Vesti

EU bez komentara na oslobađanje Haradinaja

Evropska unija (EU) je stavila do znanja da ne želi da komentariše odluku Haškog tribunal da bivšem komandantu Ramušu Haradinaju i još dvojici pripadnika paravojnih snaga kosovskih Albanaca ukine presude za zločine nad Srbima i nealbanskim življem.
 • 29.11.2012
 • 22:24 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 850
EU bez komentara na oslobađanje Haradinaja
(Foto imotskidanas.com)

Na pitanje novinara da li Evropska komisija (EK) smatra da bi izgledi za pomirenje u regionu mogli biti dovedeni u pitanje zbog oslobađanja Haradinaja i nedavne odluke Haškog suda da takođe preinači prvostepenu presudu i oslobodi krivice bivše hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, portparol u EK Peter Stano je odgovorio da je "EK primila na znanje odluku Haškog suda".

Ali, kako je rekao, predstavnik za štampu evropskog komesara Štefana Filea, "EK ne daje osvrte na odluke Haškog suda, jer je to nezavisna institucija".

Stano je dodao da "želi ponovo da podvuče da mi ohrabrujemo sve naše partnere u regionu (Zapadnog Balkana) da valjano nastave da delaju na pomirenju u tom području i jačanju dobrosusedskih odnosa".

Kako su agenciji Beta nezvanično preneli evropski diplomatski izvori, u okruženju visoke predstavnice EU Ketrin Ešton se očekuje da "uskoro" u Briselu dođe do nove runde dijaloga Beograd-Priština, uz učešće Ketrin Ešton, srpskog premijera Ivice Dačića i prdsednika vlade Kosova Hašima Tačija.

Na pitanje da li u EU smatraju da ozbiljno uznemirenje u javnosti, političkim i krugovima vlasti u Srbiji zbog odluka Haškog suda može dovesti do poremećaja u dijalogu Beograd-Priština, evropski diplomatski zvaničnici su ocenili da "to ne bi bilo ni u čijem interesu".

Oni su dodali da se, "kad je reč o pravilima zapadne demokratije, mora poštovati nezavisnost sudova, makar oni donosili i odluke suprotne optužnici zbog nedostatka dokaza".

A, kako su ukazali i u političkim i vladajućim krugovima u Srbiji je vidljivo da postoji opredeljenje da se, uprkos svemu, nastavi dijalog s Prištinom i ojačaju izgledi Srbije da dobije datum pregovora o članstvu s EU.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018