Vesti

Gračanica: Bezbednosne snage Kosova prisustvovale akciji čišćenja

Međunarodni dan zaštite parkova obeležen je u Gračanici. Meštani kažu da se danas ne brine dovoljno o čistoći jer, ističu, mnogo je nemarnih građana. Bezbednosne snage Kosova zbog nedostatka mehanizacije nisu očistile deponiju u Gračanici, kako je planom akcije bilo predviđeno.
 • 24.05.2013
 • 22:11 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1024
Gračanica: Bezbednosne snage Kosova prisustvovale akciji čišćenja
Jelena Stojanović sa pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova (Foto KIM)Iako se svakodnevno upozorava da je zaštita životne sredine neophodna, u Gračanici i dalje postoje divlje deponije. Jedna od njih nalazi se svega nekoliko metara od Predškolske ustanove "Đurđevak". Bezbednosne snage Kosova su u sklopu akcije "Očistimo Kosovo" koju organizuje Ministarstvo životne sredne i prostornog planiranja došli da očiste ovu deponiju. Ipak, to danas nije moglo biti učinjeno jer, kako navode prisutni pripadnici vojske, nemaju na raspolaganju mašine kojima bi mogli da očiste ovo mesto, pa će 5. juna ponovo doći i završiti posao.

Opština Gračanica organizovala je akciju čišćenja, a direktorka javnih službi pri opštini kaže da su pripadnici Bezbednosnih snaga tu, da bi se, između ostalog predstavila i dobra saradnja sa ministarstvima.

„Ovo je još jedan od onih dana kada pozivamo građane na svesno i savesno ponašanje i na svesno odlaganje smeća. Predstavnici Bezbenosnih snaga Kosova se svake godine uključuju u ovu akciju. Ovo je bila njihova želja. Naravno, treba predstaviti dobru saradnju sa svim resornim ministarstvima“, navela je Stojanovićeva.

Meštani centralnog Kosova navode da prisustvo Kosovskih bezbednosnih snaga nije bilo potrebno jer na teritoriji Opštine Gračanica funkcionišu dva komunalna preduzeća. Neki od njih sećaju se i kako je pre 10 godina bilo u Prištini kada je u pitanju čistoća grada.

„Nije bilo neophodno da oni dođu jer postoje dve službe iz dve opštine. Ne znam zašto ne rade svoj posao. Sramota je“, ističe Novica Arsić iz Gračanice.

„Katastrofa je, sredinu ne čuvamo uopšte, sve je uništeno. Sve je to jer smo nemarni, nevaspitani i nekulturni. Pre je u Prištini bilo sređenije, a sada je mnogo prljavo“, kazao nam je Milan Cerovina koji je nekada živeo u Prištini.

„Nemamo komunalnu službu, divljih je deponija mnogo, a jedna se nalazi pored stadiona gde se deca igraju, a oko njih je đubre“, navodi Milijana Slavić iz Babinog Mosta.

Ovu akciju organizovala je Opština Gračanica uz podršku USAID-ovog DEMI programa.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017