Vesti

H. Tači: Kosovo je odavno spremno za sporazum

“Srbija bi trebala da uvidi realno stanje i prihvatiti sporazum o normalizaciji odnosa na koji je Kosovo odavno spremno”, kazao je danas kosovski premijer Hašim Tači po povratku iz Brisela.
 • 03.04.2013
 • 03:50 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1054
H. Tači: Kosovo je odavno spremno za sporazum
Hašim Tači (Foto KIM)

Na konferenciji za novinare Tači je kazao da su pregovori bili dugi i teški i  da je delegacija Srbije tražila dodatno vreme za konsultacije.

Kosovski premijer je istakao da je asocijacija srpskih opština za Kosovo prihvatljiva, ali samo ukoliko bude formirana po kosovskim zakonima bez izvršnih i ustavnih ovlašćenja.

“Što se tiče udruženja opština želim da naglasim da će se to ostvariti prema Ustavu i Zakonima Kosova. Asocijacija opština sa srpskom većinom neće imati izvršne i zakonodavne nadležnosti, a neće predstavljati ni neku treću vlast. U isto vreme i pravosudni sistem će biti jedinstven na celoj teritoriji Kosova, Kosovo će imati jedan policijski sistem u jednom komandnom lancu. Policija će funkcionisati prema kosovskim zakonima i u sklopu ministarstva unutrašnjih poslova. Ubrzo sa stvaranjem uslova moći će da se organizuju i lokalni izbori u opštinama na severu i nakon ovih izbora moći će da se formira asocijalcija opština sa srpskom većinom”, kazao je Tači.  

Tači je najavio gašenje svih “ilegalnih bezbednosnih struktura”, rekavši da će nakon toga biti moguće slobodno kretanje ljudi i robe, na celoj teritoriji Kosova.

Prema njegovim rečima stav kosovske delegacije se u potpunosti poklapa sa stavovima EU. On je istakao da veruje u postizanje sporazuma i da bez obzira na to što su pregovori teški i dugi za proces se još uvek ne može reći da je završen ili neuspešan.

“Postizanje sporazuma nije samo u korist Kosova, nije samo u korist jedne zajednice nego je u korist dobrosusedskih odnosa, u korist svih građana i u korist je evropeizacije celog regiona. Nadamo se da će Srbija prihvatiti realnost i da će prihvatiti sporazum. Svestan sam i znam da to nisu lake odluke ni za jednu zemlju, ni za jednog lidera, ali svako od nas bilo u Prištini ili u Beogradu treba da gleda u pravcu budućnosti kako ne bi smo bili taoci prošlosti i trebalo bi da kod svakog od nas dominira odlučnost za postizanje sporazuma”, kazao je Tači.

Kosovski premijer se posebno zahvalio baronici Ketrin Ešton za posvećenost dijalogu, SAD na garancijama koje su predstavili, EULEKS-u na podršci i zalaganju koje je imao u ovom procesu, političarima i građanima Kosova koji su kako je istakao imali puno strpljenja i poverenja u kosovsku delegaciju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017