Vesti

Goraždevac: Porodice ubijenih dečaka čekaju pravdu

U Goraždevcu kod Peći danas je služen parastos deci koja su 2003. godine ubijena dok su se kupala na Bistrici. Istraga koju je EULEKS preuzeo od UNMIK-a je obustavljena. Porodice i devet godina kasnije čekaju pravdu.
 • 13.08.2012
 • 00:25 h > 02:23 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1954
Goraždevac: Porodice ubijenih dečaka čekaju pravdu
Pomen ubijenim dečacima u Goraždevcu (Foto KIM)

Pomen ubijenim dečacima u Goraždevcu from kim on Vimeo.

Ivanova majka Senka čeka pomoć i kaže da su ih svi zaboravili i da ih više niko nezove niti im se javlja.

„Istraga je obustavljena niko nije kriv. Deca su kriva. Krivi smo mi što smo ih pustili da se kupaju. Niko nas više ne gleda“, kazala je Senka.

U crkvi Uspenja presvete Bogorodice partastos Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću služio je vladika raško prizrenski Teodosije zajedno sa igumanom manastira Visoki Dečani arhimandritom Savom Janjićem i parohom goraždevačkim Jugoslavom. 

„Vi braćo i sestre koji danas opstajete u ovom teškom vremenu vi se borite za ono što je naše, za slobodu ovog naroda jer ovo parče neba pod kojim živite jeste srpsko i nećemo ga dati tuđincima.  To je naš najbolji odgovor za sve ono što nam drugi čine, što nas mrze i što nas ubijaju i što nam ruše svetinje“, rekao je vladika Teodosije i naglasio da su oni koji nevino stradaju u božijem naručju sa mnogim pravednicima. Molimo se da Gospod primi duše Pante i Ivana tamo gde nema patnje i bolesti već gde je radost u Bogu i zajednici sa svima svetim“, kazao je vladika Teodosije.

Na Bistrici je 2003. godine ranjeno četvoro dece. Jedan od njih, Đorđe Ugrenović i danas se suočava sa teškim posledicama ranjavanja na Bistrici.

„Bilo je jako bolno i danas osećam taj bol. Sve ću pamtiti dok sam živ. A ceo slučaj je zatvoren. Nadam se da će istraga opet biti pokrenuta“, rekao je Đorđe.

Pored Đorđa teško su ranjeni i Dragana Srbljak,  Marko Bogićević i Bogdan Bukumirić. Osim predsednika Opštine Peć niko od predstavnika vlasti nije prisustvovao obelažavanju devete godišnjice od zločina u ovom metohijskom mestu.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni.

EULEKS je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018