Goraždevac: Deset godina od ubistva srpske dece

Navršava deset godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu kod Peći. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Podeli ovaj članak sa:
  • Majka ubijenog Ivana, Senka Jovović (Foto arhiva KIM)

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu u 11 časova biće služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću.

Pomen će služiti vladika Teodosije, a prisustvovaće i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, nezvanično saznaje KIM radio.

Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na reci Bistrici, a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogicević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

Ivanova majka Senka čeka pomoć i kaže da su ih svi zaboravili i da ih više niko ne zove niti im se javlja.

"Prevrnućemo svaki kamen kako bi pronašli ubice", rekao je šef UNMIK policije nakon zločina u Goraždevcu. To obećanje nije ispunjeno do danas.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz “kalašnjikova” na 50-ak dece i mladih, većinom Srba”.

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i KFOR-u.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Istraga obustvaljena

Istraga u vezi sa slučajem ubistva i ranjavanja srpske dece Goraždevac je zatvorena pre više od dve godine, izjavila portparolka EULEKS-a Irina Gudeljević.

Gudeljevićeva je navela da je tužilac odlučio da se slučaj zatvori jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih.

“Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može da bude ponovo otvorena ukoliko se tužiocu na raspolaganje stave nove informacije koje bi potencijalno mogle da pokrenu istragu napred”, izjavila je portparol ELEKS-a.

EULEKS je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.


Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane