Vesti

G. Bećiri: Sukob nikom ne treba

Tenzije koje su se podigle oko spomenika u Preševu pod hitno treba da se spuste, kaže za “Politiku” Galip Bećiri, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji.
 • 03.01.2013
 • 22:52 h > 22:56 h
 • Politika, B92
 • komentara:
 • pregleda: 1401
G. Bećiri: Sukob nikom ne treba
Spomenik u Preševu (Foto arhiva Beta)

"Nikome nije u interesu da dođe do sukoba sa nesagledivim posledicama. Treba raditi na vraćanju i jačanju međusobnog poverenja, ne na ponovnim podvajanjima. Dogovorom se može i mora prevazići nastali problem, uz poštovanje zakona", rekao je on.

Bećiri je istakao da "svi treba da shvate da je vreme oružanih sukoba daleko iza nas".

On smatra da je potrebno strpljenja i razumevanja za objektivne teškoće, ali i mnogo veća zainteresovanost države da ekonomski ojača ovo područje, pričuve investitore i otvori nova radna mesta.

"Nezaposlenima je lako manipulisati, tu je po meni ključ problema. Ekonomski razvoj Srbije, nekako mi se čini, završava se u Vranju, a Bujanovac i Preševo ostaju na margini. I zato je sve više onih koji odlaze sa ovog područja u potrazi za boljim životom", kaže Bećiri.

On je naveo i da je Savet, "posle početnog lutanja, na dobrom putu da se izbori za prava koja nam po zakonu o nacionalnim manjinama pripadaju". Ipak, najviše problema, prema njegovim rečima, stvara upotreba zastave.

"Tražili smo da legalno koristimo zastavu Albanije, smatrajući da ne povređujemo ničija osećanja. Država Srbija nam to ne dozvoljava, jer je protivno Ustavu. Uputili su nas na izradu zastave koja će biti drugačija od ove koju koristimo, a koja je nacionalna zastava Albanaca", kaže Bećiri.

On je rekao i da je tražio i da u dijalog Beograda i Prištine budu uključeni i Albanci sa juga Srbije i Srbi sa Kosova.

"Kako oni nisu bili direktno uključeni, nema potrebe ni mi to da tražimo. Naš stav je poznat - zalažemo se za princip reciprociteta na relaciji Srbi na Kosovu - Albanci u preševskoj dolini - što njima tamo, to nama ovde", smatra Bećiri.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017