Vesti

EULEKS-u izvršna uloga na prelazima

EULEKS će imati izvršnu ulogu na prelazima Brnjak i Jarinje uprkos Sporazumu o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) koji je podrazumevao da rukvodeću ulogu ima predstavnik kosovskih institucija.
 • 10.11.2012
 • 23:05 h > 23:12 h
 • izvor: Beta, Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1078
EULEKS-u izvršna uloga na prelazima
Prelaz Jarinje (Foto arhiva KIM)

List Koha ditore navodi da će ta dva prelaza na severu Kosova dobiti specijalni status.

Visoki međunarodni zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, izjavili su za list da će se na taj način lako otkloniti jedina prepreka koju je premijer Srbije Ivica Dačić postavio kao uslov za ostvarivanja sporazuma o IBM-u, a to je da EULEKS ima izvršnu ulogu na prelazima Brnjak i Jarinje.

Isti izvori naveli su da će Kosovo na prelazima Brnjak i Jarinje imati po jednog pripadnika policije, carine i fitosanitarnog inspektora, dok će ostali službenici biti iz EULEKS-a.

Prema istim izvorima, izvršna ovlašćenja EULEKS-a će se ostvarivati na osnovu sporazuma koji su vlasti Kosova potpisale sa EULEKS-om i KFOR-om 9. septembra.

Primena sporazuma će početi 10. decembra, do kada će se premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić ponovo sresti.

Redžepi: Implementacija sporazuma 10. decembra

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je juče da primena sporazuma treba da počne 10. decembra na dva prelaza i da će se na nima "nalaziti pripadnici granične policije, carinici i fito sanitarni inspektori".

"Na početku će (na prelazima) biti montažni objekti, dok će u kasnijoj fazi Evropska komisija investirati da objekti za kontrolu putnika i robe budu na mestu gde će se nalaziti granica. Na tim prelazima će se nalaziti pripadnici granične policije, carinici i fito sanitarni inspektori", rekao je Redžepi prištinskim medijima.

Posle sastanka Dačića i Tačija prištinskim medijima je saopšteno da primena sporazuma treba da počne 10. decembra na dva prelaza, jednom na severu Kosova, a drugom u istoćnom delu. Strane će odlučiti da li će to biti prelazi Brnjak Ili Jarinje, na severu, odnosno Maredare ili Bela zemlja u severoistoćnom delu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018