Vesti

Gračanica: Zatvorena izložba Marka Šahlija

U Alternativnom kulturnom centru u Gračanici završena je trodnevna izložba fotografija i akvarela švajcarskog diplomate Marka Šahlija, tokom koje je osim fotografija predstavio i svoje priče na nemačkom jeziku.
 • 24.09.2012
 • 23:12 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1106
Gračanica: Zatvorena izložba Marka Šahlija
Mark Šahli (Foto KIM)

Mark Šahli se pored slikarstva, fotografije, bavi i pisanjem. Svoja dela i pesme na nemačkom jeziku, predstavio je tokom minulog vikenda publici u Gračanici.

“Sledeće godine ja ću izdati knjigu. Mislim da je naziv izložbe deo onoga što pišem, a nije toliko deo fotografje i slikarstva. Ja ipak volim da kombinujem slike sa tekstom”, istakao je Šahli u izjavi za KIM radio.

Šahlijevu izložbu, koja nosi naziv “Tamo će biti glasna tišina”, u četvrtak je otvorila ambasadorka Švajcarske na Kosovu, Kristina Mak.

“Ogromno je zadovoljstvo biti ovde i poželeti vam dobrodošlicu, pogotovu jer je Mark drag prijatelj, kolega na poslu koji uglavnom vodi sve izložbe i kulturne aktivnosti koje švacarska ambasada organizuje. Mi znamo Marka s posla, ali on ima drugu stranu, koju ređe viđamo, tako da je veliko zadovoljstvo da vidimo ovaj deo njega u ovoj galeriji”, kazala je ona.

Milena Vukajlović iz Alternativnog kulturnog centra poručuje da je osnovni cilj izložbe da se mladi sa Kosova upoznaju sa švajcarskom kulturom.

„Želeli smo mladim ljudima da sugerišemo da svi u životu treba da imaju kreativni ventil koji će ih rasteretiti od teškog vremena i teških uslova života. I da nije samo likovna sredstvo izražavanja i taj kreativni ventil, da to može da bude i pisanje“, navodi Vukajlovićeva.

Izložbu, koja je bila otvorena od 20 do 23. septembra, organizovali su Centar za mir i toleranciju i Alternativni kulturni centar.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018