Vesti

Fon Sidov: Status nije na dnevnom redu SE

Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo Bjern fon Sidov kaže da će u novom izveštaju razmatrati stanje demokratije i ljudskih prava i da status nije na dnevnom redu.
 • 05.11.2012
 • 17:47 h
 • izvor: Novosti, B92
 • komentara:
 • pregleda: 1126
Fon Sidov: Status nije na dnevnom redu SE
Bjern fon Sidov (Foto novosti.rs)

"Neću imati drugačiji pristup od onog koji sam imao u prethodnom izveštaju, a koji je bio zasnovan po principu ’standardi pre statusa’. Status nije na dnevnom redu", rekao je za "Večernje novosti" bivši švedski ministar odbrane Fon Sidov. Najnoviji izveštaj o situaciji u pokrajini će Parlamentarnoj skupštini SE biti predstavljen u januaru.

On je naglasio da je mnogo važnije da se izvesti o tome kako građani trenutno žive na Kosovu.

"Moj izveštaj će razmatrati stanje demokratije, pitanja ljudskih prava, vladavine prava, poboljšanja uslova života", istakao je Fon Sidov i naveo da je cilj da Savet Evrope da pomogne Kosovu da se izbori s izazovima i svim svojim građanima obezbedi efektivno sprovođenje osnovnih prava.

Izvestilac Saveta Evrope za Kosovo ističe da će predstavnicima Političkog odbora sredinom meseca u Parizu podneti izveštaj o svojoj nedavnoj poseti Kosovu.

"U okviru te posete sam, između ostalog, zaključio da su dodatni napori neophodni u funkcionisanju demokratskih institucija, učvršćivanju efikasne javne administracije, nezavisnog sudstva, u borbi protiv korupcije. Potrebna je i dalja normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU", istakao je Fon Sidov.

"Novosti" pišu da se privode kraju pripreme za izveštaj o situaciji na Kosovu i podsećaju da je izvestilac Fon Sidov boravio protekle nedelje u Prištini, da će svoje utiske preneti 14. novembra na sastanku Političkog odbora u Parizu, a odmah potom dolazi u Beograd.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018