Vesti

Episkopi Teodosije i Andrej na Međuverskoj konferenciji u Peći

U Peći se održava Međuverska konferencija, na kojoj učestvuje više od 150 uglednih ličnosti različitih veroispovesti iz celog sveta. SPC predstavljaju episkop raško-prizrenski Teodosije i vikarni episkop remezijanski Andrej.
 • 26.05.2013
 • 23:22 h
 • ERPKiM
 • komentara:
 • pregleda: 1428
Episkopi Teodosije i Andrej na Međuverskoj konferenciji u Peći
Vladika Teodosije na Međuverskoj konferenciji (Foto ERPKiM)

Međunarodna konferencija se održava pod pokroviteljstvom ambasada Velike Britanije i Norveške u Prištini, fondacije Toni Bler i uz podršku lokalnih kosovskih institucija.

Među prvim govornicima na otvaranju konferencije u Peći bio je episkop Teodosije. Pozdravivši prisutne, u uvodnom izlaganju, vladika je najpre preneo poruku mira i prijateljstva od strane njegove svetosti patrijarha Irineja i drugih episkopa koji učestvuju na godišnjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora u Beogradu.

Vladika je, na konferenciji istakao da je prostor Kosova bogati mozaik verskih i kulturnih tradicija.

“Imam posebnu čast da kažem da smo nakon teških iskušenja u oružanom konfliktu 1999. god. zajedno sa liderima drugih verskih zajednica na Kosovu uspostavili iskrenu vezu uzajamnog poštovanja i pokrenuli dijalog koji unapređujemo na našim čestim sastancima i diskusijama. Tačno je da među našim religijama i tradicijama postoje razlike, ali istovremeno delimo mnogo toga iz našeg zajedničkog avraamovskog predanja. Zato je dijalog toliko važan, ne kako bismo stopili naše vere u jednu, već pre svega kako bismo ostvarili bolje razumevanje naših međusobnih predanja i učenja i definisali područja u kojima možemo da radimo zajedno i tako pružimo značajan doprinos društvu u kome živimo i radimo”, kazao je vladika.

Episkop raško-prizrenski je rekao i da je Srpska Pravoslavna Crkva veoma važan sastavni deo verskog i kulturnog prostora, posebno ovde na Kosovu i Metohiji.

“Bilo bi teško zamisliti ovaj prostor bez naše tradicije koja je priznata širom sveta i koja je doprinela da Kosovo i Metohija budu poznati kao region u kome se nalaze neki od najlepših srednjovekovnih manastira i crkava, od kojih su četiri upisane na listu Svetske kulturne baštine UNESKO. Manastir Pećka Patrijaršija, nedaleko od mesta na kome smo se danas sakupili, je već skoro 800 godina duhovno sedište naše Crkve”, rekao je vladika Teodosije.

Kompletan govor vladike Teodosija možete pročitati na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

U toku konferencije uglednim zvaničnicima i verskim predstavnicima obratiće se i episkop Andrej. Predviđeno je da se konferencija završi danas obilaskom najvažnijih verskih objekata u gradu Peći.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017