Vesti

EULEKS naredne godine istražuje desetine lokacija

EULEKS-ovi forezničari će zajedno sa beogradskim i prištinskim timom za nestale, iduće godine istražiti više od 30 mesta na kojima bi se, kako se pretpostavlja, mogli naći posmrtni ostaci nestalih tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.
 • 01.12.2011
 • 01:42 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1295
EULEKS naredne godine istražuje desetine lokacija
Zgrada EULEKS-a (Foto vesti-online.com)

“Odeljenje za sudsku medicine planira da ispita lokacije i sprovede ekshumacije u regionu Đakovice, Peći, Kline, Prizrena, Mitrovice, Srbice i Podujeva”, navodi se u saopštenju EULEKS-a dostavljenom KIM radiju.
 
Predstavnik prištinske delegacije Pajazit Nuši najavio je prošle nedelje u Beogradu, posle sastanka radnih grupa Beograda i Prištine za nestale, da će 2012. godine biti istraženo 36 lokacija na Kosovu na kojima se sumnja da postoje grobnice.

"EULEKS-ovi sudsko-medicinski eksperti nastaviće intenzivni rad na proceni lokaliteta, ekshumacijama, obdukcijama i identifikovanjem”, izjavio je ko-rukovodilac EULEKS-ovog Odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson.

Odeljenje za sudsku medicinu će nastaviti da održava veze sa relevantnim organima vlasti kad je u pitanje otkrivanje mogućih lokaliteta izvan Kosova.

EULEKS očekuje da će naredne godine biti završeno ispitivanje neidentifikovanih ostataka u Odeljenju sudske medicine.

"Radi projekta revizije tog slučaja bila je potrebna istraga koja je trajala duže od dve godine, koja je za rezultat imala više od 30 novih identifikacija. Tokom sledeće godine biće ispitano još 85 slučajeva", navodi EULEKS.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017