Vesti

Gračanica: Stigli mamograf i 4D ultrazvučni aparat

Dijagnostičko-laboratorijski centar u Gračanici opremljen je novim mamografom i ultrazvučnim aparatima 4D. Iz opštine Gračanica najavljuju da se mamografija može uraditi besplatno već početkom sledećeg meseca.
 • 01.07.2013
 • 22:48 h > 00:07 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2328
Gračanica: Stigli mamograf i 4D ultrazvučni aparat
(Foto KIM)

Radi prevencije raka dojke i raka grlića materice Opština Gračanica je kupila mamograf i dva 4D ultrazvučna aparata.

Direktor odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu Bojan Todorović, kazao je da se prvi pregledi mogu uraditi početkom sledećeg meseca i najavio da će biti besplatni za stanovnice opštine Gračanica. Naglašava da je prevencija važna jer ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv.

“Kada dame budu došle na pregled moći će da obave sve potrebne analize na jednom mestu. Pored mamografa i ultrazvučnog pregleda mogu uraditi papa test, briseve, tumor markere. Zato je važno da imamo podršku svih, jer je bitno pričati o tome”, kazao je Todorović.

Gradonačelnik Opštine Gračanica, Bojan Stojanović, kazao je da je ovo jedini moderniji mamograf na teritoriji ove opštine koji će moći da koriste i žene iz drugih opština.

“Ovoj dijagnostici treba da se raduju i ostali građani gde god živeli na Kosovu jer će moći benificirano da plaćaju usluge. Ponudićemo ugovore ostalim opštinama da za svoje pacijente pokriju minimalne troškove”, kazao je Stojanović.

Kliničko-bolnički centar u Gračanici raspolaže mamografom koji je starije proizvodnje, a ovo je prvi put da je ženama u ovom regionu dostupan 4D ultrazvučni aparat.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017