Vesti

Gračanica, protest: Tražimo normalno snabdevanje lekovima

Stotinak Srba i radnika Doma zdravlja mirno je protestvovalo u centru Gračanice kako bi skrenuli pažnju na alarmantnu situaciju izazvanu nestašicom lekova.
 • 06.03.2013
 • 20:58 h > 19:32 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1138
Gračanica, protest: Tražimo normalno snabdevanje lekovima
Sa protesta (Foto KIM)Protesni skup organizovali su predstavnici Doma zdravlja u Gračanici zbog onemogućavanja snabdevanja lekovima od strane kosovske Agencije za lekove. Međunarodnoj zajednici na Kosovu upućen je apel da omogući normalno snabdevanje medikamentima.

“Želimo da mislimo da su naši pacijenti i naša institucija jednostavno žrtve nerazumne i neefikasne birokratije. Međutim, plašimo se da je razlog za ovaj nerazuman prekid pružanja zdravstvene bezbednosti politički. Ovaj iznenadni prekid sabdevanja medicinskim materijalom ozbiljno utiče na našu sposobnost da se brinemo o našim pacijentima, bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazao je okupljenima doktor Siniša Rašić.

On je istakao da je snabdevač medicinskih sredstava ‘Velefarm’ registrovan i legalno priznat na Kosovu, te da nisu dobili zvaničan razlog zašto lekovi ne mogu do onih kojima su najpotrebniji.

"Apelujemo na humanost svih strana koje su uključene, i nadamo se da će Kosovo uskoro biti mesto gde se ljudski život stavlja iznad političkih interesa", dodao je Rašić.

Nakon skupa, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju glavnom gračaničkom ulicom. Predvođeni direktoricom Doma zdravlja Radom Trajković, šetači su nosili transparente kojima su ukazivali na tešku zdravstvenu situaciju.

“Više meseci onemogućava se snabdevanje lekovima zdravstvenih institucija južno od Ibra. Posebno su ugroženi bolesnici u enklavama. Mi ne možemo da prihvatimo odgovornost za eventualni smrtni ishod nekog hroničnog bolesnika”, kazala direktorica Doma zdravlja Rada Trajković.

U apoteci Doma zdravlja nedostaju lekovi za psihijatrijske, kardiološke, plućne bolesnike i dijabetičare.

Protest, koji su obezbeđivali pripadnici Kosovske policije iz stanice u Gračanici, protekao je bez incidenata.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017