Vesti

Godišnjica dijaloga Beograd-Priština

Od početka tehničkog dijaloga pregovaračkih timova Beograda i Prištine navršilo se godinu dana.
 • 08.03.2012
 • 21:53 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 767
Godišnjica dijaloga Beograd-Priština
Učesnici pregovora (Foto Tanjug)

Prva runda dijaloga je održana je 7. i 8. marta 2011. u Briselu, timove su predvodili Borislav Stefanović i Edita Tahiri, a razgovori su se odvijali uz posredovanje Evropske unije.

Na dnevnom redu sastanka bila su pitanja katastra, aviosaobraćaja, matičnih knjiga i carinskih pečata. Stefanović je izjavio da je napredak ostvaren oko pitanja katastra i matičnih knjiga, telekomunikacija i aviosaobraćaja.

Naredna sesija održana je 28. marta. Stefanović i Tahiri rekli su, posle te druge runde tehničkog dijaloga, da je određen napredak postignut oko pitanja snabdevanja električnom energijom.

Glavna tema sastanka 15. aprila je bila sloboda kretanja. Kako je saopšteno iz kabineta visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, pregovarački timovi razgovarali su o ličnim i putnim ispravama, osiguranju automobila, vozačkim dozvolama i registarskim tablicama.

Četvrta runda tehničkog dijaloga održana je 17. i 18. maja. Dijalog je bio potpuno neuspešan, a šefovi pregovaračkih timova izrazili su žaljenje što nije postignut dogovor ni po jednoj od otvorenih tema.

Peta runda dijaloga otpocela je 2. jula, kada je i postignut dogovor o rešavanju pitanja slobode kretanja građana i razmeni matičnih knjiga sa kosovskim vlastima.

Šesta runda 2. septembra donela je dogovor o carinskom pečatu i katastrima. Dogovoreno je da na pečatu stoji naziv ’’Carina Kosova’’, bez bilo kakvih simbola kosovske državnosti.

Sedma runda, predviđena za 27. septembar, nije održana zbog incidenata na severu Kosova, na Jarinju su tog dana pripadnici Kfora na Srbe bacili suzavac i šok bombe. Stefanović je za trilateralne razgovore sa predstavnicima EU i SAD u Briselu rekao da je jedina tema bila situacija na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Ta runda održana je zatim 21. i 22. novembra, a dogovor se odnosio na priznanje diploma.

Dvodnevni razgovori u okviru osme runde dijaloga Beograda i Prištine otpočeli su 30. novembra i završeni 1. decembra, bez dogovora o administrativnim prelazima i regionalnom predstavljanju Prištine. Kasno uveče 2. decembra dve delegacije su uz posredovanje EU postigle dogovor o integrisanom upravljanju prelazima.

Timovi Beograda i Prištine saglasili su se 24. februara 2012, na kraju devete runde dijaloga, da će Kosovo, prema rešenju do kojeg se došlo posle maratonskih pregovora, na regionalnim skupovima biti predstavljeno tablom na kojoj će pisati: Kosovo sa zvezdicom, a u fusnoti će biti navedeno: "Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti". Nije prihvaćen zahtev Prištine da u fusnoti bude navedena i deklaracija o proglašenju nezavisnosti.

Zaključen je i tehnički protokol o primeni dogovora o integrisanom upravljanju prelazima koji je postignut 2. decembra.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017