Vesti

H. Tači: Srbi se igraju vatrom

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da Srbija insistiranjem na podeli Kosova “rizikuje svoju evropsku budućnost i igra se vatrom”.
 • 12.11.2012
 • 17:17 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1007
H. Tači: Srbi se igraju vatrom
Hašim Tači (Foto KIM)

"Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom", rekao je Tači u intervjuu zagrebačkom "Jutarnjem listu".

Pre odlaska u Brisel, Tači je u Zagrebu dao intervju za "Jutarnji list" u kome je govorio o odnosima sa Srbijom, teškim pregovorima, odnosima sa sadašnjim premijeom Ivicom Dačićem, kao i o optužbama za vađenje organa zarobljenim Srbima.

"Nadam se da činjenica što sam u Brisel putovao iz Zagreba neće biti pogrešno protumačena u Beogradu, kao što to oni redovno rade", rekao je Tači.

On je dodao da je "umoran od odgovaranja na predloge iz Srbije o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba".

Tači je ponovio da je Kosovo nezavisna država koju je dosad priznalo više od 90 država sveta i koja je izabrala put evroatlantskih integracija i još jednom optužiio Srbiju da je sprovela genocid na Kosovu.

"Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svetu", rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoju teritoriju i granice, da je jedinstveno i nedeljivo i da to garantuju najjači međunarodni faktori.

Govoreći o Srbima sa severa Kosova, Tači je kazao da su oni deo kosovskog stanovništva i da je Kosovo i njihova država.

"Zato se nadam da će kod njih, kao i u Beogradu, konačno prevladati uverenje da se moraju integrisati u kosovsko društvo, a ne živeti paralelnim životom, vodeći paralelne političke institucije", rekao je kosovski premijer i dodao da bi Beograd trebalo da se rešti tih "paralelnih institucija jer su one teret i Srbiji i Kosovu".

"Srbima s Kosova stalno se manipulisalo iz Beograda, bilo za potrebe izbora, bilo zbog unutrašnjepolitičkih razračunavanja", kazao je Tači. To je, smatra on, "unapred izgubljena bitka" koja će najviše koštati srpsku zajednicu na Kosovu.

Na pitanje da Srbija traži mnogo nestalih Srba na Kosovu i da se često pominje ratni zločin vajdenja organa zarobljenim Srbima, Tači odgovora da te optužbe ulaze u "nenaučnu fantastiku".

"Zalažem se za to da se svaka sumnja u ratni zločin mora istražiti. Ne želimo ništa da sakrijemo. Dozvolili smo da međunarodni istražni organi provere sve trvrdnje o švercu ljudskim organima. Ništa ne krijemo i u potpunosti sarađuejmo", rekao je on.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018