Evropski parlament pozdravlja napredak u dijalogu

Evropski parlament (EP) pozdravlja bitan napredak u dijalogu Beograd-Priština i ponovo naglašava da jedino rešenja postignuta kroz pregovore "mogu trajno otkloniti zategnutosti u regionu", navodi se u predlogu rezolucije o Srbiji koju je danas u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor EP.

Podeli ovaj članak sa:

EP takođe izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja na severu Kosova i nasilja u drugoj polovini prošle godine, kaže se u nacrtu Rezolucije EP o evropskoj integraciji Srbije, koju na plenarnom zasedanju treba da usvoji parlament Evropske unije.

Kao važne prve korake ka primeni dogovora u dijalogu Beograd-Priština EP ocenjuje to što je uredan promet robe omogućen prihvatanjem carinskih pečata, što su srpske vlasti Euleksu dostavile 10.000 kopija matičnih knjiga, kao i što je primena dogovora o slobodi kretanja počela 26. decembra 2011.
U dokumentu EP "pozdravljaju se izjave predsednika Srbije Borisa Tadića o neophodnosti uklanjanja barikada, ponovo se traži sloboda prometa lica, robe, ideja i kapitala kao ključna vrednost EU".

Od srpskih vlasti se očekuje da "zajamče da se potpuno uklone preostale barikade, čime bi se obezbedio slobodan pristup prelazima, a srpske vlasti se pozivaju da olakšaju saradnju kosovskih Srba sa Euleksom i Kforom kako bi oni u potpunosti mogli da sprovode svoje mandate".

U nacrtu rezolucije EP se naglašava "važnost procesa šire regionalne saradnje, stabilnosti i dinaci postupka koji vodi članstvu" u EU zemalja regiona.

Nacrt rezolucije EP o napretku Srbije usvojen je sa ubedljivom većinom od 62 glasa za i 4 protiv i uz 5 uzdržanih.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane