Vesti

Ešton: Probna primena IBM 10. decembra

Ketrin Ešton saopštila je da je sa Ivicom Dačićem i Hašijem Tačijem dogovoreno da će probna primena sporazuma o prelazima na dva prelaza početi od 10. decembra.
 • 05.12.2012
 • 17:43 h
 • izvor: FoNet, B92
 • komentara:
 • pregleda: 1263
Ešton: Probna primena IBM 10. decembra
Merdare (Foto FoNet)

Ketrin Ešton izjavila je da su oni potvrdili zaključak radne grupe za integrisano upravljanje prelazima (IBM) prema kojem će prelazi 1 i 3 biti operativni 10. decembra, a 5 i 31 do 31. decembra.

Dvojica premijera su se složila da svako imenuje oficira za vezu, rekla je Ešton i navela da će za početak kancelarije Delegacije EU u Beogradu i Kancelarija Unije u Prištini biti
kancelarije za te oficire.

Tači je, prema njenim rečima, već potvrdio da je uspostavio multietničku policijsku jedinicu u okviru Kosovske policije koja će biti zadužena za zaštitu verskog i kulturnog
nasleđa.

Obe strane su se, takođe, složili da razmotre načine da se obezbedi transparentan protok novca za podršku srpske zajednice na Kosovu, rekla je Ešton u pisanoj izjavi.

I ona je najavila naredni sastanak sa Dačićem i Tačijem za 17. januar.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, nakon radne večere koja je trajala četiri sata u Briselu, da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu pokrajine i do sada sprovođen.

On je rekao da na prelazima Končulj, Merdare, Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine za robu koja ide Srbima na severu Kosova, kao i da na tim prelazima neće biti nikakvih obeležja.

To, prema njegovim rečima, znači da za Srbe na severu Kosova neće biti potrebno da prikupljaju dokumenta i registarske tablice Kosova, kao i da neće biti naplaćivana carina.

Kosovski premijer Hašim Tači je posle razgovora kratko izjavio da je postignut dogovor oko administrativnih prelaza, i da će se tamo nalaziti srpski policajci, kosovski policajci i Euleksova policija.

Upitan da li smatra da li će administrativni prelazi biti državna granica, odgovorio je potvrdno, a upitan hoće li biti tamo državnih obeležja, kazao je: "Ako Srbi ne postave obeležja, nećemo ni mi".Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018