Vesti

F. Maculja: Raditi na edukaciji žena

Zbog veće ekonomske zavisnosti žena od muškaraca, one  često nisu u stanju da samostalno donose odluke, izjavila u emisiji “Ženske tajne” KIM radija Fljora Maculja.
 • 02.04.2013
 • 17:25 h > 17:30 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1224
F. Maculja: Raditi na edukaciji žena
Detalj sa snimanja emisije (Foto KIM)

‘‘Ženske tajne‘‘ sa Fljorom Maculjom from kim on Vimeo.Direktorica UN Women na Kosovu Fljora Maculja istakla je da je ekonomski položaj žena i nezaposlenost veoma loš.

„Kosovo ima najvišu stopu nezaposlenosti, a u toj grupi 62 %  su žene jer nema puno mogućnosti za zaposlenje. Kada govorimo o ekonomskoj sigurnosti treba spomenuti i prava na imovinu, nasleđe, a mnoge žene ne znaju šta im po zakonu pripada“, kazala je ona.

Maculja napominje da je važno raditi na edukaciji žena kako bi im se poboljšao položaj u društvu. 

„Imamo dobre zakone, ali je potrebno više raditi kako sa ženama tako i sa muškarcima o pravima koja im pripadaju. Živimo na Balkanu i mi smo parijahalno društvo koje se treba menjati.  Muškarcima pripada sve. Na primer oni su naslednici imovine, a žene su te koje se nalaze u lošijem položaju u društvu“.

Ona dodaje da je potrebno da žene znaju svoja prava.

„UN Women podržava civilno društvo, cilj im je da žene upoznaju sa svojim pravima, o postojećim zakonima i institucijama kojima se treba obratiti i zatražiti svoja prava. Veliku ulogu imaju i mediji, jer putem televizije, interneta, žene će čuti nešto novo i saznati ono šta im je potrebno kako bi ostvarile svoja prava. Takođe smatram da je i vlada je u obavezi da informiše i žene i muškarce šta im po zakonu pripada”, kazala je Maculja.

Serijal emisija „Ženske tajne“ podržao je program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP).Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017