dečani”.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017