Vesti

Goraždevac: Deset godina od ubistva srpske dece

Navršava deset godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.
 • 13.08.2013
 • 19:02 h > 19:00 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 3560
Goraždevac: Deset godina od ubistva srpske dece
Majka ubijenog Ivana, Senka Jovović (Foto arhiva KIM)

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu u 11 časova biće služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću.

Pomen će služiti vladika Teodosije, a prisustvovaće i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, nezvanično saznaje KIM radio.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na reci Bistrici, a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Ivanova majka Senka čeka pomoć i kaže da su ih svi zaboravili i da ih više niko ne zove niti im se javlja.

"Prevrnućemo svaki kamen kako bi pronašli ubice", rekao je šef UNMIK policije nakon zločina u Goraždevcu. To obećanje nije ispunjeno do danas.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na 50-ak dece i mladih, većinom Srba”.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i KFOR-u.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Istraga obustvaljena

Istraga u vezi sa slučajem ubistva i ranjavanja srpske dece Goraždevac je zatvorena pre više od dve godine, izjavila portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević.

Gudeljevićeva je navela da je tužilac odlučio da se slučaj zatvori jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih.

“Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može da bude ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da pokrenu istragu napred”, izjavila je portparol ELEKS-a.

EULEKS je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.
Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018