Vesti

Ekspres: Nastavak dijaloga u oktobru

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen posle letnje pauze, moguće i na najvišem nivou. Za novu rundu pregovora EU, navodno, priprema niz dokumenata koji će se odnositi i na sever Kosova.
Ekspres: Nastavak dijaloga u oktobru
Foto RTS

Pozivajući se na diplomatske izvore, prištinski list "Ekspres" piše da će dijalog Beograda i Prištine na političkom nivou početi u oktobru, susretom predsednika Srbije Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage.

Kako se navodi, susret će biti organizovan u nekoj od zemalja Evropske unije, umesto sedišta UN u Njujorku, koje je ranije najavljivano kao mesto sastanka.

Za razliku od predsednika Srbije, kosovska predsednica će prema pisanju lista, pre početka dijaloga imati nešto teži posao, jer će biti zaokupljena početkom rešavanja stanja na severu Kosova.

Prištinski list "Koha ditore" prenosi da visoki međunarodni predstavnici pripremaju dokument za politički dijalog Beograda i Prištine, koji će obuhvatiti i sever Kosova.

Dokumentom za normalizaciju odnosa neće biti zahtevano od Beograda da prizna nezavisnost Kosova, a kosovska vlada će žiteljima severenog dela Kosova ponuditi olakšice koje nisu obuhvaćene planom Martija Ahtisarija.

Kosovska vlada će prihvatiti povećanje garantovanih mesta u kosovskoj skupštini za predstavnike srpske zajednice, objaviće amnestiju za građane na severu protiv kojih su podignute optužnice, ili nisu platili usluge za vodu, struju i druge dažbine i omogućiće dodatno mesto za predstavnika Srba sa severa u Konsultativnom veću za zajednice pri kancelariji kosovskog predsednika.

Time će navodno biti poslat signal srpskoj zajednici na severu da su kosovske institucije spremne da olakšaju život Srba na severu.

Dokument je, prema saznanju "Koha ditore", sačinjen u osam tačaka. Kosovski premijer Hašim Tači ga je prošle nedelje predstavio zvaničnicima u Briselu, koji bi trebalo uskoro da ga predstave premijeru Srbije Ivici Dačiću.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017